Ressursene på norsk sokkel

Vår Energi har oljeplanene klare: Ruster opp Balder og Ringhorne for 19 milliarder

Norges ferske oljekjempe har planene klare for å ruste opp to av feltene de overtok fra ExxonMobil. Dermed blåser de nytt liv i den aller første lisensen som ble tildelt på norsk sokkel for 54 år siden.

Balder-feltet til Vår Energi i Nordsjøen

Vår Energi
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Tirsdag får olje- og energiminister en aldri så liten «førjulsgave» når han etter planen formelt skal motta utbyggingsplanen for Balder Future (tidligere kjent som Balder X).

Planen innebærer en storstilt oppgradering og videreutbygging av Balder-, Jotun- og Ringhorne-feltene i Nordsjøen, inkludert Balder som ligger i lisens PL001 – den første lisensen på norsk sokkel som ble tildelt i 1965.

Vår Energi og partnerne skal et skal etter planen investerere 19 milliarder kroner, ifølge en melding fra Olje- og energidepartementet. Dette er en milliard mindre enn det foreløpige tallet som har vært indikert tidligere.

Selskapet selv opplyser at de vil utvinne 130 millioner flere fat takket være prosjektet. Slår letekampanjen neste år og fremover til kan det blir enda mer.

Les på E24+

Dette er oljefeltene i Vår Energis megadeal med Exxon

Balder Future er en av de største investeringene Vår Energi har i sin investeringsplan som er på totalt 65 milliarder kroner de neste fire årene.

Vår Energi er operatør på både Balder- og Ringhorne-feltene. På Balder eier de 90 prosent mens Mime Petroleum eier 10 prosent. På Ringhorne eier de 69,98 prosent, mens DNO eier 22,62 prosent og Mime Petroleum eier 7,4 prosent.

Sjekk oversikten over alle utbyggingsprosjektene på norsk sokkel siden 2012 nederst i saken!

Les også

Johan Sverdrup kan bli den siste store norske «oljekjempen»: – Vi gjør alt for at den ikke skal bli det

Har tildelt flere kontrakter allerede

Målet med Balder Future-prosjektet er å forlenge levetiden på produksjonen i området frem mot år 2045. I tillegg vil man øke utvinningen ytterligere.

I området ligger Balder som kom i produksjon i 1999, Jotun som kom i produksjon i 1999 og Ringhorne som kom i produksjon i 2006.

Produksjonen på Jotun-feltet ble avsluttet i 2016 da det ikke lenger var lønnsomt, ifølge Oljedirektoratet. Mens brønnhodeplattformen Jotun B ifølge direktoratet skal fjernes innen 2020 så skal produksjonsskipet brukes videre.

Jotun-skipet har nemlig fungert som mottaksenhet for olje og gass fra Ringhorne-innretningene i tillegg til å motta overskuddsgass fra Balder. På Jotun-skipet har oljen og gassen blitt prosessert før gassen sendes videre til Kårstø-anlegget i Rogaland og oljen sendes over i et tankskip på feltet.

Hovedpunktene i Balder Future-planen:

 • Det skal bores nye produksjonsbrønner på både Balder (15 brønner) og Ringhorne (11 Brønner) for å øke utvinningen «betydelig»
 • Produksjonsskipet på Jotun skal oppgraderes for å kunne leve videre til 2045. Det starter når skipet taues til Rosenberg-verftet til våren. Etter oppgraderingen skal skipet offshore igjen og skal plasseres på et nytt sted mellom Balder- og Ringhorne-feltene
 • produksjonsskipet på Balder skal oppgraderes for en levetid frem til 2030
 • I 2020 startes det en ny letekampanje i området

Aker Solutions ble i desember i fjor hyret inn for å gjøre ingeniørarbeid og utredninger knyttet til oppgraderingen av Jotun.

Rosenberg-verftet i Stavanger fikk i august milliardoppdraget med å oppgradere Jotun-skipet.

I september sikret Baker Hughes og Ocean Installer seg subsea-kontrakten for Jotun, som inkluderer både innkjøp, ingeniørarbeid og installasjon av subsea-utstyret og forskjellige kabler som trengs i prosjektet. I tillegg får de ansvaret får å rydde og fjerne gammelt subsea-utstyr på Jotun.

Les også

Ferske tall fra Norsk olje og gass: Venter ny topp i oljeinvesteringer i 2020

Norges nest største oljeselskap

Vår Energi er Norges nye oljekjempe. Selskapet ble til da det HitecVision-eide oljeselskapet Point Resources slo seg sammen med den italienske oljegiganten Enis norske virksomhet.

Point Resources hadde allerede i 2017 sikret seg alle feltene ExxonMobil opererte i Norge for 8 milliarder kroner og i høst har Vår Energi inngått avtale om å kjøpe ut resten av ExxonMobils virksomhet på norsk sokkel for 41 milliarder kroner.

Gjennom oppkjøpet og sammenslåingen med Eni Norge har Vår Energi blitt Norges nest største oljeselskap etter Equinor. Det er fortsatt Eni og oppkjøpsfondet HitecVision som eier Vår Energi.

Vår Energi har totalt 35 felt i produksjon, om lag 1.000 ansatte og produserer rundt 300.000 fat oljeekvivalenter per dag. Produksjonen er ventet å øke til 350.000 fat per dag i 2023.

I tillegg til å ruste opp sine eksisterende felt driver Vår Energi også med leting.

En av de andre utbyggingene som selskapet jobber med er Alke-funnet i Barentshavet. Gassfunnet ligger sørvest for Goliat-feltet vil Vår Energi og man vurderer nå ulike løsninger for hvordan man kan eksportere gassen derfra og fra Goliat-feltet.

Vår Energi har hatt ulike konsepter på tegnebrettet, inkludert en ny LNG-terminal i Hammerfest-området eller en oppkobling mot Equinors eksisterende LNG-terminal på Melkøya.

Les på E24+

Dette er oljefeltene i Vår Energis «megadeal» med Exxon

Venter ny investeringstopp i 2020

Balder Future er et av prosjektene som vil være med å bidra kraftig til investeringene på norsk sokkel fremover.

Andre prosjekter er Johan Castberg-feltet i Barentshavet og andre fase av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, der Equinor er operatør. Selskaper som Aker BP, Lundin, Neptune og ConocoPhillips har også prosjekter på gang som bidrar.

Bransjeforeningen Norsk olje og gass venter at oljeinvesteringene fortsetter å stige i 2020, før fallet begynner. For ett år siden trodde organisasjonen på en topp i 2019.

Bransjeforeningen la i forrige uke frem prognoser der de nå regner med investeringer på 194,6 milliarder kroner i 2020. Selv om investeringsnivået har steget de siste årene, er det fortsatt godt under rekordåret 2014 da det ble investert 224 milliarder kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Vår Energi
 3. Mime Petroleum
 4. DNO
 5. Olje- og energidepartementet
 6. Kjell-Børge Freiberg
 7. HitecVision

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Investerer 19,6 milliarder i Balder og Ringhorne

 2. Vår Energi vil hente opp 130 millioner fat til med storinvestering: Partneren håper på det dobbelte

 3. Jotun-skipet tilbake i Stavanger: – En skikkelig god nyhet på et viktig tidspunkt

 4. Vår Energi hentet frem boreplaner: – Blir det funn, kan vi få det raskt til markedet

 5. Vil elektrifisere mer av Troll-feltet: Investerer nesten åtte milliarder