Sevan Marines store snuoperasjon

Kunne blitt en av norgeshistoriens største konkurser, nå betaler de utbytte.

OPTIMIST: Administrerende direktør i Sevan Marine, Carl Lieungh, har tro på økt arbeidsmengde for selskapet fremover.
Publisert:

Våren 2011 stod flyteproduksjons-selskapet Sevan Marine på konkursens rand, pengene rant ut av selskapet og gjelden var på over én milliard dollar.

I tolvte time kom det canadiske rederiet Teekay inn på banen, de kjøpte selskapets FPSOer (se faktaboks), og skjøt inn frisk kapital i Sevan Marine.

Om selskapet hadde gått under ville det blitt en av norgeshistoriens aller største konkurser.

Tre år senere, etter å ha klart å snu skuten rundt gjennom en restrukturering av selskapet, annonserer Sevan Marine nå utbytte.

- Jeg mener vi med utbyttebetalingen sender et veldig viktig signal. Det har tatt lengre tid å snu seg rundt enn det mange hadde trodd, men vi visste at dette ville være tidkrevende, sier administrerende direktør i Sevan Marine, Carl Lieungh, til E24 på dagens kvartalspresentasjon.

Utbyttet for 2013 vil være på 1,20 kroner per aksje, totalt 10,4 millioner dollar

Faste utbytter

Ifølge Lieungh tar man nå sikte på faste utbytter fremover.

- Vi forventer nå å betale et årlig utbytte fremover, dette er ikke en engangshendelse. For meg er dette en milepæl og vi kan nå begynne å betale noe tilbake til aksjonærene, sier Lieungh, som tok over sjefsstolen i selskapet 1. mai 2011 – da krisen var på sitt verste.

Les også

Gjerrigere oljeselskaper kan føre til forsinkelser

Basert på selskapets aksjekurs ved utløpet av 2013 gir 1,20 kroner en utbytteavkastning på 5 prosent.

- Jeg tror vi bør klare en utbytteavkastning på fem prosent om det skal være meningsfullt, og om det skulle komme inn noen ekstraordinære innbetalinger så vil vi jo da vurdere ekstraordinære utbytter, sier Lieungh

- Vi er jo et vekstcase og med økt aktivitet trenger man mer arbeidskapital så vi må også passe på at vi har en skikkelig kapitalbuffer, legger Sevan Marine-sjefen til.

Ved utgangen av første kvartal hadde Sevan Marine en kontantbeholdning på 36,7 millioner dollar og selskapet er gjeldfritt.

Sylinderform

Før Teekay kom inn på eiersiden, de eier nå 40 prosent av aksjene i Sevan Marine, eide og driftet Sevan Marine sine egne FPSOer – flytende produksjons og lagringsenheter for olje og gass.

Etter restruktureringen er Sevan Marine et rent ingeniør- og teknologiselskap som har patent og lisensrettighetene til de karakteristiske sylinderformede enhetene, som både kan brukes som FPSOer og borerigger. (saken fortsetter under bildet)

SYLINDER: Den Sevan Marine-designede FPSOen Voyageur Spirit, som nå eies av Teekay.

Sylinderformen kan gi bedre stabilitet i sjøen og gjør at enheten ikke ligger og dreier mot været i motsetning til FPSOer som er basert på skipsskrog.

Selskapets inntekter kommer nå fra såkalte FEED-studier (Front End Engineering Design), studier i en tidlig fase av planleggingen av en feltutbygging, og lisensrettigheter og prosjektoppfølging om kunden skulle gå for en ny enhet i Sevan-design.

Dette gjør selskapet i samarbeid med Teekay.

Venter seg mer arbeid

Av mulig arbeid fremover venter Liuengh seg å få tildelt en FEED-studie med Premier Oil på norsk sokkel i juni. Dette kan igjen materialisere seg i en lisenskontrakt, men trolig ikke før til første halvår 2015, ifølge Lieungh. En typisk FEED-studie er på 15.000-20.000 arbeidstimer.

Videre venter selskapet å få tildelt en FEED-studie på Bentley-feltet i britisk del av Nordsjøen til høsten.

- Jeg forventer at vi får en økende arbeidsmengde fremover og jeg tror vi vil bli engasjert på flere prosjekter og vil komme til å trenge flere folk, sier Liuengh.

Det er per nå totalt 170 ansatte i Sevan Marine.

Også Sevan Marine har bitt seg merke i at pengene sitter lenger inne hos oljeselskapene, men det er ikke nødvendigvis en ulempe mener Lieungh.

- Alle snakker jo om dette temaet. Jeg tenker at da oljeselskapene søker å redusere kostnadene sine, så ser man også på nye løsninger. Vi mener vi tilbyr nye løsninger og at vårt design kan være en mer kostnadseffektiv løsning for en del felt.

Sevan Marine hadde i første kvartal inntekter på 24,6 millioner dollar og et resultat før skatt på 2,3 millioner dollar. For ett år siden lå inntektene på 19,5 millioner dollar og resultatet før skatt på 0,5 millioner dollar.

Les også:

Technip kjøper halvparten av Sevan Marine-selskapBedring for Sevan MarineSer betydelig potensial i Sevan Marine

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om