Rystad Energy: Oljeselskapene fant 2,2 milliarder fat i februar – beste måned siden 2015

Etter noen magre år er funnene av olje og gass på vei oppover igjen, ifølge Rystad Energy. Februar ble den beste måneden for nye funn siden 2015.

FINNER MER: Funnene av olje og gass krympet kraftig etter oljeprisfallet, men 2019 ser lysere ut, ifølge Rystad Energy. Illustrasjonsfoto.

Foto: China Stringer Network Reuters
Publisert:

Etter oljeprisfallet i 2014 krympet funnene av nye petroleumsressurser kraftig, samtidig som oljeselskapene strupet sine budsjetter.

I 2016 ble det funnet 8,4 milliarder fat oljeekvivalenter, under halvparten av det som ble funnet i 2013.

Olje- og gassfunnene har deretter tatt seg noe opp, og de tre første månedene i 2019 har gitt en sterk start på året, ifølge en telling fra Rystad Energy.

E24 (+): Saudi-Arabias største oljefelt minker raskere enn antatt

Beste måned siden 2015

Funn av konvensjonelle olje- og gassressurser globalt nådde 3,2 milliarder fat oljeekvivalenter i første kvartal. Av dette ble 2,2 milliarder fat funnet i februar, hvilket er det høyeste siden august 2015, skriver analyseselskapet i et notat mandag.

Les også

Oljeprisen nær 70 dollar fatet: – Sannsynlig at prisen vil gå enda høyere

Denne kategorien er regnet som lettere og billigere å produsere enn ukonvensjonelle ressurser som oljesand og tungolje.

– Hvis resten av 2019 fortsetter i en lignende takt vil dette året være i rute til å overgå fjorårets oppdagede ressurser med 30 prosent, sier Rystad-analytiker Taiyab Zain Shariff.

I 2018 ble det funnet 9,1 milliarder fat i konvensjonelle olje- og gassressurser.

Les også: Rystad spår oljeopptur: – Superprofitten er tilbake

Exxon fant mest

ExxonMobil sto for det meste av oljen og gassen som ble oppdaget i årets tre første måneder. Oljegiganten gjorde tre offshorefunn som utgjorde 38 prosent av det oppdagede volumet, skriver Rystad.

Les også

Olje-tillitsvalgte mener Petroleumstilsynet ikke kan ta skylden alene

Samtidig traff store europeiske oljeselskaper som Total og Eni blink i offshorebrønner i Sør-Afrika, Storbritannia, Angola og Egypt.

På land var det Repsol som sto for det største gassfunnet, mens funnet Froskelår i Norge havner på niende plass på listen.

Ser mulige storfunn

Ifølge Rystad er det ventet boring av 35 letebrønner med høyt potensial i løpet av 2019.

Shell er nå i gang med en brønn utenfor Brasil som kan avdekke ressurser på 5,3 milliarder fat oljeekvivalenter, mens Eni og Total har startet på brønner i henholdsvis Pakistan og Mexico som også er estimert å kunne gi milliarder av fat i nye ressurser, skriver analyseselskapet.

– Hvis disse brønnene lykkes vil de foreløpig oppdagede ressursene i 2019 være de største siden nedturen i 2014, sier Shariff.

Les også

Overflod av gass og mild vinter gir priskollaps i Europa

Les også

IEA ser neste bølge i amerikansk oljeboom – venter eksportdobling

Les også

- Kan få svært negative konsekvenser

Her kan du lese mer om