Resultatløft for Lundin Petroleum: Nå vil oljeselskapet betale utbytte

Selskapet som oppdaget det gigantiske Johan Sverdrup-feltet går nå inn for at aksjonærene skal få utbytter.

TVEEGGET GLEDE: Alex Schneiter konsernsjef i Lundin Petroleum og Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik kan glede seg over at pengene renner inn oljeselskapet, samtidig som de må erkjenne at det ikke ble noen stor letegevinst i året som er gått.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter å ha betalt null utbytte etter 2016 foreslår Lundin Petroleum nå et utbytte på 4,0 svenske kroner per aksje for 2017, ifølge kvartalsregnskapet selskapet slapp torsdag morgen.

Dette utbytte tilsvarer en utbetaling på 175 millioner dollar til aksjonærene, men det stopper ikke der:

– Basert på dagens markedsforhold forventer vi et årlig utbytte på minst 350 millioner dollar fra neste år, skriver konsernsjef Alex Schneiter i kvartalsrapporten.

Flere analytikere har spådd at Lundin ville kunne komme med et utbytte fra i år, men de har estimert litt forskjellige nivåer.

DNB Markets' Helge André Martinsen skrev i sin siste rapport før torsdagens tallslipp at meglerhuset ventet et utbytte på 0,80 dollar per aksje fremover, tilsvarende 6,30 svenske kroner per aksje. Danske Banks Anders Holte ventet på sin side et utbytte på 0,66 dollar i år og 1,10 fra neste år (5,21 og 8,70 svenske kroner, henholdsvis).

Lundin planlegger altså et utbytte på 4,0 kroner utbetalt etter generalforsamlingen i år, men hvis de øker utbytte som skissert vil utbyttenivået ende på 8,0 svenske kroner per år fra 2019.

2019 er det samme året som Statoils etter planen skal starte opp driften på det enorme oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Lundin, som kan ta æren for at feltet i det hele tatt ble oppdaget, er nest største eier i feltet etter Statoil med en eierandel på 22,6 prosent.

Lundin Petroleum har tidligere estimert at de også vil komme i skatteposisjon når Sverdrup-feltet kommer i produksjon, etter å ha vært letefokusert i mange år. Selskapet har i dag mesteparten av inntektene sine fra Edvard Grieg-feltet de driver like ved Sverdrup.

– Når vi ser tilbake på årsresultatene for 2017 er det gledelig å kunne melde om rekordresultater for Lundin Petroleum. Med fortsatt sterke resultater i fjerde kvartal, leverte vi bedre enn ventet, både når det gjelder en rekordhøy produksjon og rekordlave kontante driftskostnader for året, sier konsernsjefen videre.

Han peker på at selskapets brutto driftsresultat (EBITDA) i 2017 nesten doblet seg fra 752,5 millioner til 1,5 milliarder dollar, og at selskapet aldri har hatt en større fri kontantstrøm fra driften.

Les også

Aker BP varsler utbyttefest i milliardklassen: – Overrasker betydelig på den positive siden

Resultatløft

Lundin offentliggjorde tidligere denne måneden enkelte nøkkeltall for fjerde kvartal, inkludert letekostnader og enkelte enkeltposter i regnskapet.

I fjor sommer skrudde Lundin opp produksjonsprognosen sin for 2017 fra 70.000-80.000 fat per dag til 75.000-85.000, og i november varslet selskapet at de forventet å ende på eller over det siste estimatet.

Kvartalsrapporten viser fasit at Lundin økte produksjonen sin fra 59.300 til 86.100 fat per dag i snitt i 2017 sammenlignet med året før.

Produksjonen i fjerde kvartal endte på 83.100 fat per dag i snitt, og trakk dermed snittet for 2017 noe ned.

Resultatrapporten viser for øvrig at selskapets inntekter økte fra 326,2 til 593,7 millioner dollar i fjerde kvartal mot samme periode året før. Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 276,6 til 429,8 millioner dollar, mens netto resultatet bedret seg fra -662,7 til -50,9 millioner dollar.

Ifølge konsensusestimat fra TDN/SME Direkt ventet analytikerne inntekter på 521 millioner, et brutto driftsresultat på 411 millioner og et netto resultat på -3,7 millioner.

Ut ifra regnskapet å dømme leverte Lundin noe bedre enn ventet, mens bunnlinjen ble påvirket av en større skatteregning enn det analytikerne hadde ventet.

Lundins nettogjeld endte på 3,88 milliarder dollar ved utgangen av 2017, mot 4,08 milliarder ved utgangen av 2018.

Les også

Oljeministeren avslører fasiten: Disse oljeselskapene får lisenser i 2017-runden

Skulle gjerne sett bedre leteresultater

Selv om resultatene tar et byks har ikke 2017 bare vært en solskinnshistorie for Lundin. Selskapet satset i fjor på nok et år med et omfattende leteprogram, særlig rettet mot Barentshavet.

Med unntak av funnet på Filicudi-prospektet i Barentshavet for et knapt år siden, har Lundin ikke klart å gjøre noen nye store funn rundt de eksisterende Alta/Gohta-funnene deres i området. Resultatene fra både Børselv-, Hurri- og Hufsa-prospektene var skuffende.

– Selv om jeg skulle likt å ha sett bedre resultater fra vår letevirksomhet i 2017 er dette et langsiktig spill og jeg er fortsatt trygg på vår strategi om å gro organisk, og jeg forventer at vårt boreprogram for 2018 vil gjøre det mulig for oss å finne nye ressurser og skape verdier i våre kjerneområder, sier Alex Schneiter.

Lundin har allerede annonsert årets leteprogram. I programmet øker de antallet letebrønner fra fem til åtte sammenlignet med fjoråret, men selskapet skal ikke være operatør for noen av dem selv.

Lundin øker både budsjettene for lete- og avgrensningsbrønner, men reduserer det totale investeringsbudsjettet fordi investeringstakten på Johan Sverdrup-utbyggingen vil være noe lavere i 2018 enn i 2017.

Her er budsjettplanene for 2018 (2017-tallene fra januar i fjor i parentes):

  • Det totale investeringsbudsjettet reduseres med 11 prosent fra 1,3 til 1,05 milliarder dollar. Av de 1,3 milliardene utgjør utbyggingsbudsjettet 800 millioner dollar, en reduksjon fra 1,1 milliarder i 2017.
  • Budsjettet for leting økes samtidig fra 85 til 135 millioner dollar, mens budsjettet for avgrensning økes fra 125 til 135 millioner dollar
  • Selskapet anslår en produksjon i 2018 på mellom 74.000 og 82.000 fat oljeekvivalenter per dag. Det er ned fra det siste 2017-estimatet på minst 85.000 fat per dag som ble sluppet i november.
Les også

Oljenæringen gikk på dobbelt nederlag

Les også

Johan Sverdrup senker Lundins investeringsbudsjett

Les også

Lundin kutter markant i ressursanslag i Barentshavet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Lundin Petroleum

Flere artikler

  1. Lundin øker utbyttet kraftig

  2. Lanserer sitt største leteprogram så langt

  3. Johan Sverdrup senker Lundins investeringsbudsjett

  4. Lundin øker rekordstort leteprogram

  5. – Overbevist om at det vil bli funnet mer olje