– Statoil selger seg ytterligere ned i Aserbajdsjan

Oljegiganten har trolig sikret nok et milliardsalg i landet ved Det kaspiske hav.

PÅ SALGSTOKT: Statoil skal ha solgt eierandelen sin i en rørledning i Aserbajdsjan kalt TAP. Her er et parti av BTC-rørledningen avbildet, som Statoil også eier en del av.

 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Statoil er i ferd med å selge seg ut av TAP-rørledningen (Trans Adriatic Gas Pipeline) som skal frakte gass fra Aserbajdsjan til Europa. Det har toppsjefen i Aserbajdsjans statlige energiselskap, SOCAR, uttalt, ifølge Reuters.

Statoil eier 20 prosent av prosjektet.

– Statoil har besluttet å forlate TAP-prosjektet, og det er et selskap som er klar til å kjøpe andelen, sa SOCAR-sjef Rovnag Abdullajev til TV-kanalen ANS TV sent fredag, ifølge nyhetsbyrået.

Flere selskaper skal ha vært interessert i eierandelen til Statoil, men ingen skal ha villet kommentere prisen offisielt. Reuters rapporterer at folk med kjennskap til avtalen peker på at salget av en andel på 20 prosent som Statoils, kan være verdt rundt 400 millioner euro. Det tilsvarer snaue 3,6 milliarder kroner etter dagens kurs.

Statoil sier til Reuters og E24 at de ikke kommenterer rykter eller spekulasjoner om mulige endringer de gjør i porteføljen sin.

Flere salg

Det har vært ventet at det kunne komme et salg fra Statoils side i rørledningsprosjektet i Aserbajdsjan. Statoil startet nedsalget i desember 2012 da selskapet annonserte at de solgte 10 prosent av gassfeltet Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen til SOCAR og BP for 8,9 milliarder kroner (transaksjonen ble fullført i mai 2014).

I oktober 2014 annonserte selskapet at de skulle selge sin resterende andel i Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen på 15,5 prosent, samt to andre eierandeler, til Malaysias oljeselskap Petronas for 15 milliarder kroner. Dette nedsalget ble fullført i mai i år.

Hvis salget av eierandelen i TAP-rørledningen nå går gjennom, vil Statoil sitte igjen med to eierandeler i Aserbajdsjan:

 • Den ene er 8,56 prosent i oljefeltet Azeri-Chirag-Gunashli i Det kaspiske hav.
 • Den andre er 8,71 prosent av oljerørledningen BTC. Denne rørledningen strekker seg fra hovedstaden Baku til den tyrkiske havnebyen Ceyhan ved Middelhavet, der blant andre oljeselskapet DNO transporterer oljen de utvinner fra de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Statoil presenterer regnskapet for andre kvartal tirsdag 28. juli. Følg dekningen her på E24.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Her kan Statoil sope inn 3,6 milliarder

 2. Betalt innhold

  Statoil selger rørledning for 1,9 milliarder

 3. Betalt innhold

  – Ikke bærekraftig for Statoil å selge eiendeler

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Statoil selger seg ut av rørledning

 6. Betalt innhold

  – Ikke bærekraftig for Statoil å selge eiendeler