Aldri har staten fått så lite penger fra eget oljeselskap

Sju milliarder kroner ble overført til staten i andre kvartal i år fra Petoro. Siden opprettelsen i 2001 har summen aldri vært lavere.

Administrerende direktør Grethe Moen i Petoro kan se tilbake på et kvartal hvor lav pris på olje og gass gjorde sitt med inntjeningen.

Kristian Jacobsen
 • Erlend Skarsaune (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

Statens eierandeler i olje- og gassfelt på norsk sokkel passes på av Petoro. Det statlige selskapet ble opprettet i 2001 – og har levert betydelig med milliarder til eieren.

I andre kvartal endte summen på sju milliarder kroner. Det er den laveste siden 2001. Til sammenligning ble 26,4 milliarder kroner overført i samme periode i fjor.

I første halvår i år har Petoro levert 34 milliarder kroner til staten, mot 59 milliarder kroner i fjor.

Les på E24+

Petoro-sjefen frykter at oljeleverandører går konkurs

Les også

6 milliarder mindre fra Petoro til Oljefondet i første kvartal

Administrerende direktør Grethe Moen forklarer nedgangen med de globale utfordringene som olje- og gassindustrien har, med nedgang i etterspørselen i forbindelse med koronapandemien.

– På kort sikt får dette umiddelbar virkning på inntektene til staten fra vår portefølje. Selv om olje- og gasselskapene var bedre rustet til å møte krisen nå enn ved forrige prisfall i 2014, skaper dagens situasjon stor usikkerhet om hvilke langsiktige konsekvenser pandemien vil få for industrien. Å styrke attraktiviteten til norsk sokkel har derfor aldri vært viktigere, sier Moen i en pressemelding.

Hun mener tiltakspakken Stortinget vedtok har stor betydning både på kort og lang sikt. Moen peker på at å holde aktiviteten på norsk sokkel er viktig, også for å beholde og videreutvikle kompetansen i industrien.

– Over 200.000 arbeidstakere har sitt daglige virke i tilknytning til den norske leverandørindustrien. Mange av disse bedriftene er i dag uerstattelige for lokalsamfunnene. Dette representerer kunnskap og kompetanse som er het sentral i videreutvikling av olje- og gassnæringen, samtidig som denne kunnskapen skal sikre Norges fremtid som karbonnøytral industrinasjon, sier Moen i meldingen.

Her kan du lese mer om

 1. Norsk sokkel
 2. Koronaviruset
 3. Petoro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Grethe Moen går av som Petoro-sjef

 2. Nær halvering for Petoro så langt i år

 3. Betalt innhold

  Dette er de ti største produsentene på norsk sokkel

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftig resultatfall i Aker Solutions: Men klimasplitt og IT-salg ga milliardgevinst

 6. Norske Skog stenger papirmaskin i Halden