Spår balanse i oljemarkedet: – For tidlig å friskmelde

Neste år vil global etterspørsel overstige oljeproduksjonen, men det er likevel for tidlig å friskmelde oljemarkedet, mener Danske Bank Markets.

PÅ LAGER: Mange borerigger er satt på vent i USA, men noen av dem vil starte opp igjen hvis prisene stiger tilstrekkelig. Danske Bank Markets tror planlagte kutt i global oljeproduksjon kan føre til underkapasitet på olje på over en million fat per dag i andre halvår neste år, men tror oljeprisen vil bli liggende rundt dagens nivå.

Foto: Andrew Cullen Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Nivået på oljeprisen har mye å si for Norges velstand og vekst.

Høyere priser gir høyere aktivitet i norsk oljenæring, høyere skatteinntekter og mer fyller oljefondet med petropenger til fremtidig bruk.

Men prisen på olje fastsettes globalt, og det er fortsatt overskudd i markedet. Derfor ligger prisen nå på rundt 55 dollar fatet, langt under nivået under oljeboomen i årene frem til 2014.

Nå forventer markedet at tilbud og etterspørsel vil komme i balanse, etter at både medlemmer og ikke-medlemmer i Opec har påtatt seg å kutte oljeproduksjonen. Men det gjenstår fortsatt spørsmål.

– Jeg tror ikke man skal friskmelde oljemarkedet helt. Men Opec har satt seg kontant tilbake i førersetet. Spørsmålet er om etterspørselen holder seg oppe ved en noe høyere oljepris neste år, sier oljeanalytiker Anders Torgrim Holte i Danske Bank Markets til E24.

Les også

Riggmarkedet har stoppet helt opp, og tar seg trolig ikke opp før i 2019: Full stopp i rigg

– Forventer underkapasitet

I en fersk rapport om oljemarkedet spår Holte og Danske Bank Markets at etterspørselen vil overstige tilbudet allerede fra starten av neste år, og at denne underbalansen vil øke gjennom året.

– Amerikanske oljeselskaper regner nå med en vekst på 200.000 til 300.000 fat per dag neste år, mot tidligere spådommer om nullvekst. USAs onshore-produksjon har overrasket før, men vi forventer en (global) underkapasitet på 1,2 millioner fat per dag i tredje kvartal neste år, basert på Opecs kutt, sier han.

Flere aktører, inkludert IEA, har sagt at Opecs kutt trolig bare styrker prisen på kort sikt, mens etterspørselen vil falle og USA vil øke produksjonen.

– Jeg tror du kommer til å se en liten økning i USA neste år, sier Holte.

Stort underskudd

Danske Bank anslår at etterspørselen kan bli 1,2 millioner fat per dag høyere enn tilbudet i tredje kvartal 2017 og at underskuddet kan bli på hele 1,5 millioner fat per dag i fjerde kvartal neste år.

Forutsetningen er at global etterspørsel fortsetter å vokse, og at Opecs medlemmer og ikke-medlemmer gjennomfører sine kutt som planlagt, sier Holte.

– Jeg tror det er ganske sannsynlig, sier han.

Les også

Venter Opec-fest i skiferolje

– Hovedgrunnen er at kuttene er mer spredt i forhold til tidligere avtaler, med toneangivende land som Saudi-Arabia, Irak og Gulflandene i tet. Kuttene blir også overvåket. Men jo høyere oljeprisen går, jo mer insentiv får produsentene til å øke produksjonen, sier han.

Spår 56 dollar fatet

Danske Bank tror oljeprisen blir på 56 dollar fatet i snitt neste år, på nivå med dagens pris. Grunnen er blant annet at en høyere pris vil gjøre det fristende å øke produksjonen både i og utenfor Opec.

– Det vil helt sikkert være mye volatilitet i oljeprisen. Jo høyere den går, jo mer press blir det andre veien, fordi Opec-landene da vil ønske å produsere mer, sier Holte.

Landene i Opec har bestemt seg for å kutte produksjonen til omtrent 32,5 millioner fat per dag, og i tillegg vil landene utenfor Opec kutte rundt 600.000 fat per dag.

Det internasjonale energibyrået IEA anslo i en rapport tirsdag at det kan underkapasitet i markedet tidligere enn ventet, med et underskudd på 600.000 fat per dag i første halvdel av 2017.

BLIR UNDERSKUDD: Tilbudet av olje vil bli mindre enn etterspørselen fra midten av 2017, anslår Det internasjonale energibyrået i en fersk rapport.

Foto: IEA

I Opecs oljemarkedsrapport for desember, som kom onsdag, anslo kartellet etterspørselen etter Opecs olje til 32,6 millioner fat per dag neste år. Det er enighet i Opec om å holde produksjonen på 32,5 millioner fat per dag i første halvdel av 2017.

– Dette, sammen med samarbeidet med en rekke ikke-medlemmer i Opec om å justere ned produksjonen med rundt 600.000 fat per dag, vil sette fart på reduksjonen i globale lagre og fremskynde balanseringen av oljemarkedet til andre halvdel av 2017, skriver Opec i rapporten.

Les også

Nye kutt gir yrende oljeoptimisme: Høyeste pris på halvannet år

Prisen kan falle

Dersom global etterspørsel ikke fortsetter å vokse like mye som de siste årene, kan markedets overkapasitet vare lenger, sier Holte.

– Hvis etterspørselsveksten ikke holder seg oppe neste år, så ser det ikke pent ut for oljeprisen. Da går det fort tilbake i 45 dollar per fat, sier han.

Holte stiller også spørsmål ved hvordan global offshore-produksjon vil bli påvirket av betydelig fallende investeringer både i Nordsjøen og mange andre områder.

– En tredjedel av global produksjon kommer fra offshore, og det har vært bortimot investeringsstans i tre år, sier han.

Les også

Lien setter inn storstilt økning i oljeaktivitet

Les også

Oljeguru Kjus: Nye oljekutt har stor betydning for balansen i oljemarkedet

Les også

Disse kan få valuta-smell på stigende oljepris

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Opec
  3. USA
  4. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Dette tror de om oljeprisen i 2018

  2. – Jeg tror det var dråpen som fikk begeret til å renne over

  3. Bloomberg: Opecs kutt ikke nok til å redusere oljelagrene

  4. Massiv overkapasitet på olje kan fort snu: Frykter oljemangel om få år

  5. Analytiker om onsdagens oljerapport: – Blir viktigere enn noen gang