Borg CO₂ inngår avtale med Baker Hughes: Viken-industri vil fange CO₂

Industri i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden vil fange og lagre CO₂. Nå inngår de intensjonsavtale med teknologileverandøren Baker Hughes.

Norske Skog Saugbrugs i Halden er ett av anleggene hvor samarbeidsselskapet Borg CO₂ vurderer fangst av CO₂. Nå har Borg CO₂ skrevet under en intensjonsavtale med teknologileverandøren Baker Hughes.
Det grønne skiftet
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Baker Hughes og samarbeidsselskapet Borg CO₂, som representerer flere aktører i industrien i Østfold, som nå er en del av Viken fylke.

– Det passer veldig bra inn. Dette er den typen teknologi vi er på jakt etter og skal jobbe videre med fremover. Så vi er veldig fornøyd med denne avtalen, sier prosjektleder Jon Hermansen i Borg CO₂ til E24.

Anleggene hvor det vurderes CO₂-fangst er Norske Skog Saugbrugs i Halden, Sarpsborg Avfallsenergi og forbrenningsanlegget Frevar som ligger sammen med Kvitebjørn Bio-El i Fredrikstad.

Målet er å kunne fange og lagre inntil 630.000 tonn CO₂ årlig fra tre punktutslipp, skriver Baker Hughes og Borg CO₂ i meldingen.

Tidligere har også Equinor, Total og Shells CO₂-lagringsselskap Northern Lights inngått en intensjonsavtale med Borg CO₂.

Baker Hughes har tidligere også inngått intensjonsavtale med selskapet Horisont Energi om CO₂-fangst knyttet til ammoniakkproduksjon i Barentshavet.

Les også

Norske Skog og Borregaard vurderer CO₂-fangst: Inngår avtale med Equinors CO₂-lager

Vil søke støtte

Prosjektet går ut på å fange CO₂ og frakte den på skip til Øygarden, hvor den skal lagres i et reservoar på sokkelen av Northern Lights-prosjektet.

En mulighetsstudie er nå gjennomført med støtte fra Climit-programmet. Baker Hughes vil nå delta i ingeniørarbeidet (en feed-studie) som skal være klar innen slutten av 2021.

Baker Hughes og Borg CO₂ vil sammen vurdere hvordan fangstanleggene skal utformes, og forsøke å sikre seg støtte både i Norge og EU, ifølge meldingen.

Slik støtte kan potensielt komme fra statlige Enova eller EUs Innovasjonsfond.

– I dag står industriklynger for om lag 20 prosent av EUs CO₂-utslipp. Betydelig avkarbonisering er ikke mulig uten fangst, bruk og lagring av CO₂, og dette samarbeidet viser hvordan slik teknologi skyter fart fra konsept til kommersialisering med reell betydning, sier direktør Rod Christie i Baker Hughes ifølge meldingen.

– Bedre posisjonert

Tore Lundestad er daglig leder i Borg CO₂ og havnesjef i Borg Havn, og han er fornøyd med avtalen.

– Med Baker Hughes’ teknologiske kompetanse i ryggen mener vi at Borg CO₂ er bedre posisjonert for å ta de neste stegene mot kommersialisering, sier Lundestad ifølge meldingen.

Siden mye av CO₂-en som skal fanges er basert på biologiske ressurser kan det også være penger å tjene på å selge verdien av de negative utslippene, påpeker han.

Statsstøtte gjør prosjektet mulig

Staten skal etter planen subsidiere store deler av CO₂-renseprosjektet Langskip til rundt 25 milliarder kroner, hvor Northern Lights står for lagringsdelen.

Det at Norge får på plass et slikt lager gjør det også mulig for aktørene i norsk og europeisk industri å frakte CO₂ med skip til Øygarden og lagre den permanent.

– Uten det pionerarbeidet Northern Lights har gjort i å etablere et tredjepartslager hadde det ikke vært mulig å etablere karbonfangst i vår region, sa Lundestad i april.

Prisene på CO₂-utslipp er ventet å øke, og regjeringen har signalisert at det kan koste 2.000 kroner tonnet å slippe ut CO₂ innen 2030, tre ganger høyere enn dagens CO₂-avgift.

Høyere avgifter vil naturlig nok gjøre at industriaktører sparer mer på klimatiltak som å fange og lagre CO₂ enn det de gjør i dag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Baker Hughes
 3. Northern Lights
 4. Halden
 5. Sarpsborg
 6. Fredrikstad

Flere artikler

 1. Prestisjeprosjekt til Stavanger: - Viktig at vi lykkes

 2. Skal gjøre CO₂-lagring til butikk: – Vi øker ambisjonene

 3. Se listen: Disse får millioner til grønn omstilling

 4. Fortums CO₂-fangst på Klemetsrud: Barberer søknaden til EU med én milliard

 5. Betalt innhold

  Her kommer landets første fabrikk for blått hydrogen