Nå renner oljen fra Goliat:
– Dette er historisk

Oljefeltet Goliat er det første i Barentshavet, etter to år med utsettelser er feltet endelig i drift.

ÅPNET PUMPENE: Etter to år med utsettelser er Goliat-feltet i Barentshavet i drift. Eni Norge mener dette er en milepæl.
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Lørdag kveld åpnet brønnventilene på det lenge utsatte Goliat-feltet. To timer senere strømmet oljen ut til stor glede for eier Eni Norge.

– Det er fantastisk stemning på plattformen og på alle våre kontorer nå, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Eni Norge.

Selskapet har nå i samarbeid med Statoil verdens nordligste oljeplattform i drift. Wulff vil ikke kommentere hva break-even-prisen for feltet er, men understreker at Eni Norge er sikre på at feltet vil gi gode inntekter både til selskapet og til den norske stat.

– Det er en stor milepæl som nå er nådd både for Eni Norge, for oljenasjonen Norge og ikke minst for den nordlige landsdelen, sier han til E24.

Det var bransjenettstedet Petro.no som først meldte om oppstarten.

Les også

Slik forklarer Statoil hvordan Johan Castberg er blitt 50 milliarder billigere

Flere analytikere har, ifølge nyhetsbyrået Dow Jones, regnet ut at break-even prisen til oljen fra Goliat-feltet er 100 dollar per fat. Altså nesten 60 dollar per fat mer enn prisen er i dag. Ifølge E24s oljekart (se nederst i saken) er imidlertid lønnsomhetsprisen på Goliat-oljen 30 dollar per fat.

Mange utsettelser

Goliat har lenge vært et problemprosjekt for selskapet med store teknologiske utfordringer, dødsfall på verftet i Sør-Korea og stadige utsettelser. Totalt har prosjektet kostet om lag 16 milliarder kroner mer enn planlagt.

– Dette er et pionerprosjekt, og som alle slike prosjekter vil det være utfordringer. De har vi nå løst. Jeg er sikker på at når historien om Goliat skal skrives vil det ansees som et suksessprosjekt, sier Wulff.

– Når det gjelder hendelsene i Sør- Korea er det dypt tragisk at menneskeliv er gått tapt, og dette skulle vi gjerne vært foruten.

Les også

Statoil har halvert kostnaden på Johan Castberg: – Vi har spart 40 til 50 milliarder

Han legger til at Eni Norge nå har gått opp løypen for andre prosjekter i Barentshavet og at feltet er både strategisk og politisk viktig for den norske oljeindustrien.

– Vi har gjort teknologiske kvantesprang på flere områder og utviklet ny teknologi på bakgrunn av erfaringen industrien har bygget opp de siste 50 årene. Dette har stor påvirkning på industrien og på den nordlige landsdelen, sier Wulff.

Han legger til at det er første gang fiskebåter er med i oljevernet til et felt, og at sikkerheten rundt utslipp er svært god.

Les også

Her merker de lite til oljekrisen. Nå vil de ha «søringan» nordover

Et lyspunkt

I løpet av utbyggingsårene har flere tusen mennesker over hele Norge vært ansatt, og kontrakter til en prislapp på 20 milliarder kroner er blitt utdelt til norske aktører.
I Finmark har 450 mennesker vært ansatt under utbyggingen.

– Mange av disse 450 vil fortsette å jobbe ved feltet, og flere kan bli ansatt. Goliat er et lyspunkt i industrien i en periode hvor aktiviteten har vært lavere, sier Wulff til E24.

Størsteparten av de ansatte vil komme fra Hammerfest, men jobber i forbindelse med feltet vil også dukke opp i Tromsø og Nordland.

I løpet av feltets levetid er det ventet at 180 millioner fat vil bli hentet ut, men Wulff legger til at det kan bli mer.

– Dette er en viktig milepæl for Eni Norge. Vi var i samarbeid med Phillips Gruppen de første på norsk sokkel for 50 år siden, og nå er vi de første i Barentshavet sammen med Statoil, sier Wulff.

Les også

Goliat-oppstart utsatt nok en gang

Les også

Slik halverte de regningen

Les også

– Vi har spart 40 til 50 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Goliat er lønnsomt under 50 dollar fatet

 2. Betalt innhold

  Skriver ned Goliat med 6,6 milliarder kroner

 3. Betalt innhold

  Goliat-feltet skrives ned med 6,6 milliarder kroner

 4. Kan være nedbetalt allerede i 2019

 5. Betalt innhold

  – Goliat-prosjektet kom feil ut – og fortsatte på feil kurs.