Mot forlengelse av oljekutt: – Kan øke oljeprisen

Oljemarkedet venter at Opec og Russland vil forlenge produksjonskuttene med ni måneder til ut 2018. En rammeavtale skal allerede være på plass.

KAN FORLENGES: Russland har blitt sett på som et mulig hinder for en ni måneders forlengelse av kuttavtalen mellom medlemmer og ikke-medlemmer av Opec. Men de fleste tror at kuttene vil bli forlenget torsdag.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Det ligger veldig en forventning om at det blir en forlengelse av kuttavtalen, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til E24.

Torsdag den 30. november klokken 10 er det klart for Opec-kartellets 173. ordinære møte i østerrikske Wien.

Samme dag holdes det tredje møtet mellom ministre i landene som er med på kuttavtalen. Der er det duket for en forlengelse av kuttavtalen, som utløper etter første kvartal 2018.

– Jeg tipper at det blir oppgang i oljeprisen hvis vi får ni måneders forlengelse, og nedgang hvis vi bare får tre måneders forlengelse eller ingen forlengelse i det hele tatt, sier Kjus.

Den siste tiden har oljeprisen økt til godt over 60 dollar fatet, etter å ha startet året på 56 dollar fatet og handlet helt ned i 44 dollar fatet i sommer.

Enige om rammene

Siden 1. januar i år har Opec-medlemmene satt et tak på oljeproduksjonen, i ledtog med Russland og noen andre ikke-medlemmer. Målet har vært å få tappet globale oljelagre, og mer spesifikt å få OECD-landenes lagre ned på femårsgjennomsnittet.

Det har så langt ikke skjedd.

I mai ble kuttavtalen forlenget med ni måneder, og nå diskuterer altså Opec-landene en ny forlengelse ut hele 2018.

Nyhetsbyrået Bloomberg skriver at Opec og Russland er enige om rammene for en ny avtale som strekker seg ut neste år. Forlengelsen skal kunngjøres på møtet i Wien den 30. november.

Russland ønsker angivelig å knytte avtalen opp mot en ny ordlyd som omtaler oljemarkedets «helse».

– Jeg tror at de forlenger produksjonskuttene ut hele 2018. Opecs mål er at oljelagrene i OECD skal komme ned på femårssnittet, og etter mine kalkyler er de ikke helt der ennå, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Les også

Derfor jekker Statoil ned synet på oljeprisen

– Stort press på Russland

Russiske oljeselskaper skal tidligere ha uttrykt skepsis til å forlenge avtalen med mer enn seks måneder.

Les også

Russland kan støtte oljekutt

Noen av de russiske selskapene har ikke vært så begeistret for kuttavtalene. Men Russland er med på å få Saudi-Arabia og Iran til å enes om avtalen, så det er nok ganske stort press på dem, selv om oljeselskapene ikke er så happy for det, sier Saltvedt.

Både Russland og flere land i Midtøsten har slitt med å finansiere utgiftene sine på grunn av lave oljepriser. Ifølge Saltvedt går det bedre for de fleste Opec-landene, men ikke alle.

– Ifølge IMF har har vi nådd en oljepris hvor budsjettene går rundt for de fleste Opec-landene. Saudi-Arabia trenger fortsatt en pris på rundt 70 dollar fatet, men det er et mål som flytter seg, og hvis de klarer å kutte i forbruket så kan det bli lavere, sier hun,

Et land som Oman trenger 77 dollar fatet og Bahrain trenger 92 dollar fatet for å balansere budsjettene sine.

Les også

Reuters: Saudi-Arabia vil forlenge oljekutt med ni måneder

Kan komme exit-strategi

Kjus er også spent på om det vil komme noe nytt fra møtet om hvordan kuttene etter hvert skal avsluttes.

– Opec vil kanskje prøve å si noe om sin exit-strategi. De vil kanskje si at når kuttene tar slutt, så vil man ikke gå fra å holde tilbake til å maksimalisere produksjonen, men dryppe volumene inn i markedene gradvis, sier han.

– Det blir jo litt spennende, for det har det jo aldri vært snakk om før, sier Saltvedt.

– Etter hvert kan det bli nødvendig å ha en exitstrategi. Men man skal ikke bremse for mye heller, for det har vært investert veldig lite de siste årene, sier hun.

Spår økt etterspørsel

Opec kom denne måneden med sin «World Energy Outlook»-rapport.

Kartellet forventer at oljeetterspørselen skal stige til 111 millioner fat per dag i 2040, og at det ikke kommer noen topp i oljeetterspørselen før den tid. Elbiler vil bare utgjøre 12 prosent av bilflåten i 2040, så oljebehovet i transportsektoren vil fortsette å øke, tror kartellet.

USAs oljeproduksjon vil toppe seg etter 2025, og produksjonen utenfor Opec vil falle noe frem mot 2040. Dermed vil Opecs andel av global væskeproduksjon øke fra 40 prosent i fjor til 46 prosent i 2040, tror kartellet.

FORVENTER VEKST: Slik ser Opec for seg at oljetterspørselen vokser frem til 2040, med vekst blant annet innen veitransport, luftfart og petrokjemi.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Russland
 3. Olje og gass
 4. Oljebransjen
 5. Råvarer

Flere artikler

 1. Torsdag kan true oljeprisen: – Opec viktigere enn noensinne

 2. Ser risiko for at Opec vil skuffe markedet

 3. Russland kan støtte oljekutt

 4. Tror exit fra Iran-avtalen kan bety at olje-kuttene rakner

 5. Bloomberg: Opec enige om å forlenge kuttavtalen til 2020