Strømprisen nådde høyeste på åtte år i første kvartal

I slutten av januar hadde vi de dyreste strømprisene siden vinteren 2010/2011, blant annet som følge av dyrere CO₂-kvoter. Men gjennomsnittsprisen i første kvartal var på linje med samme periode i fjor.

Foto: Krister Sørbø VG
  • André Haugen
Publisert:

Det skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en melding i forbindelse med kvartalsrapporten som ble publisert torsdag.

Gjennomsnittsprisen for kvartalet var 46 øre per kilowattime, omtrent samme nivå som første kvartal 2018. Etter toppen i januar falt nemlig strømprisen med rundt en tredjedel mot slutten av kvartalet.

Det er det flere årsaker til.

Dyrere CO₂-kvoter ga høyere pris

– En av faktorene er at det norske kraftsystemet er koblet sammen med Europa og ble påvirket av kontinentale kraftpriser. I løpet av 2018 steg prisene på CO 2-kvoter, gass og kull og førte til høyere kontinentale kraftpriser, skriver NVE i meldingen.

Les også

Høy bensinpris, strømpris og rentehopp: Likevel skal det gå bedre i 2019

Samtidig var det mindre snø og vann i magasinene enn normalt, noe som trakk prisene opp.

Prisfallet etter januartoppen sammenfalt med synkende priser på CO 2-kvoter, gass og kull i Europa, samtidig som temperaturen i Norge steg og det ble mer vann i magasinene.

Bedrifter som slipper ut CO 2 må handle utslippskvoter i markedet, og prisen på utslippskvotene har steget mye det siste året. Ved å kjøpe en CO 2-kvote gjennom det europeiske kvotehandelssystemet kan man slippe ut ett tonn med CO 2.

For et par uker siden var prisene på CO 2-kvoter ifølge Bloomberg på sitt høyeste nivå på ti år, blant annet på grunn av bekymringer for et strammere marked fordi EU reduserer mengden tilgjengelige CO 2-kvoter i systemet.

Les også

Billigere strøm i mars: Vinden blåste prisene nedover

Vi importerte mer enn vi eksporterte

Den samlede vindkraftproduksjonen var i første kvartal 13,8 terawattimer – det høyeste som noen gang er registrert i Norden. Det medførte også at Norge hadde tilgang til billigere strøm fra Sverige og Danmark.

I første kvartal importerte Norge mer strøm enn vi eksporterte i 11 av 13 uker. Før kvartalet var nettoimporten 2,1 terrawatttimer, mot en nettoeksport på 2,4 terawattimer i samme periode 2018.

Les også

I dag åpner Equinors havvindprosjekt Arkona: – All grunn til å være stolte

Les også

Frøya kommune gjør formelt vedtak: Stanser Trønderenergis omstridte vindprosjekt

Les også

Mener staten mangler havvind-strategi: – Har ikke satt noen tydelige mål

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser

Flere artikler

  1. I dag åpner Equinors havvindprosjekt Arkona: – All grunn til å være stolte

  2. Frøya kommune gjør formelt vedtak: Stanser Trønderenergis omstridte vindprosjekt

  3. Mener staten mangler havvind-strategi: – Har ikke satt noen tydelige mål

  4. Annonsørinnhold

  5. Godt påskevær utpekt som årsak for høyere strømpriser

  6. Otovo og Tibber inngår grønt samarbeid