Installerer tusenvis av sensorer på havbunnen: Slik skal Statoil tømme Sverdrup

Statoil hyrer Alcatel for å sikre at selskapet når de ambisiøse planene om å utvinne hele 70 prosent av oljen i gigantfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

FULL OVERVÅKNING: Statoil vil installere sensorer og overvåke reservoarene i Johan Sverdrup-feltet fra start, for å sikre at selskapet får ut rekordhøye 70 prosent av oljen. Nå har selskapet gitt kontrakt til Alcatel Submarine Networks på installasjon av 6.500 sensorer og 380 kilometer med fiberoptiske seismiske kabler på feltet.

Foto: Statoil
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Alcatel Submarine Networks skal drive permanent overvåkning av reservoarene (PRM) på Johan Sverdrup, for å bidra til Statoils mål om å utvinne hele 70 prosent av oljen fra feltet.

Til dette kreves det digitalisering og omfattende installasjon av tusenvis av sensorer og flere hundre kilometer med seismiske kabler, ifølge en melding fra Statoil.

Hvis Statoil oppnår en utvinningsgrad på 70 prosent vil Johan Sverdrup bli et av offshorefeltene i verden hvor størst andel av oljen blir tatt ut, ifølge selskapet selv.

Snittet på norsk sokkel er en utvinningsgrad på 46 prosent, ifølge Oljedirektoratet, som i fjor tok til orde for at selskapene skulle ta i bruk ny teknologi for å få opp mest mulig av de gjenværende ressursene på sokkelen.

Det er første gang at slike overvåkningsløsninger installeres for å sikre at mest mulig av oljen utvinnes fra starten av et felts levetid, ifølge Statoil.

Slike løsninger installeres vanligvis når feltene er over middagshøyden, og Statoil har tidligere brukt teknologien på feltene Snorre og Grane.

Les også

Oljedirektoratet ønsker tiltak for økt utvinning: Fortsatt olje å hente

– Dette vil kunne gi oss økt presisjon i brønnplasseringer, hjelpe oss å «styre» produksjon og injeksjon, men også til en viss grad bidra med informasjon om tilstanden på brønner og undervannsutstyr. Slikt er viktig for et felt som har en levetid på 50 år, sier Eli Eikje, Statoils leder for petroleumsteknologi på Johan Sverdrup.

Sverdrup-feltet ble funnet i 2010 og inneholder mellom to milliarder og tre milliarder fat oljeekvivalenter. Det er blant de største funnene som er gjort på sokkelen.

(Saken fortsetter under bildet)

STORT NETTVERK: Statoil gir kontrakt til Alcatel Submarine Networks på overvåkning av havbunnen på Johan Sverdrup. Det omfattende nettverket av sensorer og kabler skal dekke et område på 120 kvadratkilometer.

Foto: Statoil

6.500 sensorer

Det skal ifølge Statoil grøftes ned 6.500 akustiske sensorer og 380 kilometer med seismiske kabler ned på havbunnen rundt Johan Sverdrup-feltet.

Overvåkningssystemet blir blant de mest omfattende som er laget, og vil dekke et område på 120 kvadratkilometer.

Installasjonen av overvåkningssystemet skal skje på havbunnen ved Johan Sverdrup i løpet av 2019.

Sverdrup-feltet skal bygges ut i to faser, med produksjon på 440.000 fat per dag i første fase som starter i 2019 og rundt 660.000 fat per dag i andre fase etter 2022. På topp vil det produsere en fjerdedel av norsk petroleum.

Gir mye data

Sensorer og fiberoptiske kabler vil gi selskapet mulighet til å observere endringer i reservoarene kontinuerlig, og gi mengder av data og informasjon.

– Norsk sokkel er i verdenstoppen på økt utvinning. Vi bygger Johan Sverdrup basert på erfaringer fra kjemper som Statfjord, Gullfaks, Oseberg, Snorre og Troll, sier Kjetel Digre, Statoils prosjektleder på Johan Sverdrup.

– Med PRM vil vi også legge mye av grunnlaget for ytterligere tiltak for økt utvinning framover som tilleggsbrønner, vann- og gass-injeksjon, men også innenfor digitalisering, sier han.

Partnerne i feltet er Statoil med en andel på noe over 40 prosent, Lundin Petroleum med 22,6 prosent, Petoro med nær 17,4 prosent, Aker BP med 11,6 prosent og Mærsk Oil med 8,4 prosent.

Les mer: Oljetoppene frykter for sokkelens fremtid: – Bekymret for 2020-tallet

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Equinor
 3. Oljebransjen
 4. Teknologi
 5. Nordsjøen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Skal få ut mest mulig olje

 2. Betalt innhold

  Får Statoil-kontrakt for å få enda mer ut av Johan Sverdrup

 3. Betalt innhold

  Norsk teknologi skal bidra til økt utvinning på Johan Castberg-feltet

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Første Johan Sverdrup-plattform løftes på plass i Nordsjøen

 6. Skal bygge sitt fjerde Sverdrup-understell for 900 mill.