Avis: Trump vil ha solcelle-mur

USAs president Donald Trump ønsker å dekke sin planlagte grensemur mot Mexico med solceller slik at den skal finansiere seg selv, ifølge nettsted.

VURDERER SOL: President Donald Trump planlegger en stor mur mot Mexico for å stanse uønsket innvandring og smugling. På et møte med republikanske partikollegaer skal han ha snakket varmt om solceller på muren, for å bidra til finansieringen. Dette bildet viser amerikanske flagg på et grensegjerde mot Mexico i Hereford, Arizona.

Foto: Matt York AP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Da amerikanske myndigheter ba om forslag til utforming av en grensemur mot Mexico, var en solcellevegg blant forslagene.

Nå ser det ut til at president Donald Trump har fått sans for ideen, som ville gjøre myndighetene i stand til å selge strøm og kanskje tjene inn noe av de enorme byggekostnadene.

Trump skal ha diskutert ideen med republikanske ledere i et møte i det hvite hus tirsdag, og sagt at de kunne snakke om solcellemuren så lenge de sa at det var hans idé.

Det skriver nettstedet Axios, som viser til tre kilder med direkte kjennskap til møtet.

På møtet skal Trump ha beskrevet en mur på mellom 12 og 15 meters høyde, dekket med solcellepaneler så det ble en «nydelig struktur», ifølge nettstedet.

Man bør nok ta Trumps høyttenkning med en klype salt: en av nettstedets kilder skal ha sagt at presidenten ikke presenterte solcellemuren som noe endelig forslag.

USAs Department of Homeland Security fikk i vår inn flere forslag til hvordan muren skulle utformes, og planen har vært å avgjøre dette rundt den 1. juni.

Ennå er det ikke kommet noen avgjørelse.

Les også

Fersk IEA-rapport: Kan nå nullutslipp i 2060

Usikkert om muren bygges

Det er fortsatt uklart om muren vil bli bygget slik Trump har sett den for seg, og hvem som skal betale for den. Først sa Trump at Mexico skulle betale for muren, men Mexico nektet. Da sa Trump at USA vil betale, men kreve pengene tilbake fra Mexico siden.

Både demokrater og republikanere har vist motstand mot muren, og Kongressen har så langt ikke satt av noen penger til muren, ifølge Wall Street Journal.

Anslagene for murens kostnad har vært beregnet til opptil 180 milliarder kroner, og solcellepaneler vil trolig legge noen milliarder ekstra på prisen.

Les mer: Mexico-mur vil koste 180 milliarder

FORESLO SOLCELLER: Dette er en skisse fra Gleason Partners, som ifølge Ap har foreslått solceller på Mexico-muren som president Donald Trump har foreslått.

Foto: AP

Flere republikanere liker ideen om solceller på muren.

– Jeg synes det er innovativt, sier majoritetsleder Kevin McCarthy i Representantenes hus til Wall Street Journal.

– Han (presidenten) har sett på mange muligheter, og dette er en ny mulighet han har sett på som høres lovende ut, sier republikanernes innpisker Steve Scalise i Representantenes hus til avisen.

Les også

Circle K skal spare strøm: Dekker bensinpumpene med solceller

Foreslo solpaneler

Da forslagene til design av muren kom inn i april, foreslo selskapet Gleason Partners fra Las Vegas at muren skulle ha solcellepaneler, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Panelene skulle gi strøm til opplysning, sensorer og vaktrom langs muren. Strømsalget ville dessuten kunne tjene inn byggingen på mindre enn 20 år, ifølge forslagsstillerne.

– Jeg liker at muren skal kunne betale for seg selv, sa Thomas Gleason, som er en av partnerne bak Gleason Partners, til Ap i april.

FALLENDE KOSTNADER: Kostnaden for solkraft har falt mye de siste årene, og ventes å fortsette å falle, ifølge det internasjonale energibyrået IEA.

Foto: IEA

Kan tjene penger

Noen energieksperter har allerede regnet på saken.

Hvis man dekket 1.600 kilometer mur, som er det som kan være tilgjengelig for solenergi, og man har fem solcellemoduler i høyden, så vil man kunne få på plass et solkraftverk på til sammen 1.400 megawatt.

Det viser en enkel beregning foretatt av Elemental Energy i Portland, Oregon, et selskap som selv installerer og driver solcelleparker, ifølge selskapets blogg.

En slik installasjon på muren vil kunne koste rundt 11,8 milliarder kroner (1,4 mrd. dollar), ifølge selskapet.

Samtidig vil anlegget kunne produsere strøm for 2,5 milliarder kroner (300 mill. dollar) i året. Solforholdene på grensen er svært gode, med 6,5 timer med full sol hver dag i snitt.

Dermed vil solanlegget kunne tjene seg inn på bare fire år, skriver Elemental Energy.

Akademikerne Vasilis Fthenakis ved Columbia University og Ken Zweibel ved George Washington University kom med lignende ideer i Wall Street Journal tidligere i år.

De foreslo et solcelleanlegg til 25 milliarder kroner på muren, som skulle kunne produsere 8 terawattimer strøm i året.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Solenergi
 3. Mexico
 4. Republikanerne, USA
 5. USA
 6. Demokratene, USA
 7. Fornybar energi

Flere artikler

 1. WSJ: Vil bruke 145 milliarder på USAs grensemur

 2. Har samlet inn over 14 mill. dollar til Trumps Mexico-mur

 3. Tror ikke på løsning i budsjettkonflikten

 4. Kongressledere enige om pengepakke

 5. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei