Nord-Norges leverandørindustri tror de bikker fire mrd. i år

Etter en forsiktig vekst i fjor tror leverandørindustrien i Nord-Norge på en solid vekst i år og neste år. Samtidig advares det om at det blir en kamp om å få tak i nok gode folk.

OLJE I NORD: Her lander et helikopter på Goliatplattformen i Barentshavet. Ifølge en ny rapport leverte leverandørindustrien for 1,1 milliarder til Goliat i 2018.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

På samme måte som i resten av landet opplevde leverandørindustrien i Nord-Norge en oljebrems og nedgang i inntektene fra 2015 og utover, men i 2018 ble det vekst for andre år på rad, og leveransene økte med 3,3 prosent til 3,8 milliarder.

I 2019 ventes det at leveransene vil øke med nesten ti prosent til 4,1 milliarder kroner. 44 prosent av leverandørbedriftene tror 2020 blir enda bedre.

Det kommer frem i Levert-rapporten 2018 som blir presentert under frokostmøtet Petroleum i Nord, som arrangeres på Aker Brygge i Oslo mandag.

Totalt 244 bedrifter i Nord-Norge er intervjuet i perioden mars til juni.

Rapporten utgis for niende gang og er en undersøkelse over hvilke deler av næringslivet som har hatt leveranser til oljeindustrien, samt hvilken utvikling det er.

Rapporten er utarbeidet av Kunnskapsparken Bodø. Den er finansiert av Olje- og energidepartementet, fylkeskommunene i Nordland, Troms og Finnmark, samt oljeselskapene Equinor, Vår Energi, Lundin, Wintershall DEA og Rosneft.

Les også

Blir operatør på Wisting: Equinor og OMV inngår samarbeid

– Arbeidsmarkedet strammer seg til

Med flere felt i drift, et Aasta Hansteen gassfelt som så vidt har blitt åpnet og et Johan Castberg-felt under utbygging er det stadig mer aktivitet i olje- og gassnæringen i Nord-Norge.

Blir det gjort nye, store funn vil trykket bare bli enda større. Allerede nå merkes presset i arbeidsmarkedet:

– Det er hardere kamp om de rette folkene. Etter samtaler med til sammen 244 faktiske eller potensielle leverandører til petroleumsnæringen er inntrykket at arbeidsmarkedet er i ferd med å stramme seg til, skriver artikkelforfatterne.

De peker på at det fortsatt er en stor pendlertrafikk inn til Hammerfest, og at arbeidsledigheten i Finnmark og Hammerfest er på henholdsvis 2,6 og 2,1 prosent, ifølge Nav-tall.

Årsakene til at det er vanskeligere å få tak i nok folk forklares blant annet med at mange i oljenæringen fant seg andre typer jobber under oljebremsen og at ungdomskullene i Nord-Norge blir mindre år for år.

– Selv om ikke alle oppfatter det som en utfordring nå, så vil kampen om kompetansen tilta seg ytterligere fremover, skriver artikkelforfatterne.

Les også

Goliat-feltet gir jobb til 1.212 i Norge hvert år

Flere arbeidsplasser

Oljeindustriens aktivitet i Nord-Norge sysselsetter folk lokalt i regionen, men også folk som bor andre steder i landet og som pendler inn fast eller i perioder.

Rapporten viser til tall fra SSB om at det er 1.254 personer bosatt i Nord-Norge som jobber med utvinning av olje og gass.

I tillegg til alle som jobber direkte for oljeselskapene i Nord-Norge, i byer som Harstad, Sandnessjøen, Brønnøysund, Tromsø og Hammerfest, kommer også de sysselsatte i leverandørindustrien.

Antallet sysselsatt i leverandørindustrien i Nord-Norge var i fjor på 1.651 årsverk, opp fra 1.526 året før.

All aktiviteten fra oljenæringen og leverandørene deres gir også grobunn for andre arbeidsplasser. Disse er beregnet til 451 årsverk, innen alt fra varehandel, finansielle tjenester, offentlig forvaltning og transport. Det er Hammerfest som opplever de største ringvirkningene fra oljenæringen, ifølge rapporten.

Les også

Equinor fant olje på Sputnik-prospektet i Barentshavet

Venter vekst

Selv om leteaktivitet også skaper aktivitet er det særlig drift av felt som skaper mye aktivitet og langsiktige arbeidsplasser lokalt.

I rapporten som blir presentert mandag har leverandørene opplyst hvilke felt de leverer til, og her kommer Goliat-feltet ut på topp med 1,1 milliard kroner for 2018. Neste på listen er LNG-anlegget på Melkøya med 382 millioner i leveranser, etterfulgt av Aasta Hansteen (226 millioner), Norne (207 millioner), Skarv (156 millioner) og Johan Castberg (41 millioner).

Aasta Hansteen er det nyeste feltet i Nord-Norge og feltet ble åpnet på tampen av 2018. Johan Castberg-feltet er fortsatt under utbygging.

Når man ser på anslaget for 2019 så ser man også at aktiviteten på Johan Castberg-utbyggingen tar seg opp, ettersom leveransene er ventet å stige fra 41 til 278 millioner. Det er også ventet at Skarv-feltet til Aker BP vil vokse i år, fra 156 til 243 millioner, og at Melkøya-anlegget vil vokse fra 382 til 456 millioner.

Equinor og partnerne er for tiden i gang med utbyggingen av Askeladden-satellitten til Snøhvit-feltet, som etter planen skal i produksjon neste år.

Forventningen til Goliat-feltet er et fall til 965 millioner, noe som forklares med at oppgraderingen og ombyggingene på den tidligere problemfylte plattformen går mot slutten.

Les også

Venter oljeinvesteringer på 174 milliarder kroner i 2020

Les også

– En sammenslåing av selskapene er ikke på agendaen

Les også

ESA skal godkjenne Equinors milliardstøtte: – Reglene er ekstremt fleksible

Her kan du lese mer om

 1. Barentshavet
 2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Mener EØS-regler ikke står i veien: Krever at Finnmarks oljeterminal blir bygget

 2. Betalt innhold

  Nå starter produksjonen fra Norges dypeste felt

 3. Har knyttet seg tett til oljenæringen – nå rammes Hammerfest av fallet

 4. Annonsørinnhold

 5. Fersk Gassco-rapport: Barentshavet-rør kan koste opptil 35,5 milliarder

 6. – Vi har fornyet tro på Barentshavet