Nytt oljeprisfall: Hele oppgangen etter Opec-møtet har forduftet

Stigende Opec-tvil og rekordoppgang i amerikanske oljelagre tynger oljeprisen, som nå har falt tilbake til nivået før oljekartellets gjennombrudd i Algerie.

OLJEFALL: Oljeprisen er tilbake på nivået fra før Opec ble enige om en foreløpig produksjonsavtale.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Både stigende tvil til hva OPEC kan utrette og rekordstor oljelageroppgang i USA har bidratt til å sette oljeprisene under press denne uken.

Torsdag kveld faller prisene på nytt. Nøkkelkontrakten på nordsjøoljen ramler halvannen prosent til 46,2 dollar fatet, mens den amerikanske lettoljen faller under 45 dollar per fat.

Dermed har hele oppsvinget etter Opecs foreløpige avtale i slutten av september forduftet – en oppgang som sendte oljeprisen fra 46,5 til over 53 dollar på det høyeste.

Det tyder på at markedet er blitt mer skeptisk til om Opec-landene kan iverksette en produksjonsavtale som skaper bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i et overforsynt oljemarked.

saken fortsetter under grafen

Oljeprisen har gitt bort hele oppgangen fra 46,5 til over 53 dollar fatet, som ble utløst av Opecs foreløpige produksjonsavtale.

- OPEC må gjøre noe

I de innledende møtene mellom land i og utenfor Opec har det ikke kommet uttalelser som tilsier forpliktelser til et produksjonskutt.

Spesielt Iran skal ha vært en årsak til dette, skrev nyhetsbyrået Reuters. Tidligere forrige uke sa Irak, Opecs nest største produsent, at de ikke ville fryse produksjonen og burde bli fritatt fordi de må finansiere kampen mot IS. Nigeria og Libya har også bedt om fritak.

Det var i slutten av september oljekartellet kom til en foreløpig enighet om at produksjonen skal kuttes til mellom 32,5 og 33 millioner fat per dag. Avtalen som ble inngått i Algerie skal etter planen munne ut i det første produksjonskuttet siden 2008.

Men det mangler ikke på utfordringer som må løses før det offisielle møtet i Wien 30. november. Blant de større spørsmålene er hvem som skal kutte, og hvor mye.

Oljeprisfallet har rammet økonomien til produsentlandene verden over, ikke minst de 14 medlemmene i OPECmed Saudi-Arabia i spissen.

– Hovedfokuset er fortsatt om Opec kan gjøre noe. Jeg tror de vil, jeg tror de må, sier råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank til Wall Street Journal.

Oljelagrene I USA overrasket i tillegg negativt onsdag. Oppgangen i forrige uke var på rekordhøye 14,4 millioner fat. Etter at ubalansen i markedet mellom tilbud og etterspørsel fylte lagrene til rekordnivåer vil et tegn på bedre markedsbalanse være at lagrene igjen faller.

Les også

Letesjefer tror på nytt storfunn i Nordsjøen

Les også

– Det er i Kinas interesse at Opec ikke produserer mindre olje

Les også

Oljeprisen falt etter at Irak nektet produksjonskutt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Opec
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Verste uke for oljeprisen siden januar

  2. Betalt innhold

    Opec utvider produksjonskutt med ni måneder

  3. – Oljeprisen kan falle som en stein

  4. Ti ting verdt å vite om Opec-møtet

  5. Bloomberg: Opecs kutt ikke nok til å redusere oljelagrene