Nybø skal håndtere Equinor-eierskapet: – Det vil være mer distanse

Regjeringen får ros for å flytte Equinor til Næringsdepartementet. Men så langt ser statens eierskap ut til å ha fungert bedre for norsk sokkel enn for virksomheten utenlands, mener forfatter av Equinor-bok.

Troll er Norges dominerende gassfelt. Bildet viser Troll A-plattformen.
Equinor
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Regjeringen har bestemt seg: Heretter skal Equinor forvaltes av eierskapsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet.

Frem til nå har eierskapet ligget i Olje- og energidepartementet, som i tillegg også har ansvaret for å tildele lisenser på sokkelen. Stortinget uttrykte nylig bekymring for mulige rollekonflikter.

Nå skal eierskapet i Equinor håndteres på lik linje med eierskapet i andre deleide statlige selskaper, som Norsk Hydro, Yara, DNB og Telenor.

– Grunnleggende sett høres det ut som et fornuftig grep. Det er tette bånd mellom forvaltningen og selskapet, og det vil være mer distanse i Næringsdepartementet, sier forfatter Aage Storm Borchgrevink til E24.

Han jobber til daglig i Helsingforskomitéen, men har også skrevet boken «Giganten» om Equinors historie.

Han etterlyser en større gjennomgang av statens eierskap i store selskaper som Equinor og Telenor, etter flere utenlandseventyr med blandet hell.

– Jeg kunne ønske at det ble større debatt og at man gikk mer grunnleggende gjennom eierskapet. Dette kan virke som et fikenblad fordi man ikke ønsker å gjøre noen større og mer omfattende grep, sier Borchgrevink.

Næringsminister Iselin Nybø (V) får nå ansvaret for statens eierskapsstyring i Norges største selskap, Equinor, i tillegg til å håndtere eierskapet i selskaper som DNB, Norsk Hydro, Yara og Telenor.
Les også

Regjeringen flytter Equinor og Petoro til Næringsdepartementet: – Har jobbet med dette i over ett år

Store tap i USA

Borchgrevink tror ikke på noen større endringer i regjeringens styring av selskapet, selv om den flyttes ut av Olje- og energidepartementet.

– Hvis du ser på hvordan Equinor har fungert med den nye eierskapsmodellen etter børsnoteringen for 20 år siden, så kan det se ut som statens eierskap fungerer i Norge, men ikke i utlandet, sier Borchgrevink.

Han er blant annet kritisk til Equinors samarbeid med selskaper som Sonangol, Sonatrach, Socar og Rosneft. Han peker også på at Equinor har levert superprofitt på norsk sokkel i mange år, men tapt store penger på utenlandssatsinger som den i USA.

– Den internasjonale ekspansjonen som motiv for den nye eierskapsmodellen med armlengdes avstand har ikke fungert veldig bra i Equinor. Jeg tror ikke at et skifte av eierdepartement vil gjøre noen stor forskjell, sier Borchgrevink.

Næringsminister Iselin Nybø (V) overtar det konstitusjonelle ansvaret for både Equinor, statlige Petoro og statens direkte eierskap på sokkelen (SDØE) fra 1. juli, ifølge en melding.

– Flyttingen innebærer ikke endringer i mål med eierskapet eller statens eierandel i Equinor, sier hun.

Aage Storm Borchgrevink jobber i Helsingforskomiteen, men har også skrevet flere bøker, inkludert «Giganten» om Equinor.
Les også

Equinor har tapt 200 milliarder kroner i USA

– Naturlig utvikling

– Jeg tror det er en naturlig utvikling, sier Bjørn Vidar Lerøen til E24.

Han er tidligere oljejournalist i BT og Aftenposten og har jobbet i en årrekke for Statoil og Norsk olje og gass. Han ga i fjor ut oljeboken «Født til rikdom», og har også skrevet «Dråper av svart gull» (2002) om Statoils historie og «Gull i Olje» (2011) om Petoros historie.

Lerøen mener det er viktig å skille eiermakt og konsesjonsmakt.

– Det er et prinsipielt og ryddig skille, akkurat som man i sin tid skilte rollene mellom Oljedirektoratet som forvaltningsorgan og Petroleumstilsynet som tilsynsmyndighet, sier han.

– Med det akselererende mangfoldet på norsk sokkel tror jeg det er viktig at staten markerer at departementet ikke favoriserer ett selskap, sier han.

Oljeøkonom Øystein Noreng sa nylig til E24 at han var skeptisk til å flytte eierskapet i Equinor ut fra Olje- og energidepartementet, men Lerøen tror det vil gå bra.

– Jeg syns ikke man skal nedvurdere Næringsdepartementet. De håndterer allerede eierskapet i en rekke statlige selskaper og har høy kompetanse. Hvis de ikke har tilstrekkelig kompetanse til å håndtere Equinor, vil de skaffe seg det, sier Lerøen.

Oljeveteranen Bjørn Vidar Lerøen har skrevet flere bøker om oljebransjen, har jobbet for Statoil og Norsk olje og gass og er tidligere oljejournalist i Bergens Tidende og Aftenposten.
Les også

Meglerhus: – Mye taler for å dele opp Equinor

Forventer tydelige krav

Frode Pleym i Greenpeace er også positiv til flyttingen. Han tror Nærings – og fiskeridepartementet kunne ha bidratt til å unngå Equinors USA-tap hvis de hadde vært eier tidligere. Han håper at eierskapet endres for å sikre grønn omstilling i Norge.

– Da kan du ikke sitte på gjerdet i forvaltningen av Norges største selskap, som Olje- og energidepartementet har gjort. Nå forventer vi at staten begynner å stille tydelige krav til Equinor på blant annet generalforsamlingene, sier Pleym.

På årets generalforsamling i Equinor støttet regjeringen Equinor-styret og stemte ned alle aksjonærforslagene om blant annet klima og fornybar energi.

Les også

Krangel om Equinors klimastrategi: – Kodak-øyeblikket nærmer seg med stormskritt

– Nesten grenseløst administrasjonsstyrte

Lerøen peker på at administrasjonen i de store selskapene hvor staten er eier ofte har hatt stor frihet.

– Det som kjennetegner gamle statsselskaper som Equinor, Telenor og Norsk Hydro er at de har vært nesten grenseløst administrasjonsstyrte. Men det er ikke noe nytt, det var også tilfelle på den tiden da staten eide 51 prosent av Norsk Hydro, sier han.

Han har sett veldig få eksempler i Statoils historie på at staten som generalforsamling har grepet inn og gitt styret en stemmeinstruks.

– Etter at selskapet kom på børs ble betingelsene helt annerledes, og da har det å gripe inn med eierstyring vært enda sjeldnere. Det skal mye til for at eierne griper inn, som i Norwegian der styret denne uken sparket Jacob Schram, sier Lerøen.

– Arve Johnsen måtte gå etter Mongstad-overskridelsene, Harald Norvik måtte gå etter overskridelsene på Åsgard, og Olav Fjell måtte gå etter Iran-saken. Men det er ingen eksempler på at staten har grepet inn mot Equinor-styret i moderne tid, sier han.

Både Helge Lund og Eldar Sætre gikk av som konsernsjefer i selskapet uten dramatikk. I dag er Anders Opedal konsernsjef i Equinor.

– Er det et problem at selskapet er administrasjonsstyrt?

– Dette gjelder de fleste aksjeselskaper. Det er ikke noe bemerkelsesverdig for Equinor. Men det er viktig å legge til at dette som regel går bra så lenge man har en oppegående og flink administrasjon. Og Equinor har en veldig kompetent ledelse, sier Lerøen.

Les også

Tina Bru om Equinor i Angola: – Bra at selskapet ikke ville inngått slike avtaler i dag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Equinor
 3. Norsk sokkel
 4. Nærings- og fiskeridepartementet
 5. Olje- og energidepartementet
 6. Iselin Nybø

Flere artikler

 1. Skeptisk til å flytte Equinor-eierskap: – Tror styringen vil bli svakere

 2. Vil flytte eierskapet i Equinor

 3. Regjeringen flytter Equinor og Petoro til Næringsdepartementet: – Har jobbet med dette i over ett år

 4. Krangel om Equinors klimastrategi: – Kodak-øyeblikket nærmer seg med stormskritt

 5. På tide å flytte Equinor fra oljedepartementet