Så mange ville krangle om Statoils nye navn

Bare oljeministeren møtte i høringen om utsettelse av Statoils navnebytte for å la Stortinget si sin mening. Han er enig i at det tar tid å venne seg til Equinor.

ENSOM MAJESTET: Foruten komitémedlemmene var olje- og energiminister Terje Søviknes den eneste som stilte til høringen om en eventuell utsettelse av oljegiganten Statoils navnebytte til Equinor.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Det kan være mange påmeldte til Stortingets høringer, av bransjeorganisasjoner og interessegrupper som vil påvirke nasjonalforsamlingens avgjørelser.

Til energikomiteens høring torsdag om å utsette Statoils foreslåtte navnebytte var det bare olje- og energiminister Terje Søviknes som møtte, i tillegg til komiteens medlemmer.

Statsråden mener det ikke var nødvendig å konsultere Stortinget om den statskontrollerte oljegigantens nye navn, Equinor.

– Jeg mener navnet er godt. Det tar litt tid å venne seg til, men jeg tror Statoil vil klare å fortelle en god historie og posisjonere seg for fremtiden både her hjemme og ute med dette navnet, sier Søviknes til E24.

Høringen ble innkalt etter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet la frem et representantforslag om å utsette navnebyttet slik at Stortinget kunne få behandle saken.

– Forteller en historie

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide vil helst beholde Statoil-navnet, fordi det bærer med seg historien om statens suksesshistorie, hvor man skapte et oljeselskap som klarte å utnytte norske ressurser og samtidig bygge opp sterk nasjonal teknologisk kompetanse.

– Det er en identitetsbærer. Det er en sterk merkevare, og det forteller en historie, sier Eide til E24.

– Jeg føler at når man lar styret og konsulenter endre på det navnet så har man gitt fra seg litt av statens historiske rolle, sier han.

– Sier det nye navnet noe om Statoils retning fra heleid statlig selskap til å bli mer av en selvstendig, forretningsstyrt operasjon?

– Jeg var jo en del av regjeringen som la Statoil på børs, Stoltenberg 1. Vi la opp til en delprivatisering av Statoil, og det var mye diskusjon om det internt i Arbeiderpartiet. Vi mener det var og er riktig, men det var veldig viktig for oss at de skulle ta med arven som ligger i det navnet, som både sier hvor det kommer fra, «stat», og hva de driver med, «oil», sier Eide.

– Man tenker nå mer som en stor, kommersiell aktør, sier han.

Les mer: Vil utsette Statoils navnebytte

Les også

Vil utsette Statoils navnebytte

Fikk beskjed 26. januar

Det var i høst at Statoils ledelse gikk til styret og satt i gang prosessen frem mot navnebytte, fortalte olje- og energiministeren på torsdagens høring.

Den 26. januar meldte Statoil fra til Olje- og energidepartementet om at selskapet ønsket å skifte navn, og 15. mars ble det nye navnet offentliggjort.

Navnebyttet krever en endring i vedtektene for å bytte ut navnet, og det kreves 2/3 flertall på generalforsamlingen. Det har regjeringen, og dermed kan navnet vedtas, ifølge Søviknes.

– Det hadde ikke skjedd hvis vi hadde sittet i regjering, sier Eide.

Ikke bekymret for hester

Mange har påpekt at Equinor gir assosiasjoner til hester og hestehold, da equus betyr hest på latin.

– De jeg har møtt tenker på enten hester eller investeringsselskap på Aker Brygge. Så det må man jobbe litt med, å få folk til å koble det til balanse, sier Eide.

Les også

Statoils første sjef til kamp mot Equinor-navnet

Under høringen nevnte en representant for Arbeiderpartiet navnet «Statenergi», men partiet har ikke prøvd å finne på noe alternativt navn til oljeselskapet.

– Vi syns Statoil var et bra navn, så vi foreslår å beholde Statoil, sier Eide.

Under torsdagens høring sa Søviknes at regjeringen ikke har gått inn i hvilke andre navn som ble vurdert fra Statoils side. Han understreket også at fem fagforeninger i Statoil har gitt sin støtte til navnebyttet.

Statsråden er heller ikke bekymret for assosiasjonene til hester, og til at Statoil overtok sitt nye navn fra en veterinær.

– Det blir alltid litt morsomheter rundt navn, sier han.

– Dette er et stort selskap som alltid er offensivt i sin markedsføring for å posisjonere selskapet. Nå får de gjøre det med et nytt navn, og jeg sikker på at om få år så vil alle bare tenke på Equinor og koble det til dagens Statoil og deres olje- og gassvirksomhet og fornybarvirksomhet uten å blunke, sier han.

Les mer: Statoil overtar navn fra veterinær: Vil ikke si hva de betalte

Les også

Tillitsvalgt om Equinor: – Noen banner litt

Konsulterte partilederne i regjering

Under høringen oppga Søviknes at han har konsultert de tre partilederne i regjeringspartiene Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet, men at regjeringen valgte å ikke konsultere opposisjonen.

Søviknes avviser at det at ordet «stat» forsvinner ut av navnet er et signal om at staten vil selge seg ned fra dagens eierskap på 67 prosent i det kommende Equinor.

Han tror heller ikke at det kunne ha kommet opp bedre forslag til navn hvis Stortinget og folket fikk slippe til i drøftelsene.

– Jeg tenker at navnekonkurranser kan være morsomt på ulike nivåer, men når det kommer til et stort internasjonalt energiselskap som Statoil, så tenker jeg at vi skal være profesjonelle også når det kommer til navn, sier Søviknes.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Vil utsette Statoils navnebytte

 2. Grønt lys for Statoils navnebytte

 3. Betalt innhold

  Statoil-ansatte reagerer: Oljeministeren innrømmer Equinor-tabbe i Stortinget

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Vil utsette Statoils navnebytte

 6. Betalt innhold

  “Equinor høres ut som eit Bærumselskap”