Goldman Sachs: Oljen kan nå topp i 2024

Global oljeetterspørsel kan begynne å dale allerede etter 2024, tror Goldman Sachs, men de fleste oljeselskaper tror det vil skje etter 2030.

SPÅR TOPP: Mens de fleste oljeselskapene ikke ser noen oljetopp før tidligst 2030, sier analytikerne i finansgiganten Goldman Sachs ifølge Reuters at global oljeetterspørsel kan nå toppen alt i 2024. Men da må blant annet fossilt drivstoff bli dyrere, slik at elbilen blir mer attraktiv.

Foto: Scott Heppell AFP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Mange analytikere og eksperter øyner nå begynnelsen på slutten for oljealderen.

Men timingen varierer sterkt. De fleste oljeselskaper ser først for seg en oljetopp etter 2030.

Nå har analytikerne i finansgiganten Goldman Sachs meldt seg på i diskusjonen, og ifølge Reuters er deres syn er at global oljeetterspørsel kan nå toppen om bare få år.

– Vi vårt ekstreme scenario forventer vi en topp i oljeetterspørselen i 2024, sier Goldman-analytikerne i en rapport om raffinerimarkedet.

En slik utvikling avhenger av at den globale kjøretøyflåten blir mer effektiv, at elbilene tar enda større markedsandeler og at drivstoffprisene stiger.

Raskere vekst i fremvoksende økonomier som India kan derimot gjøre at toppen i etterspørsel skyves tilbake til 2030, ifølge analytikerne i Goldman Sachs.

Det er bare to millioner elbiler i verden, men dette vil kunne mangedobles hvis finansgigantens syn slår til.

Les mer: Ny rekord i 2016, men bare 0,2 prosent elbiler på veiene

Analytikerne tror det vil bli overskudd på raffinerte oljeprodukter de neste fem årene, fordi det er blitt bygget ut mye ny kapasitet mens veksten i etterspørsel har bremset.

Det kan føre til svakere marginer og at en del raffinerier stenges, tror Goldman.

Les også

Lavkarbon-diett er trendy i oljebransjen

Flere spår oljetoppen

En av grunnene til at noen eksperter nå forventer nedgang i oljeetterspørselen er ikke at det blir mangel på olje, men heller det at alternativene begynner å bli bra og billige.

I tillegg har verden satt seg ambisiøse klimamål i Parisavtalen fra 2015, noe som kan bidra til en raskere omstilling av energibransjen enn det verden hittil har sett.

Statoil la nylig frem en rapport hvor oljeselskapet spådde en topp i oljeetterspørselen i 2030 i sitt sentrale scenario, eller i 2025 hvis verden klarer å begrense global oppvarming til to grader målt fra førindustrielt nivå.

I et mer pessimistisk scenario ser Statoil for seg at oljeetterspørselen kan vokse helt frem til 2050.

Les mer: Statoils klimascenario spår oljefall før 2025

Oljeselskapet tror likevel at det trengs mange nye oljeutbygginger, fordi produksjonen i eksisterende felter faller med rundt 4 prosent i året. Den globale produksjonen ville raskt havarere hvis ingen av oljeselskapene bygget ut nye prosjekter.

Les mer: Statoil i eksklusivt selskap – kutter ikke i investeringene

Les også

Ny rekord i 2016: Så mange elbiler er det på veiene

Vil forby fossilbiler

De siste årene har prisene på lavutslippsprodukter som elbiler og batterier, vindturbiner og solcellepaneler falt mye på grunn av ny teknologi, økt forskningsinnsats og større produksjon.

Les mer: Tror elbiler kan konkurrere uten subsidier i 2025

Nå begynner også flere land å snakke om å forby salget av nye fossilbiler. Også der varierer timingen, men India har snakket om 2030 og i Storbritannia diskuteres 2040 som en mulig dato, ifølge BBC. Samme dato diskuteres i Frankrike.

I Norge skal nye fossilbiler etter planen bort allerede innen 2025.

Les mer: Klimaministeren skal gjøre bensinbiler helt uinteressant å kjøpe

Satser også grønt

Selv om oljeselskapene tror at olje og gass er en del av svaret i flere tiår fremover, ønsker flere av dem likevel å tjene penger på veksten innen fornybar energi.

Norske Statoil har investert mange milliarder i havvindprosjekter som Sheringham Shoal, Dudgeon og Arkona, mens franske Total satser en god del penger på solenergiprosjekter.

Så langt er dette likevel relativt små investeringer sammenlignet med selskapenes hovedaktivitet, som er å forsyne en verden som så langt virker nesten umettelig etter fossil energi.

Les mer: Derfor satser oljegiganten på solenergi

Her kan du lese mer om

 1. Goldman Sachs
 2. Elbil
 3. Drivstoffpriser
 4. Fornybar energi
 5. Frankrike
 6. Bil
 7. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Store elbil-sprik: – Noen kommer til å ta feil

 2. Store elbil-sprik: – Noen kommer til å ta feil

 3. Rystad Energy tror oljetoppen nås om mindre enn ti år

 4. Annonsørinnhold

 5. Spår oljetopp i 2022

 6. Statoils klimascenario spår oljefall før 2025