Det grønne skiftet

Fra olje til fornybar: Magnora satser på vindkraft

Magnora vil bruke pengene de får inn fra to britiske oljefelt til å etablere seg innen produksjon av vindkraft i Norden, med folk fra Statkraft og Vestas. Nå har det tidligere Sevan Marine kjøpt seg inn i Vindr Group, som skal utvikle vindprosjekter.

Illustrasjonsbilde av vindkraftverket på Smøla.

Olav Haaverstad
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Magnora melder fredag om at det har kjøpt en fjerdedel av nylig oppstartede Vindr Group, som utvikler vindkraftprosjekter og består av et team med bakgrunn fra Ørsted, Vestas, Multiconsult og Norsk Hydro.

Samtidig med denne meldingen gir Magnora flere detaljer om sin nye strategi, under tittelen «Fremtiden er elektrisk».

«Kostnaden for vind og solkraft har falt med 50 prosent og 85 prosent de siste ti årene. En vindturbin produserer 15 ganger mer energi i dag enn den gjorde for 15 år siden», skriver Magnora, som derfor vil satse på fornybar energi.

– Med partnerskapet med Vindr Group får Magnora tilgang til et uavhengig utviklerselskap med tre toppledere som blir den første byggestenen i vår strategi for medvirkning til utbygging av små og mellomstore vindkraftverk i Norden, sier arbeidende styreleder Torstein Sanness i Magnora ifølge en melding.

Sanness er tidligere sjef for oljeselskapet Lundin Petroleums norske virksomhet, og sitter fortsatt i oljeselskapets styre.

Les også

Elektrifisering av sokkelen krever mye kraft: – Umulig uten vindkraft

– Fremtiden er elektrisk

Magnora peker på at ny fornybar energi i mange markeder er langt mer konkurransedyktig enn andre energikilder.

«Videre vil hydrogen-anlegg i mange tilfeller også kreve grønn elektrisitet. Bedrifter og konsulenter er i økende grad blitt veldig opptatt av bærekraftige produkter og tjenester. EU har som mål at Europa skal bli karbon-nøytralt innen 2050. Magnora ønsker å ta del i den grønne reisen de neste tiårene», skriver Sanness.

Magnora het tidligere Sevan Marine, men solgte i 2018 det meste av virksomheten sin og rettighetene til det sirkulære plattformdesignet sitt til Sembcorp i Singapore. Selskapet skiftet navn til Magnora høsten 2018, og ledes av Erik Sneve, som blant annet har jobbet for DNB, EY og Torstein Tvenge.

Selskapet får fortsatt inn penger fra oljeproduksjon fra to britiske oljefelt som bruker den sylindriske Sevan-plattformen, Western Isles som drives av Dana Petroleum og Shells Penguins-felt.

Dette vil Vindr satse på

Magnora har en opsjon på å overta ytterligere 25 prosent av Vindr. Investeringen er på 10 millioner kroner for de første 25 prosentene av Vindr.

– Vår erfaring med prosjekter i veldig stor skala har gitt oss innsikt i utfordringene med å introdusere vindkraft i uutviklede områder eller uberørt natur. Vi tror småskala vindkraft er økonomisk lønnsomt i et market med nesten fraværende subsidier, og kan anlegges nær infrastruktur og nedbygget jord, som landbruksområder, sier Jan-Olav Øderud, som er en av grunnleggerne av Vindr.

– Vindrs modell er å jobbe aktivt med lokale aktører for å sikre levedyktige prosjekter som går hånd i hånd med lokale interesser. Vi ønsker å gå sammen med lokale investorer og dele fordelene, sier Camilla Andersson, som er medgrunnlegger i Vindr.

Selskapet skal ha kontorer i Oslo og Malmø, og får Magnora-rådgiver Haakon Alfstad som arbeidende styreleder. Alfstad er tidligere leder for landbasert vind i Statkraft.

Torstein Sanness er tidligere sjef for Lundin Petroleums norske virksomhet, og er nå arbeidende styreleder i Magnora.

Magnora

– Norsk kapitalbase

Selskapet har notert seg at grønn energi er etterspurt, og at store teknologiselskaper som Google, Facebook og industriselskaper som Hydro og Elkem er blant de store nye kjøperne av grønn kraft både i Norge og på kontinentet.

«Magnoras styre er svært fornøyd med satsingen innenfor fornybar energi og med de relasjonene selskapet har bygget opp i analyseperioden. Selskapet sitter nå på en veldig interessant «deal-flow» med prosjekter i ulike faser basert på ulike teknologier», skriver Magnora.

– For norske vindkraftutviklere vil Magnora kunne tilby en annen finansiell løsning enn hittil, da vi er et børsnotert, norsk selskap med en norsk kapitalbase. Det har markedet etterspurt, og nå er det tilgjengelig, sier rådgiver og direktør for forretningsutvikling Theis H. Pedersen i Magnora, som er tidligere Norgessjef for den danske vindturbinprodusenten Vestas.

Les også

Hydro har sikret seg sol- og vindkraft for flere tiår

Les også

Vindboom i norsk industri

Håper på «betydelig portefølje»

Magnora sier at selskapet vil satse på fornybar energi ved hjelp av sin eksisterende kontantbase, og fremtidig kontantstrøm fra eksisterende kontrakter.

«Før utbyggingene finner sted vil vi inngå partnerskap med større industrielle og finansielle partnere eller energiselskaper som kan bidra med finanser til utbyggingen og overta eierskapet helt eller delvis», skriver selskapet i meldingen.

«Vi ser for oss å kunne utvikle en betydelig portefølje sammen med partnere over de neste 2-3 årene som vi tror vil være veldig attraktive inn i det nye tiåret», skriver Magnora.

Meldingen fra MagnoraStrategioppdatering fra Magnora: Fremtiden er elektrisk

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Vindkraft
 3. Aksjelive
 4. Sevan Marine
 5. Sevan
 6. Vestas
 7. Fornybar energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene

og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Sveeas og Sundt på eiersiden: Slik skal Magnora satse grønt

 2. Mer vind for KLP: Går inn i norsk milliardprosjekt

 3. DNB vil ha skatteendringer: Frykter vannkraften taper

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljebransjen skal sluke store mengder strøm: Tror likevel strømprisen faller

 6. Skal bli karbonnøytrale i 2050: – Hydrogen kan spille en stor rolle