Vil ha mer miljøvennlig energi: Tord Lien vil bla opp 1,3 milliarder

Olje- og energiministeren vil få på plass åtte nye forskningssentre. Går alt etter planen skal 2,5 milliarder kroner drysses over satsingen.

IKKE BARE OLJE: Olje- og energiminister Tord Lien har fått kritikk for å bruke 220 millioner på oljeforskning i år. Nå vil han drysse millioner over miljøvennlig energi også. Arkivbilde.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Under Forskningsrådets energiforskningskonferanse i Oslo torsdag hadde olje- og energiminister Tord Lien med seg flere offentlige kroner som skal brukes til energiforskning.

Mens han i forbindelse med revidert statsbudsjett annonserte en økning i den oljerelaterte forskningen via Demo 2000-programmet med 50 til totalt 220 millioner, er det nå fornybar-forskningen som skal få mer penger.

Torsdag annonserte Tord Lien at han vil bruke 160 millioner hvert år i åtte år fremover for å få etablert totalt åtte nye forskningssentre for miljøvennlig teknologi. Totalt er rammen som staten er villig til å bla opp altså 1,3 milliarder kroner.

Etter fem år vil resultatene og fremdriften bli evaluert. Oppnår sentrene de målene som er satt, vil penger for de siste tre årene bli tildelt, opplyser departementet til E24.

I tillegg til de offentlige pengene skal brukerne, partnere i industrien og forskningsinstitusjonene etter planen selv spytte inn nesten like mye penger. Den totale potten til de åtte forskningssentrene kan dermed komme opp i 2,5 milliarder kroner.

Les også

Statoil og PGS tror ny seismikkteknologi baner vei til Lofoten og Vesterålen

Olje- og energiminister sier i en uttalelse at han mener pengene vil legge grunnlaget for å utvikle og ta i bruk ny teknologi for lavutslippssamfunnet.

– Dette er en god dag å være olje- og energiminister på. Forskningssentrene for miljøvennlig energi er spydspissene i satsingen på forskning, utvikling og innovasjon for fremtidens energisystem.

De åtte sentrene skal ta for seg forskning og utvikling innenfor vannkraft, smarte kraftnett, energieffektiv industri, miljøvennlig transport, CO₂-håndtering, solceller, biodrivstoff og nullutslippsområder i byene.

Starter i 2017

Forskningsrådet skriver i en uttalelse at sentrene får oppstart i 2017. Ifølge organisasjonen er dette de åtte nye FME-sentrene, og deres respektive vertsinstitusjoner:

 • CCS-senter (karbonfangst og -lagring): Skal ligge ved SINTEF Energi
 • Senter for vannkraftteknologi: NTNU
 • Senter for bærekraftig drivstoff og energi: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Ås.
 • Senter for intelligent kraftdistribusjon: SINTEF Energi
 • Senter for energieffektivitet og konkurransedyktig industri: SINTEF Energi
 • Senter for bærekraftig solcelleteknologi: IFE
 • Senter for nullutslippsenergisystemer: IFE
 • Senter for nullutslippsnabolag og smarte byer: NTNU

De første forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME) ble etablert i 2009, og skal etter planen avsluttes i de kommende månedene, og derfor etablerer man nå nye.

Aktørene som har fått såkalt FME-støtte tidligere er NTNU i Trondheim, IFE på Kjeller, SINTEF Energi i Trondheim og NMBU i Ås.

Les også

Nå blir det klart hvem som får lete etter olje her

Les også

Lien refses for energimelding uten olje

Les også

Oljeselskapene varsler investeringsfall i 2017

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Tord Lien

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Disse forskerne stakk av med milliardpotten

 2. Betalt innhold

  To nye forskningssentre får status som sentre for miljøvennlig energi

 3. Betalt innhold

  Ingen nye forskningssentre til Vestlandet

 4. Betalt innhold

  Nå åpner Norges første senter for vannkraft

 5. «Olje-Tord» vil ha Teslas eksperthjelp