Oljekjempene

Equinor blar opp minst 1,64 milliarder i nytt Argentina-kjøp

Den norske oljegiganten slår seg sammen med Shell for å utvide virksomheten i Argentina, som nå inkluderer solenergi, vindmøller og oljevirksomhet både på land og til sjøs.

Bandurria Sur-blokken i Vaca Muerta ligger vest i Argentina.

YPF
 • Marius Lorentzen
Publisert:

For en drøy uke siden begynte ryktene å gå om at Shell og Equinor var i ferd med å lande et nytt storkjøp i Argentina.

Fredag kom bekreftelsen på at Shell og Equinor sammen har kjøpt 49 prosent i den landbaserte blokken Bandurria Sur i provinsen Neuquén i Argentina.

Selgeren er oljeservicekonsernet Schlumberger. Shell og Equinor betaler hver for seg 177,5 millioner dollar (tilsvarende 1,64 milliarder kroner) – totalt 3,3 milliarder kroner.

Blokken de kjøper seg inn i er i slutten av en testperiode som er kjørt i forbindelse med utbyggingen. Produksjonen er i dag på rundt 10.000 fat oljeekvivalenter per dag, men det tallet skal opp.

Nidia Alvarez Crogh, Equinors landsjef for Argentina, sier i en uttalelse at utvidelsen i landet er en del av Equinors vekstambisjoner internasjonalt:

– Vi er svært glade for å inngå partnersamarbeid med Shell i Bandurria Sur-blokken, som ligger i et område med betydelig potensial, og videreutvikle vårt nære partnersamarbeid med YPF, som vi allerede samarbeider med i utforskning av flere muligheter på land, til havs og innen fornybar energi i Argentina, sier Alvarez Crogh.

Det er det statlige argentinske oljeselskapet YPF som eier resten av blokken og som er operatør. Shell og Equinor har blitt enige med YPF om å kjøpe ytterligere 11 prosent av blokken, gitt at myndighetene godkjenner det.

Dermed kan Equinor og Shell øke til en eierandel på til sammen 60 prosent, mens YPF blir sittende med 40 prosent og operatørskapet.

Blokken Equinor nå har kjøpt seg inn i ligger vest i innlandet i Argentina. Den ligger sør for Bojo del Toro- og Aguila Mora Noreste-lisensene som Equinor allerede sitter på i Argentina.

Les også

Skeptisk til Equinors Argentina-satsing

Equinor ser store muligheter

Det er for tiden stor politisk og økonomisk usikkerhet i Argentina etter valget i fjor, noe som blant annet bidro til at Norwegian valgte å droppe innenlandssatsingen sin i landet.

Til tross for usikkerheten står det ikke på interessen fra flere internasjonale energiselskap, inkludert Equinor. Argentina har seilt opp som et nytt satsingsland for Equinor de siste årene.

På fornybarsiden er selskapet med i den landbaserte vindparken Cañadón León i Santa Cruz og i solenergianlegget Guañizuil 2A (G2A), gjennom samarbeidet og eierskapet i Scatec Solar.

Equinor skriver selv på sine nettsider at Argentinas ukonvensjonelle olje- og gassressurser på land «er blant verdens største».

Equinor inngikk i 2017 en avtale med det statlige oljeselskapet YPF om et felles leteprosjekt i Baja del Toro-blokken. Først ble to letebrønner boret frem til 2019. Deretter er planen å bore ytterligere seks brønner frem til 2020 med en forventet produksjonsstart mot slutten av 2020.

Selv om Equinor eier halvparten av blokken er det YPF som er operatør. I Baja del Toro Este sikret Equinor seg imidlertid 90 prosent eierskap og operatørskapet i november 2017.

Selskapet opplyser at de har forpliktet seg til å bore minst en letebrønn innen 2022 i den lisensen.

I tillegg til virksomheten på land har Equinor eierandeler i totalt åtte lisenser offshore, hvorav de er operatør i seks. Det er ikke kjent når selskapet vil sette i gang boring i disse lisensene.

Les også

Legger frem tall om én uke: Venter kraftig resultatfall fra Equinor

Les også

Subsea 7 får Equinor-kontrakt verdt minst 6,9 milliarder kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Argentina
 3. Equinor
 4. YPF
 5. Shell
 6. Schlumberger

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor kjøper andel i Argentina for 1,64 milliarder

 2. Bloomberg: Shell og Equinor vil kjøpe mer i Argentina

 3. Equinor forlater Nicaragua og Mexico: Vil også selge i USA, Canada og Argentina

 4. Equinor-partner etter skuffende Brasil-leting: – Siste ord er ikke sagt

 5. Solid smell for Shell, Total og Eni i krisekvartalet