Oljeanalytiker: – Dårlige Kina-tall sender oljeprisen ned

Oljeprisene stuper mandag kveld, og oljeanalytiker Thina M. Saltvedt tror årsaken ligger i nedslående industritall fra Kina.

DÅRLIGERE INDUSTRIVEKST: Det går dårligere med veksten i kinesisk industri, viser tall som kom i dag. Det er dårlig nytt for oljeprisene også. Her fra en tekstilfabrikk i Anhui-provinsen.
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Oljeprisene har stort sett falt gjennom mandagen. Nærmere bestemt har den amerikanske lettoljen falt med 2,01 prosent frem til litt før klokken 20 på mandagen, og koster nå 43,89 dollar fatet. På det laveste, ca. klokken 18 på mandag, kostet lettoljen 43,60 dollar, men har nå altså krøpet litt oppover igjen.

Nordsjøoljen (brent) har sunket med 3,12 prosent i samme tidsrom, og koster nå 47,51 dollar per fat. På det laveste rundt kl. 18 kostet nordsjøoljen under 47,40 dollar.

Les også

Flere vedder på at oljeprisen skal snu: – Optimismen er et knepp større

– Kina-tall har preget dagen

Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt.

– Det som har preget hele dagen er tallene som kom fra Kina tidligere i dag, som viste svak industrivekst, forklarer oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina M. Saltvedt.

Årsaken til at disse tallene skaper uro i markedet er at man bekymrer seg for etterspørselssiden.

– Selv om OPEC i dag sa at deres konkurrenter kom til å få et kraftig fall, så er det bekymringer rundt Kina. Det kan være at vi må godt ut i 2016–2017 før vi ser en bedre balanse i markedet, sier Saltvedt.

Det er en klar bekymring i markedet for hvordan man skal få ned de enorme oljelagrene, nå som veksttempoet slakker av i Kina.

– Det er de som har drevet veksten i etterspørselen siden 2003, og det er ingen andre som kan overta. Selv om det har vært en vekst i etterspørselen etter bensin i USA, er det begrenset hvor mye større etterspørselen kan bli der. Det er derfor fremvoksende økonomier, som i Kina, er så viktige i denne settingen, sier Saltvedt.

Les også

Oljebremsen: – Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen

– Goldman Sachs-rapport kan påvirke

Oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus, har ikke fulgt markedet tett mandag, men peker på at en rapport som kom før helgen fra den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs også kan ha en viss innvirkning på markedet.

– I denne rapporten står det at oljen i verste fall kan komme ned i tyve dollar fatet. Tidligere har man sett at det kan være en prisdriver, dersom et så tungt miljø sier noe med sterk overbevisning, sier Kjus.

I rapporten er et av argumentene for hvorfor oljeprisen kan holde seg på et lavt nivå lenge at hvis prisen øker for fort, så vil det ikke holde nok penger ute av markedet.

– De skriver blant annet at dersom prisen ikke er lav nok, vil ikke de såkalte Investment Grade-selskapene – altså de høyest rangerte selskapene – slite nok. Og de må slite for at det skal bli en balanse i markedet, forklarer Kjus.

Les også

Sjeføkonomens dystre spådom: – Full krise i Norge i 2019

– Flere motargumenter

Oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus.

Kjus mener riktignok at det er flere motargumenter som ikke er med i Goldman Sachs-rapporten som kan påvirke oljeprisen i mer positiv retning.

– Produksjonen har falt 300.000 fat på to måneder, og dersom falltempoet fortsett, kommer vi i balanse før fjerde kvartal 2016, sier Kjus.

Videre peker DNB-analytikeren på at man måler etterspørselen opp mot «alt flytende», altså alle typer oljeprodukter.

– Ubalansen blir imidlertid ikke så stor, dersom du bare ser på råoljebalansen. Jeg blir vanligvis ikke sett på som så positiv, men jeg er i alle fall mer positiv enn Goldman Sachs, sier Kjus.

– Ikke hovedscenario

Selv om Saltvedt er enig i at Goldman Sachs-rapporter tidligere har kunnet bevege markedene, er hun tvilende til hvor stor innvirkning denne siste rapporten har hatt.

– Det har vært mye fokus på at de nevner ett scenario med en oljepris på tyve dollar, men dette er heller ikke deres hovedscenario, påpeker Saltvedt.

Les også

Lien glad for leteinteresse på norsk sokkelLes også

– Optimismen er et knepp større

Les også

– Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen

Les også

Leverandørindustrien venter spent på høstens kontraktrush

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. IEA tror verden trenger mer olje i 2040

  2. – Nytter ikke bare å si at man produserer mindre

  3. Oljeanalytiker: Kan bli priskrig om olje i Midtøsten

  4. Oljeprisrally etter Saudi-Arabia-uttalelser

  5. Oljeminister frykter oljepris på 20-tallet