I år stiger inntektene til Aker Solutions for første gang siden 2014

Oljeservicekonsernet Aker Solutions har vært gjennom noen beintøffe år i oljebransjen. Etter år med en krympende ordrebok, oppsigelser og harde tak snur endelig pilene i 2018.

PÅFYLL I MILLIARDKLASSEN: I desember kom (fra venstre) Pål Eitrheim, leder for anskaffelser og Margareth Øvrum, konserndirektør i Statoil, innom Aker Solutions for å undertegne gigantkontrakten på Johan Castberg-prosjektet med konsernsjef Luis Araujo og konserndirektør Valborg Lundegaard.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Tilbake i oktober kom det første konkrete tegnet på at ting begynte å snu for Aker Solutions. For første gang på lenge trodde nemlig ledelsen av omsetningen i 2018 kunne bli høyere enn 2017.

Den spådommen har nå slått til. I regnskapet for første kvartal 2018 skriver konsernet at de regner med at inntektene vil stige med snaue 10 prosent i år.

Aker Solutions-aksjen åpnet opp nesten fem prosent fredag på Oslo Børs.

Da spådommen kom i fjor høst, hang den på noen sentrale forutsetninger om at Aker Solutions vant frem i noen nøkkelanbud som lå ute i markedet.

Den kanskje aller viktigste kontrakten de «måtte» vinne var på Johan Castberg-prosjektet til Statoil i Barentshavet. Den sikret Aker Solutions seg i desember til en verdi av fire milliarder for blant annet designarbeid og subsea-utstyr.

Men det er mer, for Aker Solutions har også sikret seg andre sentrale kontrakter:

Alt dette bidrar til å snu inntektene oppover igjen, etter at de har falt år for år siden 2014.

Etter å ha omsatt for 32,97 milliarder i 2014, falt den til 31,90 milliarder i 2015 og 25,56 milliarder i 2016. I 2017 hadde omsetningen falt ned til 22,46 milliarder.

Når selskapet regner med en oppgang i inntektene på snaue 10 prosent, betyr det at omsetningen er estimert å ende på snaue 24,7 milliarder.

Les også: Analysebyrå: Norsk sokkel på lønnsomhetstoppen

Tykkeste ordrebok på to år

Selv om volumene i ordreboken ofte henger litt etter konjunkturene i bransjen (fordi ordrer gitt i gode tider tar tid å ferdigstille selv om tidene snur), så har ordreboken til Aker Solutions est ganske raskt ut i det siste.

I første kvartal fikk Aker Solutions nye ordrer på totalt 8,64 milliarder kroner, noe som bidro til at ordreboken nå er oppe i totalt 37,55 milliarder.

Det er den høyeste ordrereserven Aker Solutions har hatt siden første kvartal 2016.

Aker Solutions er delt inn i to divisjoner. Projects-divisjonen fikk inn ordrer på hele 6,46 milliarder i første kvartal og har nå en ordrereserve på 27,1 milliarder. Services-divisjonen fikk inn ordrer på 2,21 milliarder og har en reserve på 10,48 milliarder.

Les også: Bonuskutt for Aker Solutions-sjefen

Regner med stabile marginer

I estimatet sitt for 2018 anslår Aker Solutions videre at den underliggende driftsmarginen (EBITDA) vil ligge rundt dagens nivåer, blant annet fordi man har kuttet kostnader internt.

Den underliggende marginen økte fra 7,0 til 7,1 prosent i første kvartal, opplyser selskapet.

Den ujusterte EBITDA-marginen steg i første kvartal til 7,8 prosent fra 6,9 prosent ett år tidligere. I 2017 var marginen 6,8 prosent.

– Utsiktene for oljeservicemarkedet forblir usikre og det er press på prisene. Det er samtidig tegn til forbedring, spesielt offshore Norge hvor det er en oppgang i aktivitet og i brownfield-segmentet, skriver selskapet.

Brownfield er bransjebetegnelsen for oppgraderinger og prosjekter tilknyttet eksisterende felt, i motsetning til Greenfield som beskriver nye prosjekter.

I første kvartal steg omsetningen fra 5,17 til 5,48 milliarder kroner mot samme periode i fjor, mens brutto driftsresultat (EBITDA) steg fra 355 til 425 millioner kroner. Etter skatt økte inntektene fra 62 til 105 millioner kroner.

Gitt at Aker Solutions tjente 239 millioner etter skatt i hele fjor, er inntjeningen i første kvartal relativt sett nesten dobbelt så høy som gjennomsnittsresultatet per kvartal i fjor.

Les også

Røkke-selskaper får Statoil-avtale på 3,4 mrd.

Les også

Aker BP oversvømmes av jobbsøknader

Les også

– Både Aker-bedrifter og andre kan glede seg til store oppdrag

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Null utbytte for Aker Solutions-eierne i år – men kanskje neste år

  2. Betalt innhold

    Havyard har rekordstor ordrebok

  3. Spår nytt år med inntektsvekst

  4. Annonsørinnhold

  5. Femte kvartal på rad med omsetningsvekst

  6. Aker Solutions overrasker med sterk omsetning