Statoil: -Skifergass i USA er en utfordring for Stockman

Fortsatt usikkert før investeringsbeslutningen skal falle.

VIL HA SKATTELETTE: Statoil vil være med på gassutvikling i nord, men stiller krav til den russiske staten. Her fra leteriggen «Deepsea Delta».

Oao Gazprom
 • E24
Publisert:

Statoil har flere ganger uttrykt at russerne må sette fart på de økonomiske insentivene for å få utviklingen av gassfeltet Stockman i Barentshavet på skinner.

Nå gjentar Statoils Russland-sjef budskapet. Han påpeker også at USAs satsing på utvikling av skifergass er en trussel for prosjektet.

- En skifergass-revolusjon i USA gir nye utfordringer for den videre utviklingen av Stockman, sier sjefen for Statoil Russland, Jan Helge Skogen, til Dow Jones Newswires tirsdag.

Uttalelsene kommer bare én uke før fristen om å ta en endelig investeringsbeslutning faller. Denne beslutningen har blitt utsatt en rekke ganger de siste årene.

Stockman-prosjektet, som eies med 51 prosent av det statseide russiske selskapet Gazprom, og minoritetsaksjonærene Statoil og Total SA, har vært utsatt flere ganger, som følge av høye kostnader og usikkerhet om de globale energimarkedene.

- Vi ser et utfordrende gassmarked i Europa, og hovedårsaken er skifergassrevolusjonen i USA. Dette har hatt en enorm effekt den globale for gass og LNG-industrien, sier Skogen til nyhetsbyrået.

- Stockman har fra begynnelsen av vært en tung og veldig stor investering. Dette har blitt enda mer utfordrende over det siste året, sier han.

Uttalelsene kommer mens prosjekteierne venter på nødvendige skattelettelser fra den russiske regjeringen, og mens de forbereder seg på å ta en endelig investeringsbeslutning mot slutten av året.

- Vi kommuniserer nå til den russiske regjeringen om behovet for fritak fra skatt på mineralutvinning og fra toll på eksport. Jeg vet at dette er mye å be om, men i dag ser vi dette som eneste mulighet til å bevege prosjektet videre, sier Skogen.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Stockman-beslutning kan komme i romjula

 2. Statoil står på Shtokman-kravene

 3. Betalt innhold

  Ute av Shtokman, men har ikke gitt opp

 4. Sjtokman-beslutning kan komme i romjulen

 5. Betalt innhold

  Statoil krever billigere Shtokman