Lundin kan ha gjort storfunn i Nordsjøen

Har funnet nytt mulig storfelt i nærheten elefantfunnet Johan Sverdrup.

Publisert:

Det var det svenske oljeselskapet Lundin som gjorde et av de første viktige funnene som etterhvert utviklet seg til elefantfunnet Johan Sverdrup.

Nå kan svenskene har funnet sort gull igjen.

Ifølge en pressemelding fra selskapet har gjort et «potensielt betydelig oljefunn» under boring av Luno II-prospektet i listen 359 i Nordsjøen.

- Vi er svært fornøyd med at Luno II ser ut til å være nok et stort oljefunn på Utsirahøyden. Reservoar-kvaliteten er ikke like god som på Johan Sverdrup, men virker å være god og vil nå bli testet, sier konsernsjef Ashley Heppenstall i Lundin i pressemelding.

Gir anslag om to-tre uker

Han varsler at selskapet vil komme med et ressursanslag for det nye funnet om to til tre uker.

Lundin eier 40 prosent av feltet. Partnerne er Statoil med 30 prosent og Premier Oil med 30 prosent.

Administrerende direktør Torstein Sanness i Lundin Norway er varsom med spådommer om hvor stort det nye funnet kan komme til å bli.

- Vi vet ikke så veldig mye konkret om det. Men det vi vet er at dette ikke er i sammenheng med Sverdrup og Grieg. Dette er noe nytt, sier han til E24.

- I dette området har vi tidligere funnet Grieg i nordvest, Sverdrup i sørøst og nå har vi for første gang påvist olje i sørvest. Det betyr at det har migrert olje og gass rundt hele denne høyden. Det er signifikant, legger han til.

- Optimismen er stor og dette er veldig spennende.

- Snakker vi Johan Sverdup-størrelse her?

- Jeg vil ikke ut med sammenligninger i dag.

Sanness understreker at det så langt kun er boret en brønn, men at det nå er mindre risiko knyttet til det videre arbeidet.

«Gullhøyden»

Funnet ligger på den sørvestre delen av Utsirahøyden 200 kilometer vest for Rogaland og 15 kilometer sør for Edvard Grieg-feltet som etter planen skal starte produksjonen høsten 2015.

- Veldig spennende med nytt oljefunn i Utsirahøyden. Dette bekrefter Statoils syn og tro på potensialet i dette området, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til E24.

Det største funnet så langt på Utsirahøyden er Johan Sverdrup-feltet som ligger an til å bli et av de aller største oljefeltene i Norge.

Boringen som har avdekket det mulige storfunnet er gjort på 101 meters vanndyp.

Ifølge pressemeldingen er oljen som er funnet lett og av god kvalitet. Det betyr, ifølge Sanness, at oljen er fullverdig, lett å transportere og lett å selge.

Kursoppgang

I aksjemarkedet blir nyheten om funnet godt mottatt. Aksjen er opp rundt fire prosent fra start på Stockholm-børsen mandag formiddag.

E24 Børs: Følg Lundin-aksjen her

Også aksjekursen til Premier Oil er opp kraftig fra start på London-børsen.

På Oslo Børs er Statoil opp 0,58 prosent etter 25 minutters handel.

Utsirahøyden fremstår mer og mer som selve gullkalven for norsk oljevirksomhet.

Oljeselskapene har boret det siden 1960-tallet, men ny boreteknologi har ført til en rekke store funn i området de siste årene.

Det største funnet Utsirahøyden er Johan Sverdrup-feltet. Men også Edvard Grieg-feltet og Ivar Aasen-feltet ligger i området.

Les også

Fant mer olje på Johan SverdrupLundin: - Tester på Johan Sverdrup viser «eksepsjonelle egenskaper»Statoil selger i Nordsjøen for 8,2 milliarderSjeføkonom: - Norsk oljesektor blir utkonkurrert om fem til ti år

Publisert:
Gå til e24.no