Flere unge er positive til olje

Andelen som er positive til olje som energikilde har økt fra 13 til 27 prosent blant dem under 30 siden 2016.

Langt flere unge er positive til olje som energikilde enn i 2016. Her er Edvard Grieg-feltet på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger. Det ble påvist olje i feltet i 2007, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB
Publisert:

Totalt stiller 26 prosent av befolkningen seg positive til bruken av olje som energikilde, opp fra 19 prosent i 2016, kom det fram av Klimabarometeret 2019, som ble gjennomført av Kantar.

Størst prosentvis økning har det vært blant dem under 30, og 27 prosent av de spurte i denne aldersgruppen sier de er oljepositive. Gruppen havner dermed over gjennomsnittet.

– Jeg tror dette kan komme av at det har blitt mer fokus på oljefondet og hva olja betyr for norsk økonomi, samt et ønske om å sikre framtidige generasjoner, sier avdelingsleder Eva Fosby Livgard i Kantar til Klassekampen.

Les på E24+

Dette er oljefeltene i Vår Energis megadeal med Exxon

Forsker Bård Lahn fra Cicero senter for klimaforskning synes den økende oljeoppslutningen er svært overraskende, spesielt sett i lyset av den offentlige debatten de siste årene, der utfasing av oljen har vært et sentralt tema.

Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom tror utviklingen skyldes vellykket reklame fra oljebransjen.

– Jeg tror oljenæringen kan si å ha lykkes med kampanjene sine der de fronter norsk olje og gass som en løsning på klimaproblemet. Forskerne, på sin side, mener jo ikke det. Vi har allerede funnet mer olje og gass enn det vi kan bruke dersom vi skal klare å nå 1,5-graders-målet. Likevel kunne jeg ikke gå forbi et eneste busstopp hjemme i Stavanger uten reklame for olje og gass, sier Eiterjord.

Her kan du lese mer om

 1. Oljeindustrien
 2. Klima
 3. Klimaforskning
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Flere unge er positive til olje

 2. Betalt innhold

  Norske velgere har talt: Klima er viktigst

 3. Betalt innhold

  Syv av ti ønsker at oljeproduksjonen skal fortsette

 4. Annonsørinnhold

 5. Annenhever nordmann vil handle på Black Friday – miljøorganisasjonene advarer mot overforbruk

 6. Fersk Gassco-rapport: Barentshavet-rør kan koste opptil 35,5 milliarder