Oljeprisen stiger før tallslipp: – Markedet er på leting etter en retning

Mens aktørene i oljemarkedet venter på nye oljelagertall fra USA henter oljeprisen seg inn torsdag formiddag.

LAGERTALL: I ettermiddag er det klart for en ny oppdatering over utviklingen i amerikanske oljelagre.

Foto: Staff Reuters
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Nordsjøoljen med levering neste måned stiger 1,5 prosent til 48,5 dollar per fat, mens kontrakten for den amerikanske lettoljen er opp tilsvarende til 45,8 dollar fatet.

Statistikken fra det amerikanske energidepartementet har vist at lagrene har krympet fra høye nivåer siden april, uten at det har hindret en svak periode for oljeprisen.

Oljelagrene ble bygget opp til høye nivåer i årene der markedet nærmest svømte i olje, og nedgang i lagrene vil dermed være et signal om bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

– Det er høydepunktet hver uke. Særlig nå er markedet på leting etter retning, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til E24.

– Det er mange som sitter og håper på at oljeprisen skal over 50. Oljeprisen testet 50 dollar i går og det var ikke nok støtte til det. Kanskje kan de lagertallene som kommer i dag, om de viser et godt fall i lagrene, bidra til at den krysser 50, sier hun.

Nerver i oljemarkedet

Det siste døgnet har det vært flere brå utslag i oljeprisen.

Prisen falt først bratt onsdag etter meldinger om at Russland ikke er interessert i å bli med på et enda større produksjonskutt.

Les også

Undersøkelse: OPEC med årets høyeste oljeproduksjon i juni

Land i og utenfor Opec, inkludert Russland, forlenget nylig avtalen om å redusere produksjonen med 1,8 millioner fat per dag.

Deretter har oljeprisen hentet seg inn etter indikasjoner om oljelagertrekk. Ifølge Bloomberg estimerer tall fra API et lagerfall på 5,8 millioner fat i forrige uke.

Men fasiten kommer først i ettermiddag klokken 17, når den offisielle statistikken slippes. I Bloombergs rundspørring er forventningen at lagrene krympet med 2 millioner fat.

Oljeoppgang i Afrika

Til tross for Opecs anstrengelser har prisene gått feil vei for optimistene hittil i år, med et fall på nær 15 prosent for nordsjøoljen.

Mer olje fra land som Libya og Nigeria, samtidig som skiferoljeprodusentene i USA stadig øker aktiviteten og produksjonen, har gjort sitt til at markedet begynte å tvile på effekten av Opecs tiltak.

En undersøkelse gjennomført av Bloomberg viste i tillegg at juni var måneden da Opecs oljeproduksjon var på sitt høyeste i 2017.

– Samlet sett Opec økte sin produksjon, mye på grunn av Nigeria og Libya. For de landene er det selvfølgelig bra, fordi det betyr at man klarer å prøve å stabilisere produksjonen på et høyere nivå, de har jo hatt kjempeproblemer de siste årene, sier Saltvedt.

– For Opecs plan om å få ned de globale oljelagrene er det selvfølgelig en utfordring. Jo mer de som er utenfor kuttavtalen produserer jo vanskeligere blir det, sier hun.

– Russland ikke interessert

Frykten i markedet har også vært at stigende amerikansk skiferoljeproduksjon vil motvirke produksjonskuttene.

Les også

Statoil er klare for milliardutbyggingen av Snefrid Nord

– Man ser an hvordan det går utover sommeren, det er på denne tiden man bruker mest olje. Hvis da lagrene fortsatt ikke kommer ned må de vurdere om de skal gjøre større kutt, sier oljeanalytikeren.

– Da er det selvfølgelig ikke noe godt nytt at Russland, en av verdens største produsenter, ikke er interessert i det, fortsetter hun.

Hvileskjær for USA-rigger

Etter voldsom vekst fra bunnivåene viste den siste oppdateringen et hvileskjær for riggaktiviteten i USA. Antallet olje- og gassrigger i produksjon falt med én, som var den første nedgangen på 24 uker.

– De første tegnene i forrige uke som begynte å dra opp prisene var at man så at det var færre rigger som var leid inn. Man kan tenke seg at den enorme veksten som har vært kan bremse opp litt, sier Saltvedt.

– Men det står mange felt som er forholdsvis nærme til å bli startet opp. Det skal ikke store oppsvinget til i oljeprisen før man ser at skiferprodusentene skrur opp produksjonen.

Les også

Måling: En av fire vil ikke ha mer oljeutvinning

Les også

Norske ansatte om gigantfusjon i oljeservice: – Ledelsen holder kortene tett til brystet

Les også

Goldman Sachs: Anbefaler kjøp av oljeaksjer

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. USA

Flere artikler

  1. Rekordhøye veddemål på oljeprisfall: – Markedet har mistet troen fullstendig

  2. Ny årsverste for oljeprisen

  3. – Nå brenner plattformene i Opec-landene

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljeeksperter uenige om effekten av Opec-avtale

  6. Saudi-Arabias energiminister: – Har ikke diskutert større kutt