Statoil vil kjøre «fleksi»: Her er prosjektene som kan bli ofret for å betale utbytte

Statoil har listen klar over hvilke felt som kan bli ofret i årene fremover. Oljegiganten ønsker å kunne fortsette med å betale utbytte og ha en sterk økonomisk rygg, selv med lav oljepris.

- FLEKSIBILITET ER GULL: Statoils finansdirektør Torgrim Reitan har lagt opp løpet for at Statoil skal kunne være økonomisk solide og betale utbytte, selv med en oljepris på 60 dollar. Det gjør de ved å ikke binde seg til for mange nye prosjekter i årene fremover.

Marius Lorentzen
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

LONDON (E24): Fredag annonserte Statoil at utbyttet deres blir liggende på 1,80 kroner for fjerde kvartal, noe som løfter utbyttet for 2014 med 20 øre til 7,20 kroner per aksje.

Til tross for det kraftige fallet i oljeprisen, står Statoil fast på budskapet om at de skal levere verdier til aksjonærene. Selskapet har en solid økonomisk rygg til å bære utbetalingene til aksjonærene, ble det uttalt under kapitalmarkedsdagen i London, fredag ettermiddag.

– Utbyttepolitikken vår ligger fast, forsikrer finansdirektør Torgrim Reitan til E24.

Les også

Fagforeningstopp: – En skjevfordeling vi ikke liker

– Dette kvartalet gir signaler om de neste. Utover det er vi veldig opptatt av at vi skal være konsistente, og at vi har planer som er robuste i alle prisscenarioer, fra 60, til 80 og til 100 dollar fatet. Vi viser at vi opererer med en veldig solid gjeldsgrad på alle disse nivåene, selv om vi øker produksjonen, investerer i Johan Sverdrup og betaler utbytte.

Vil slippe å låne til utbyttet

I dagens situasjon har Statoil måttet låne penger for å betale utbytte, blant annet til den norske stat.

Selskapet har et mål om at man i 2016 skal klare å betale utbytte med de pengene som genereres i driften (kontantstrømmen) med en oljepris på 100 dollar.

I 2017 skal man klare det med en pris på 80 dollar, og i 2018 med en pris på 60.

I tillegg til å kutte og effektivisere på driften, skrur Statoil også ned temperaturen på investeringsbudsjettet med 15 milliarder kroner, for å klare dette.

Nøkkelen til å få et sterkere Statoil er å ikke binde seg til masten, mener ledelsen. De sikter til nye utbygginger, og selskapet har nå en lang smørbrødliste med prosjekter som man setter i en egen boks. Uten en høyere oljepris og lavere kostnader kan disse prosjektene bli utsatt eller droppet.

– Fleksibilitet er gull (...) og det kan ligge store verdier i å utsette prosjekter i dagens marked. Det handler om verdi over volum, sa finansdirektøren under presentasjonen.

Les også

Nedskrivninger ga blodrød bunnlinje for Statoil

Han fortalte at Statoil ikke skal ta stilling til noen flere utbygginger før i 2016, etter at produksjons- og utbyggingsplanen for Johan Sverdrup sendes inn nå i februar.

– Dermed har vi ett år på oss til å analysere situasjonen.

Statoil mener at man øke verdiene i potten med prosjekter som muligens legges på is, ved å prioritere de mest verdifulle feltene høyere enn andre, kutte kostnadene til utbygging og drift og velge enklere måter å bygge dem ut på (konsepter).

Før skatt gikk Statoils internasjonale virksomhet 2,8 milliarder i minus i fjerde kvartal, noe landvirksomheten i USA har bidratt sterkt til:

– Jeg er ikke fornøyd med våre resultater for en internasjonale virksomheten. Vår landvirksomhet i USA gikk med tap i fjerde kvartal, og la det være klart at vi arbeider hardt med dette, sa finansdirektør Torgrim Reitan til analytikerne.

Analytiker-bekymring

Analytikere har ytret bekymring for kredittratingen deres hvis dere ikke kutter utbyttet.

– Hva vil du si til den bekymringen?

– Vi er opptatt av å ha en veldig solid balanse og å kjøre selskapet veldig solid økonomisk. Det er ekstra viktig i tider som disse. Vi har en kredittrating på AA- og faktisk et nivå høyere hos Moody’s. Det ligger over vår ratingambisjon, så vi er enda mer solide enn det vi har lagt opp til i guidingen, sier Torgrim Reitan og legger til:

– For meg er det veldig viktig at vi er svært solide og at vi kjører med ekstra god likviditet. Planene våre viser at selv med en oljepris på 60 dollar, så klarer vi fint å operere med en gjeldsgrad på 15 til 30 prosent, som fortsatt er en veldig solid finansiell situasjon.

Les også

Statoil-sjefen utelukker ikke nye jobbkutt

Rekordhøy driftssikkerhet

Én av gladnyhetene fra Statoils regnskaper for fjerde kvartal er at man klarte å få dyttet produksjonen fra 1.945 til 2,103 millioner fat oljeekvivalenter per dag, sammenlignet med samme periode i 2013. Både gass- og oljeproduksjonen steg.

Det hjelper Statoil å bli mer lønnsomme i de eksisterende prosjektene.

– Er det bare regularitet eller økt produksjon her?

– Regulariteten er den beste noensinne. Vi har økt produksjonseffektiviteten med fem prosentpoeng i fjor, det utgjør 50.000 fat per dag. Det er en fabelaktig prestasjon.

– I tillegg har vi prosjekter som har vært startet, som Gudrun, Clauw i Angola og Malo/St. Jack på slutten. Disse har økt produksjonen mot slutten av året. I 2015 har vi en lang rekke prosjekter som starter opp, blant dem Valemon.

– Dere har produksjonsmål og samtidig åpner dere for salg i porteføljen. Hvordan henger det sammen?

– De siste årene har vi gjort betydelige justeringer i porteføljen, og vi justerer produksjonstallene etter nedsalget. Så målet vårt er basert på den underliggende veksten.

– Ser man på tallene for norsk sokkel ligger produksjonsveksten relativt lavt, men justerer man for transaksjonen med Wintershall så har vi en underliggende produksjonsvekst på tre prosent på norsk sokkel i 2014. Det er veldig solid og det er vi glade for å se.

Les også

Statoil-sjefen utelukker ikke nye jobbkutt

Les også

– Jeg utelukker ikke en utsettelse

Les også

Fagforeningstopp: – En skjevfordeling vi ikke liker

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Statoil innfridde eget kontantmål, såvidt. Det kan bli lenge til neste gang

  2. Setter en sluttstrek for investeringskuttene

  3. Trykket opp aksjer under oljebremsen: Nå vil Equinor kjøpe tilbake dobbelt så mange

  4. – Det er selvfølgelig mulig

  5. Må selge eller låne penger for å betale utbytte: – Salg er også en måte å skape verdier på