Har knyttet seg tett til oljenæringen – nå rammes Hammerfest av fallet

HAMMERFEST (VG) Byen som fikk nytt liv med olje- og gassnæringen kan få en real smell om leteaktiviteten stopper opp.

MED PÅ VEKSTEN: Ketil Holmgren har bygd sin karriere tett opp mot oljebransjen. På Polarbase i Hammerfest er det fortsatt god aktivitet og ingen permitteringer, på grunn av arbeid med Johan Castberg-feltet. Men Hammerfest trenger nye prosjekter for å holde aktiviteten oppe. Og flere av dem henger i en tynn tråd.
Publisert:

Hammerfest ligger der og hviler som et knutepunkt for olje- og gassaktiviteten i Barentshavet. Før var det stort sett Findus og fisk som gjaldt i byen som har erklært seg selv som verdens nordligste. Men det var før det svarte gullet og den verdifulle gassen ble funnet under de ville bølgene.

Nå har coronaviruset sendt verdensøkonomien ut i limbo og oljeprisen stupende nedover. Resultatet er en bransje i krise. Og to store prosjekter for Hammerfest som står i fare for å bli utsatt.

Industriområdet Polarbase har bygd seg opp på å levere tjenester til oljeindustrien.

– Oljenæringen i Hammerfest er som fiskeindustrien var i gamle dager. Det berører rundt 1000 ansatte direkte og indirekte. Den er viktig for Hammerfests eksistens, sier daglig leder Ketil Holmgren ved Polarbase

STARTET HER: Det startet for alvor med Snøhvitfeltet. Derfra snodde en gassledning seg hit inn til Melkøya utenfor Hammerfest, som en ny og sterkere hovedpulsåre. Med seg tok den arbeidsplasser.
Les også

Oljesuksess i Tananger sendes til Hammerfest

Ordføreren: – Jeg er bekymret

Hammerfest er blitt totalforandret siden ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) var ung. Rådhusplassen og strandpromenaden er ny, og det samme er nesten alle husene. Fortauene har fått varme i seg, skolene er pusset opp.

Ordføreren rakk akkurat å flytte tilbake og kjøpe hus før vedtaket om Snøhvit-feltet kom og boligprisene skjøt i været.

– Det er nærmest en gjenreist by, sier ordfører Næss.

Hun var en av de mange som skulle dra og aldri komme tilbake.

– På den tiden var det egentlig pessimisme. Findus var på tur ned. Søsteren min rakk akkurat å ha ettermiddagsjobb på Findus. Jeg rakk det ikke, for da var det ingen sommerjobber og etter hvert ble det lagt ned. Så da var det bare å flytte herfra, og det gjorde vi jo, sier Ap-ordføreren.

Frykten er at det samme skal skje igjen, hvis leteaktiviteten i Barentshavet stopper opp. Ordføreren har sammen flere titalls ordførere signert to opprop til statsminister Erna Solberg. Først for at oljenæringen måtte få en krisepakke. Og så for at forslaget de la frem ikke var godt nok.

– Jeg er bekymret for at noe av den planlagte aktiviteten blir utsatt eller uteblir, sier ordfører Næss.

Regjeringens forslag gir oljenæringen det de ville ha: En utsettelse på skatteregningen. Men som alltid ligger djevelen i detaljene. Både på hvor lenge skal ordningen vare – og hvor skal lista for et spesielt skattefradrag skal legges. Der er det steile fronter.

Equinor truer med at både det nye Wisting-prosjektet i Barentshavet og elektrifiseringen av Melkøya må utsettes dersom regjeringens pakke ikke forbedres.

Hammerfest-ordføreren påpeker at det er inntektene fra eiendomsskatt på Melkøya som har gjort at de har klart å bygge opp byen. Og at over 1000 av de 10.000 innbyggerne i kommunen er sysselsatt gjennom bransjen.

Les på E24+

Bedriftene i denne kommunen har ikke mottatt en eneste krone i kontantstøtte

INGEN GARANTI: På spørsmål om Equinor kan garantere at Wisting-utbygging og Melkøya-elektrifisering ikke blir utsatt dersom de får gjennomslag for sin pakke, kan ikke selskapet svare ja. «Det er ikke mulig å garantere prosjekter før en investeringsbeslutning er tatt, men dersom Norogs forslag til midlertidige tiltak blir vedtatt, er dette prosjekter som vi vil jobbe videre med som planlagt før coronakrisen», skriver pressetalsmann Eskil Eriksen i en e-post til VG.

Veksten i Hammerfest

Bergenseren Geir Eikås har vært med på utviklingen igjennom sine kjøreturer nordover for oljebransjen. På Polarbase laster han opp ubrukt spesialsement som skal ned igjen til Drammen.

– Første lasset jeg hadde her oppe var i 1990. Da leverte vi inn i kaien, da var det ikke noe her, ingen verdens ting, sier Eikås.

Det 500.000 kvadratmeter store logistikkområdet til Polarbase eksisterte ikke. Der det i 1990 bare lå to øyer, strekker nå et to kilometer langt industriområde seg som en lang arm ut i fjorden.

– Coronaviruset har nok ødelagt en god del for transportnæringen, oljenæringen og alle leverandørene. Men veldig mye er å være på rett plass til rett tid for å ha kjøring, sier Eikås.

Da det var ni år stopp i oljeletingen på 90-tallet, levde Polarbase av alt fra laksekonsesjoner, produksjon av isoporkasser og salg av scootere. Han sier de stadig må være innstilt på omstilling, men anslår de at 90 prosent av aktiviteten på basen er knyttet til oljenæringen.

Arbeid for Johan Castberg-feltet gjør at de klarer seg fint en god stund fremover, men til slutt må nye prosjekter komme.

– Vi er sårbare for lite aktivitet. Vi har vært vant til opp- og nedturer og har bestandig greid oss uten røde tall, men tidligere var vi inne i veldig mange næringer, sier Holmgren.

Frykter tøffe tiden uten aktivitet

Pål Olaf Berg-Hansen ble permittert fra jobben som logistikkoordinator i Asco Hammerfest.

Han dro fra byen da pessimismen rådet, og innen han kom tilbake hadde byggingen av Melkøya startet og Hammerfest var på vei opp. Han ble med boomen.

Les også

Professorer advarer mot å møte lavere oljepris med lavere skatt

– Da jeg bodde her måtte du kjenne noen, som kjente noen, som kjente noen, for å få en jobb. Du hadde ikke noe valg, du måtte reise. Men så kom Snøhvit-feltet og det ble jobber, sier Berg-Hansen.

Asco har gjort en totalinvestering på 400 millioner kroner i en ny base og utfordre Polarbase. De skulle starte derfra med brask og bram over sommeren. Så kom altså viruset og prisfallet. Fire av de syv ansatte er permittert gjennom mai.

– Det må inn noen hjelpemiddel nå for å stimulere til aktivitet i de tøffe tidene vi er inne i. For uten aktivitet, er vi stygt redde for at oss leverandørbedrifter vil få det svært tøft, sier baseleder Tom Erik Jakobsen.

Pål Olaf Berg-Hansen har brukt tiden som permittert til å jobbe frivillig for Røde Kors. De trengte folk som kunne bidra til corona-sjekk av pasienter som kom til sykehuset.

– Kjenner du på fremtidsutsiktene og jobbutsiktene?

– Klart en kjenner på det, men det er ikke noe enkelt å bytte jobb i disse tider. Tanken har ikke streifet meg heller. Vi får håpe at oljeprisen går opp og at folk vil investere og tørre å leite etter olje igjen fremover. Det kan ikke være sånn for evig. Coronaen må bort. Og vi må holde ut, sier Berg-Hansen.

OLJEVERN: På Polarbase står også containere med utstyr til eventuelle ulykker og utslipp klare til uttrykk. Steve jobber med oljevern for Nofo og Polarbase.
Les også

Les mer hos E24: Bransjetopper mener oljepakken setter milliardprosjekter i spill

Les også

Les mer hos E24: Slik blir kampen om oljeskatten

Publisert:
Gå til e24.no