Equinor inngår avtaler om CO₂-lagring

Equinor jobber med et prosjekt for å lagre CO₂ på norsk sokkel. Torsdag skrev oljegiganten under en intensjonsavtale om CO₂-lagring med syv europeiske aktører.

FERSK AVTALE: Equinor-sjef Eldar Sætre skriver torsdag under intensjonsavtaler med flere europeiske selskaper om CO2-lagring.
Publisert:

Torsdag signerte Equinor-sjef Eldar Sætre en intensjonsavtale om CO₂-lagring med syv europeiske industriselskaper.

– Dette kan bli verdens første CO2-lagring på tvers av landegrenser, sier Sætre på en pressekonferanse i Operaen i Oslo.

Selskapene som inngår avtale med Equinor og de andre partnerne i Northern Lights-prosjektet er Air Liquide, Arcelor Mittal, Ervia, Fortum Oyj, HeidelbergCement AG, Preem, og Stockholm Exergi, skriver Equinor i en melding.

Avtalen innebærer blant annet samarbeid om dialog med myndigheter i Norge og EU, og om å utvikle løsninger for transport av klimagassen til permanent lagring i Norge, samt å fastsette en tidsplan for Equinors lagringsprosjekt.

Equinor har de siste årene samarbeidet med Shell og Total om lagring av CO, på norsk sokkel, som i første omgang skal omfatte CO₂ fanget fra norsk industri.

Men etter hvert kan lagring på norsk sokkel også gi industrielle muligheter. Sintef har i en rapport antydet at Norge kan skape 30.000 til 40.000 jobber innen CCS frem til 2050.

Norge vurderer for tiden å gi omfattende statsstøtte til to fangstprosjekter fra industrien, avfallsanlegget på Klemetsrud og sementfabrikken til Norcem i Brevik.

Disse prosjektene er avhengige av et sted å lagre CO₂.

Kan koste 15 milliarder

De norske prosjektene for fangst og lagring er foreløpig anslått å koste opptil 15 milliarder kroner, og vil kunne redusere utslippene ved de to norske anleggene med rundt 800.000 tonn.

Etter selve fangsten skal CO₂-en fraktes til Vestlandet med skip, og så skal Equinor lagre den permanent i et reservoar under havbunnen.

Regjeringen opplyste torsdag at den setter av 225 millioner kroner i statsbudsjettet for 2020 til det videre arbeidet med fullskala fangst og lagring av CO₂.

Dette skal være nok til å fortsette med Equinors lagringsprosjekt for CO₂ i reservoarer på norsk sokkel, og de to prosjektene i Brevik og på Klemetsrud.

Trolig vil det bli tatt en investeringsbeslutning i 2020, opplyste olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på en konferanse på Operaen i Oslo torsdag.

Les også

Solberg om CO2-fangst: Vil ikke skrive blankosjekk

– Unik mulighet

På en konferanse i Operaen torsdag sa EUs energi- og klimakommissær Miguel Arias Cañete at CO₂-fangst er en nøkkel for at EU og tungindustrien skal klare å nå klimamålene.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) taler på en konferanse om fangst og lagring av CO₂ i Operaen i Oslo.

– I Norge har dere en unik mulighet til å prøve ut storskalaprosjekter, sier han.

– Noen industriaktører i Norge leder vei. Jeg setter pris på denne ledelsen, sier Cañete.

Han åpner døren for EU-støtte gjennom systemet for støtte til såkalte «prosjekter av felles interesse». Men det vil kunne ta tid før en slik støtte i så fall kan avgjøres, påpekte Cañete på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Må bidra til andre prosjekter

På konferansen i Oslo erkjente olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) at det fortsatt er tekniske og finansielle «humper i veien».

Norge har jobbet med fangst og lagring av CO₂ i mange år, og la i sin tid bort Mongstad-prosjektet til flere milliarder kroner, et prosjekt som ble kalt en «månelanding».

– Vi har stor lagringskapasitet. Vi har mer enn 20 års lagringserfaring fra Sleipner-feltet og ti år med lagring på Snøhvit, sier Freiberg.

– Den norske regjeringen vil bidra til utviklingen av CCS, sier han.

Men det fordrer at det leder til teknologiutvikling internasjonalt, understreker han. Uten dette blir det vanskelig for den norske regjeringen å legge milliarder på bordet. Investeringsbeslutning skal trolig tas neste år, ifølge Freiberg.

– Et storskala prosjekt i Norge må bli en katalysator for andre europeiske prosjekter, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no