Statoil legger frem In Aménas-rapporten

Denne uka sluttfører Statoil sin egen gransking etter gisselaksjonen i Algerie i januar. Fem nordmenn ble drept.

SLUTTFØRER GRANSKING: Statoils gransking av terrorangrepet mot In Aménas-fabrikken sluttføres denne uken. Bildet viser Statoil-fabrikken i In Amenas.

Nilas Johnsen
 • NTB
Publisert: Publisert:

Granskingen ble igangsatt 26. februar, en drøy måned etter terrorangrepet mot anlegget til Statoil, britiske BP og algeriske Sonatrach i In Aménas. Til sammen ble 40 ansatte i de tre selskapene drept av gisseltakerne.

Granskningsgruppa i Statoil har blant annet gjennomført mer enn 120 samtaler med Statoil-ansatte, samarbeidspartnere i fellesforetaket, representanter for myndighetene i Algerie og andre relevante kilder.

Informasjonen er analysert og samlet i en rapport som etter planen skulle være klar før 15. september.

LES OGSÅ: Norske selskaper i Saudi-Arabia trapper ikke opp sikkerheten

Statoil bekrefter overfor NTB at de er i rute med rapporten. Det er ventet at konsernledelsen vil delta på en pressekonferanse der resultatet av den interne granskingen skal legges fram.

Vil ha svar

Statoils gransking har ikke hatt som mål å fordele personlig ansvar eller erstatningsansvar, og enkeltpersoner vil heller ikke bli navngitt i rapporten.

Leder for prosjektet, Torgeir Hagen, har tidligere uttalt at det viktigste for dem har vært å finne svar på om Statoil kan lære noe etter angrepet. Hagen håper resultatene vil gjøre konsernet i stand til å forbedre seg ytterligere på områdene sikkerhet, risikovurdering og kriseberedskap.

LES OGSÅ: In Aménas-anlegget trolig i full drift i løpet av året

Det har dessuten vært et mål å få klarhet i hendelsesforløpet før, under og etter terrorangrepet. Her føler gruppa at de har kommet langt.

– Innsidejobb

I motsetning til Statoil har britiske BP ikke satt i gang en intern gransking av terrorangrepet, noe flere av dem som ble tatt som gisler har vært kritiske til. BP har begrunnet dette med at de samarbeider med britisk politi om en gransking som er mer omfattende enn den oljeselskapet kan utføre selv.

Aménas, Lou Fear, og BPs prosjektleder på anlegget, Nick Hitch, oppfattet at mellom 20 og 30 algeriere åpenlyst assisterte terroristene og var svært vennligstilt til dem.

– Det er helt klart at dette var en innsidejobb, sa Hitch.

LES OGSÅ: Helge Lund:- Jeg trodde ikke det var mulig lenger

Ikke sikkert ennå

Sikkerheten rundt oljeanleggene i In Aménas er skjerpet etter terrorangrepet, og regiondirektør Djelloul Chaib i det algeriske oljeselskapet Sonatrach har overfor NRK uttrykt ønske om at BP og Statoil kommer tilbake. Men de to selskapene krever blant annet fysiske sperringer rundt området før de vil returnere:

– Vi har fortsatt ikke medarbeidere på In Aménas eller andre anlegg i Algerie. Forutsetningen for at vi sender våre ansatte dit er at vi har trygghet for at sikkerheten er tilstrekkelig ivaretatt. Det gjelder både fysiske sikringstiltak og organiseringen av sikringsarbeidet, og der er de ikke i dag, sier mediekontakt for internasjonale oppstrømsaktiviteter, Bård Glad Pedersen i Statoil, til NTB.

Sonatrach regner uansett med at anlegget vil være i full drift i løpet av året eller ved inngangen av neste år.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

 1. Granskingen av In Aménas-angrepet er klar

 2. Betalt innhold

  Granskingen av In Aménas-angrepet er klar

 3. Betalt innhold

  20-30 algeriere hjalp terroristene

 4. Betalt innhold

  Skarp sikkerhets-kritikk av In Aménas

 5. Betalt innhold

  – Tenker på In Aménas hver dag