Havvind kan dekke mange ganger verdens kraftbehov: – Potensialet er enormt

Havvind har potensial til å dekke hele strømbehovet i Europa, USA og Kina, og det skal investeres tusenvis av milliarder kroner frem til 2040, ifølge en fersk IEA-rapport. Det kan også gi muligheter for norsk leverandørindustri.

STORT MARKED: Det skal investeres like mye som det norske Oljefondet i havvind de neste 20 årene, og det kan gi store forretningsmuligheter for leverandørindustri i blant annet Norge, ifølge IEA-sjef Fatih Birol. Her sammen med Equinor-sjef Eldar Sætre under et besøk i Norge i 2016.
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i byråets ferske rapport Offshore Wind Outlook 2019, som er en del av den større og mer omfattende årlige «energibibelen» fra IEA som kommer i november, World Energy Outlook.

Innen 2040 kan havvindmarkedet bli femten ganger større enn i dag og gi investeringer på 1.000 milliarder dollar (9.100 milliarder kroner), ifølge IEA. Det er et beløp som er på størrelse med hele det norske Oljefondet.

Utviklingen er drevet av fallende kostnader og politisk støtte. Det siste tiåret har også teknologien gjort enorme byks, fra turbiner på rundt to megawatt til verdens hittil største turbiner på 12 megawatt fra amerikanske GE, som Equinor og SSE har sagt de vil bruke på sitt enorme Doggerbanken-prosjekt.

– Det siste tiåret har teknologisk innovasjon endret spillereglene for energisystemet ved å drive kostnadene betydelig nedover: skiferrevolusjonen og solcellenes oppgang, sier IEA-sjef Fatih Birol, som lanserer rapporten i København fredag.

– Havvind har potensialet til å gjøre det samme i form av kraftig kostnadsreduksjon, sier han.

Ifølge IEA kan de beste områdene for havvind bidra med mer enn all strøm som produseres globalt. Organisasjonen har målt vindressursene på grunt vann globalt til 36.000 terawattimer (Twh), mens globalt strømforbruk i dag er på 23.000 TWh.

«Flytter man seg lenger ut på dypt vann, kan flytende turbiner utløse nok potensial til å møte 11 ganger verdens totale elektrisitetsbehov i 2040», skriver IEA.

Selv om bare noe av dette vil bli utnyttet, betyr det at havvind kan bli en langt viktigere faktor i global strømforsyning fremover.

Les også

Equinor og SSE foretrekker GE til gigantprosjekt: Vil bruke verdens største turbiner

Les også

Europa har plass til 11 millioner vindturbiner: – Potensialet er absurd stort

Ser penger i havvind

Norske aktører har også sett at det er store penger å hente i dette markedet for offshore vindkraft:

SOLID VEKST: IEA venter at havvindens andel av global strømproduksjon skal øke fra 0,3 prosent i dag til tre prosent i 2040, etter en betydelig kapasitetsøkning.

– Stort potensiale

Norske Equinor var også tidlig ute med flytende havvindturbiner gjennom Hywind-konseptet, og IEA trekker blant annet frem at selskapet i år fikk godkjennelse til å bygge ut et prosjekt på rundt 200 megawatt utenfor Kanariøyene.

IEA tror dette kan gi enorme fordeler i fremtiden. Flytende havvind bidrar til å øke potensialet betydelig, og i teorien kan havvind alene dekke hele strømbehovet flere ganger for nøkkelmarkeder som Europa, USA og Japan, ifølge IEA.

– Havvind leverer i dag bare 0,3 prosent av global strømproduksjon, men potensialet er enormt, sier Birol.

Han ser store forretningsmuligheter for olje- og gassleverandører til å ta i bruk sin kompetanse på offshorevirksomhet. Dette er et marked på 400 milliarder dollar (3.600 milliarder kroner) i Europa og Kina de neste to tiårene, ifølge byrået.

Det er planlagt 150 nye havvindprosjekter verden over bare de neste fem årene.

Europa har ledelsen

Det er i Europa at havvinden først har skutt fart. I dag har denne energiformen nådd en kapasitet på rundt 20 gigawatt, eller 20.000 megawatt. Men det bygges ut mye mer, og parkene vokser i størrelse.

Den hittil største er danske Ørsteds britiske prosjekt Hornsea 1 på over 1.200 megawatt. Gitt 4.000 driftstimer i året vil dette prosjektet alene gi rundt fem terawattimer strømproduksjon (TWh), og trolig er driftstiden langt høyere. Norges totale årlige strømproduksjon er rundt 145 TWh.

Ifølge IEA kan kapasiteten i Europa komme opp i 130.000 megawatt innen 2040, gitt de riktige politiske rammevilkårene. Hvis regionen skal nå klimamålene sine, kan kapasiteten komme opp i hele 180.000 megawatt og gjøre havvind til Europas største strømkilde, større enn kull, gass og kjernekraft.

Legger man i tillegg til hydrogenproduksjon fra havvind kan kapasiteten bli «dramatisk høyere», skriver IEA i rapporten.

STØRRE TURBINER: Kostnadene i havvind har falt mye, blant annet fordi turbinene har økt drastisk i størrelse. Turbinene vil trolig kunne nå opp i 15 til 20 megawatt, fra tre megawatt i 2010. Det vil trolig gjøre havvind konkurransedyktig med fossil kraftproduksjon i flere markeder.
Les også

Aker Solutions satser på gigantisk havvindprosjekt i Korea

Kina og USA

Utenfor Europa er Kina opptatt av havvind, og landet vil allerede i 2025 ta over Storbritannias ledelse i havvindkapasitet.

Kina skal ifølge IEA øke fra 4.000 megawatt havvind i dag til 110.000 megawatt i 2040, altså 90 ganger kapasiteten på Hornsea 1-prosjektet. Potensielt kan Kina komme helt opp i 170.000 megawatt.

Også USA har begynt å bygge ut havvindprosjekter. Norske Equinor har vunnet rettigheten til å bygge ut Empire Wind-prosjektet til 25 milliarder.

STØRSTE AKTØRER: Equinor er på listen over de største aktørene globalt innen havvind, men langt etter aktører som danske Ørsted, svenske Vattenfall og tyske RWE.
Les også

Equinor blant bidragsyterne: Storbritannia leverte mer fornybar enn fossil kraft

Les også

NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer

Les også

Equinor-plan: Hywind Tampen skal koste rett under fem milliarder

Publisert:
Gå til e24.no