– Opec kommer sannsynligvis til å kollapse

Irans oljeminister Bijan Zanganeh angriper Opec-land som han mener truer oljekartellets eksistens. 

OPEC-MEDLEM: Irans oljeminister Bijan Zanganeh på vei til et tidligere Opec-møte.

Foto: Heinz-peter Bader Reuters
Publisert:,

Irans oljeminister Bijan Zanganeh advarer nå om at oljekartellet Opec «sannsynligvis kommer til å kollapse» ettersom noen av de 14 medlemslandene ikke spiller på lag med resten.

Flere utenlandske medier, blant annet CNBC, kobler uttalelsen til Opec-landene Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Zanganehs spådom kommer etter at USA strammet inn sanksjonene mot Iran, med et mål om å barbere bort all oljeeksport fra presteregimet.

USA-president Trump valgte nylig å ikke forlenge fritakene åtte land har hatt fra sanksjonene mot Iran, som har gjort at de har fått kjøpt en begrenset mengde iransk olje, og nå er spørsmålet hvorvidt andre land kommer til å øke sin produksjon for å gjøre opp for bortfallet av iransk olje i markedet.

«Vil ikke avstå fra å svare dem»

Det hvite hus har uttalt at det jobber med nettopp de to Opec-landene for å få en ordning der de øker produksjonen for å stabilisere oljemarkedet.

Det synes ikke oljeminister Zanganeh noe om.

– Hvis visse Opec-medlemmer vil true og sette Iran i fare, så vil Iran ikke avstå fra å svare dem, sier han til det iranske oljedepartementets nyhetsbyrå Shana denne uken.

Det etter at han hadde møtt Opecs generalsekretær Mohammad Barkindo, der de snakket om utfordringene for oljemarkedet og hvor skjørt det er, skriver nyhetsbyrået.

– Jeg sa til ham at OPEC er truet som følge av unilateralisme fra visse medlemmer og at denne organisasjonen sannsynligvis vil kollapse, forteller Zangeneh til Shana.

Ønsker å sikre et stabilt oljemarked

Flere analytikere har anslått at Irans oljeeksport, som allerede er rammet hardt av sanksjonene som ble gitt i november i fjor, vil falle med flere hundre tusen fat per dag.

Amerikanske CNBC skriver at Saudi-Arabia ikke eksplisitt har forpliktet seg til å jekke opp sin produksjon i kjølvannet av innstrammingene mot Iran, men landets energiminister, Khalid al-Falih, har sagt at kongedømmet vil rådføre seg med produsenter og forbrukere «for å sikre et velbalansert og stabilt oljemarked».

Oljekartellet Opec og dets allierte, som inkluderer Russland, skal etter planen møtes i slutten av juni for å bestemme om de skal fortsette med produksjonskuttene de ble enige om i fjor. Det er også i juni at kutt-avtalen mellom dem går ut.

Russerne og Opec-landene ble på slutten av fjoråret enige om å kutte 1,2 millioner fat per dag, som har bidratt til å sende oljeprisen oppover i år.

Her kan du lese mer om