Venstre: – Det er forbannet idioti

Regjeringens samarbeidspartnere Venstre og KrF raser mot Oljeminister Tord Liens utdelinger av nye områder i Barentshavet.  – Det bedrer ikke forholdet mellom oss og regjeringen, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

OPPGITT: Norsk petroleumspolitikk må ta innover seg Paris-avatalen, mener nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:,

Rettelse: Det stod tidligere i denne saken at forslaget til ny definisjonen av iskanten ble nedstemt av Stortinget. Det er ikke riktig. Forslaget ble aldri votert over, men sendt i retur.

– Vi har hele tiden vært mot å inkludere blokkene som ligger lengst nord, og det er forbannet idioti at de fortsatt er med, sier en tydelig irritert nestleder av Venstre, Ola Elvestuen om dagens utdelinger av nye oljelisenser.

Han snakker om blokkene 852, 853, 854 og 859 som er en del av de nye leteområdene i Barentshavet Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på onsdag formiddag skjenket oljeindustrien.

– Blokkene ligger innenfor det Polarinstituttet definerer som iskanten. Det er såbare områder og de tildeles i en situasjon hvor vi vet at verden må bruke mye mindre olje. Det gjør at det overhodet ikke finnes noen vits i å presse aktiviteten helt opp i iskanten, sier Elvestuen.

Venstre-talsmannen får støtte fra Regjeringens andre samarbeidspartner, Kristelig Folkeparti.

– Vi har i hvert fall gjort det helt klart at vi ikke aksepterer tildelinger som går opp i iskanten, og det ser det ikke ut som om Regjeringens bryr seg noe om, sier Rigmor Andersen Eide som sitter i energi- og miljøkomiteen for KrF.

(Saken fortsetter under bildet)

OMSTRIDTE: Blokkene det strides om og som Polarinsituttet og Miljødirektoratet har frarådet at åpnes opp for oljeleting er omringet i rødt.

Foto: Regjeringen

Sier samarbeidsavtalen er helhetsvurdering

Elvestuen gjør det tydelig at Regjeringens valg om å ikke ta ut de nordligste blokkene i 23. konsesjonsrunde faller Venstre svært tungt for hjertet. Samarbeidsavtalen gjør det tydelig at Venstre og KrF ikke tillater oljevirksomhet i iskanten.

Spørsmålet er hvor iskanten går. I fjor prøvde daværende miljøminister Tine Sundtoft (H) og flytte definisjonen av iskanten lenger nord, men forslaget ble sendt i retur av Stortinget.

– Det har vært en lang kamp, men vi fikk inn i samarbeidsavtalen at det ikke skulle være oljeaktivitet i iskanten, og det er nettopp disse områdene som det siktes til da, sier Elvestuen.

– Vil dere vurdere å bryte samarbeidsavtalen når regjeringen nå deler ut disse områdene til oljeselskapene?

– Det er i alle fall ikke det resultatet hvor vi mener at vi skulle være. Det bedrer ikke forholdet mellom oss og Regjeringen, det gjør det ikke. Men det er en helhet i avtalen som blir avgjørende for hvilke valg vi skal ta, sier Elvestuen.

Les også

– Her vil det være svært vanskelig å håndtere eventuelle ulykker

Lien overkjører fagetatene

KrF lar seg også provosere over at 27 av de 40 blokkene som er delt ut på tross av anbefalingene fra Polarinstituttet og Miljødirektoratet.

– Det som er viktig er at fagetatene har frarådet oljevirksomhet i disse områdene, og da blir jeg like overrasket hver gang statsråden trosser disse rådene og vil gamble med verdifulle områder, sier Eide.

Hun mener det er problematisk at det hersker stor uenighet i Stortinget om hvor iskanten går, etter at Sundtofts forslag i fjor ble nedstemt.

Oljeminister Tord Lien er derimot klar på hvor han mener grensen går da E24 spør ham om det er problematisk at blokk 859 ligger i iskanten.

– Jeg er ikke enig i at det ligger i iskanten. Det får være dine ord, sier Lien.

– Hvor mener du at iskanten går?

– Det har regjeringen redegjort for i Stortinget i fjor.

– Men det forslaget til definisjon av iskanten ble jo sendt tilbake av Stortinget.

–Det er riktig, men det endrer ikke Regjeringens oppfatning av hvordan vi ser på saken, sier Lien.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Venstre (V)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nå blir det klart hvem som får lete etter olje her

 2. – Her vil det være svært vanskelig å håndtere eventuelle ulykker

 3. Betalt innhold

  Venstre ber Lien trekke blokker fra ny oljemeny

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  VG: – Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

 6. KrF og Venstre krever konsesjonsrunde trukket tilbake