Vil bygge øy i Nordsjøen

Danmarks svar på Statnett vil bygge en kunstig øy i Nordsjøen, som skal danne sentrum for en massiv satsing på havvind.

KUNSTIG ØY: Dette er nederlandske TenneTs illustrasjon av en vindkraft-øy i Nordsjøen som operatøren nå planlegger sammen med danske energinet.dk. Målet er at øya skal bli en sentral for havvindprosjekter i Nordsjøen.

Illustrasjon: TenneT
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

De ansvarlige for kraftnettet i Danmark og Nederland vil bygge en kunstig øy sentralt i Nordsjøen.

På tegnebrettet har øya fått navnet «Dogger Island» eller «Dogger-øya», og den skal som navnet tilsier ligge på Doggerbanken, der blant andre norske Statoil skal bygge ut store mengder havvind.

Øya skal bli på seks kvadratkilometer, og skal fungere som en sentral for all vindkraften som skal bygges i dette havområdet i de kommende tiårene.

Ifølge danske energinet.dk kan mellom 70.000 megawatt og 100.000 megawatt havvind knyttes til nettverket, fra land som Norge, Nederland, Danmark, Tyskland, Storbritannia og Belgia.

Til sammenligning er Norges totale vindkraftkapasitet på 873 megawatt, ifølge NVE.

Fra øya eller øyene skal det gå kabler som kan forsyne de ulike markedene med strøm, og gi større muligheter til elektrisitetshandel mellom de nordeuropeiske landene.

Les også

Statoil om havvind: Kan bruke 12 mrd. per år

Storskala kan kutte kostnader

– Havvind har i de senere årene vist seg i økende grad å være konkurransedyktig, og det er viktig for oss å ha konstant fokus på videre reduksjoner i prisene på overføringslinjer og kraftkabler, sier Peder Østermark Andreasen, direktør for energinet.dk.

Han mener storskalaprosjekter som dette kan bidra til at havvind kan spille en større rolle i Europas fremtidige energiforsyning.

Den 23. mars skal den nederlandske nettoperatøren TenneT skrive under en avtale med den danske operatøren energinet.dk og TenneTs tyske enhet om å utvikle et slikt fornybarnettverk, på et energiforum hvor EU-toppen Maroš Šefčovič også deltar.

Les også

Fiskeridirektoratet går videre med Marine Harvests «Smultringen»

– Dette nettverket kan være et betydelig bidrag til et fullstendig fornybart tilbud av elektrisitet i nordvest-Europa, sier TenneTs direktør Mel Kroon.

TenneT annonserte sin visjon om dette prosjektet i juni i fjor, og sier at det blir et viktig steg for å oppnå 2050-målene som ble fastsatt i klimaavtalen i Paris sent i 2015.

Ifølge operatørene vil sol og vind kunne støtte hverandre i et mer fornybart europeisk kraftsystem, fordi det er mer sol mellom våren og høsten, og mer vind i de kalde og mørke månedene.

Ønsker flere partnere

De tre operatørene er også i samtaler med andre potensielle partnere om å delta i prosjektet, inkludert andre nettoperatører i Nordsjø-regionen. Målet er å danne et konsortium med mange partner som kan realisere prosjektet.

En av fordelene med en slik øy er at store vindparker til havs kan knyttes til øya med relativt korte kabler i stedet for lange kabler til fastlandet, noe som reduserer kostnadene for hvert enkelt prosjekt.

Vedlikeholdsmannskap kan også stasjoneres på øya, slik at båtturene deres til vindparkene i Nordsjøen blir kortere og logistikken enklere.

Les også

Går videre med Marine Harvests «Smultringen»

Les også

Vindbransjen bekymret tross rekord

Les også

Fornybar energi i EU: Omsetter for 1.300 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nordsjøen
 2. Vindkraft
 3. Danmark
 4. Nederland
 5. Storbritannia
 6. Norge
 7. Tyskland

Flere artikler

 1. Tror gigantprosjekt kan utløse kjempeturbiner

 2. Vil lage hydrogen med havvind

 3. Slik er Statoil store vindmøllesatsing

 4. Vil bygge vindmøller uten statlig sponsing

 5. Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark