Oljeselskapenes investeringstørke bekymrer IEA-analytiker

Med en oljepris over 70 dollar fatet er optimismen tilbake i oljeselskapene og investeringene er ventet å stige. Men arven etter kriseårene kan skape ubalanse om noen år.

VENTER NY VEKST: Det er ventet at investeringene i oljebransjen vil stige etter noen magre år. Her fra Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

ONS, STAVANGER (E24): – På lengre sikt er vi bekymret for investeringstørken, sier senioranalytiker Toril Bosoni i Det internasjonale energibyrået til E24.

Da oljeprisen stupte ble nemlig verdens oljeinvesteringer strupet. Nå har oljeprisen steget til over 70 dollar per fat, stemningen er på vei opp og det er ventet at oljeselskapene vil investere mer.

Bekymringen er imidlertid en fremtidig oljeskvis når konsekvensene av det tidligere investeringskuttet kommer til syne.

– Selv om investeringene tar seg opp i år og til neste år, så tar det veldig lang tid før den nye produksjonen kommer til markedet, sier Bosoni.

Dagens oljefelt har hvert år en naturlig nedgang, hvilket gjør at det er behov for nye investeringer om ikke produksjonen skal falle.

Fra IEA-sjef Fatih Birol er meldingen klar under åpningsseansen ved oljemessen i Stavanger.

– Vi trenger å gjøre investeringer i olje, ikke bare for å møte etterspørselen, men fordi eksisterende oljefelt hvert år faller i produksjon.

Les også: Equinor-sjefen advarer mot ny oljebonanza

Birol sier at energibyråets tall viser at det hvert år mistes oljeproduksjon som tilsvarer Nordsjøen.

– Så vi må finne olje som kan levere én million fat per dag for å møte økt etterspørsel, pluss at vi må finne olje som kan kompensere for det naturlige fallet i produksjon på fire millioner fat per dag.

– For å unngå en skvis eller strammere marked må vi se til at investeringene kommer til rett tid, sier han.

Les også: – Silicon Valley kommer til ONS

Store kutt

I perioden fra 2014 og 2016 kollapset investeringene globalt 44 prosent, ifølge IEA. I fjor steg de med 2 prosent, og i år venter energibyrået en tilsvarende vekst.

saken fortsetter under

KUTT: Investeringene i olje og gass ble kraftig redusert da oljeprisen falt.

Foto: IEA

Mens skiferoljeproduksjonen i USA vokser kraftig er fortsatt investeringene i konvensjonelle oljeprosjekter dempet, var beskjeden fra energibyrået i den siste rapporten om verdens energiinvesteringer.

Ukonvensjonell olje omfatter blant annet oljesand, oljeskifer og tungolje. Det er imidlertid de konvensjonelle prosjektene som står for det meste av verdens oljetilbud. Disse prosjektene er både til havs og på land.

IEA-sjef Fatih Birol.

Foto: Ozan Kose AFP

I 2018 venter IEA at investeringene i ny konvensjonell produksjonskapasitet vil falle til rundt en tredjedel av totalen, noe energibyrået mener gir grunn til bekymring for at det er nok tilgjengelig olje på lengre sikt.

Les også: Equinor kutter i fase to av giganten Sverdrup: Skal koste 41 milliarder

Kraftig USA-vekst

Ifølge Bosoni blir veksten i den amerikanske skiferoljeproduksjonen en avgjørende faktor.

Den har vokst kraftig de siste årene. I 2018 venter det amerikanske energidepartementets statistikkarm at produksjonen vil være på 10,7 millioner fat per, kraftig opp fra 9,4 millioner fat om dagen i fjor, før produksjonen gjør enda et hopp til 11,7 millioner fat per dag i 2019.

– Ifølge våre prognoser kan det bli det veldig sterk vekst i år og neste år, men så flater det ut, fordi det krever mye å opprettholde produksjonsnivået. Man må fortsette å bore brønner bare for å stå stille. Hvis du ikke fortsetter å øke investeringene kommer du til et platå, sier Bosoni.

– Du kan ikke holde den veksten år etter år. Da er spørsmålet hvem som kan gjøre det. For at veksten skal komme må oljeselskapene ta beslutningen. Vi ser at det er en del prosjekter, men det er gjerne ikke nok, sier hun.

Les også

Lundin tror de har knekt en ny letenøtt på norsk sokkel

Les også

– Jeg har ikke sett en slik prosjektportefølje på 20 år

Les også

Optimisme før oljemesse: Så høyt kan oljeprisen gå

Her kan du lese mer om

 1. ONS
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. IEA frykter prissjokk på 2020-tallet

 2. – Har midlene, motivene og muligheten

 3. Rystad Energy ser oljetopp i 2020: – Kanskje den siste

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinors sterkeste produksjon noensinne: Nå skal den øke videre

 6. Betalt innhold

  Spår indian summer for oljeprisen