Equinor vil investere mer og øke utbyttene med 13 prosent

En høyere oljepris og en positiv kostnadsutvikling sørger for at pengene renner inn i Equinor om dagen. Selskaper trapper nå opp investeringsnivået og utbyttet som ventet, men holder igjen med tilbakekjøp av aksjer.

FERSKE TALL: Oljekjempen Equinor legger frem ferske tall onsdag. Bildet viser konsernsjef Eldar Sætre i forbindelse med selskapets navnebytte fra Statoil til Equinor i mars i fjor.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
Publisert:

LONDON (E24): I forbindelse med at Equinor onsdag legger frem regnskapet for fjerde kvartal og arrangerer kapitalmarkedsdag i London, kom selskapet også med ferske prognoser:

 • Investeringsbudsjettet i 2019 skal økes fra 10 til 11 milliarder dollar mot 2018
 • Letebudsjettet økes til 1,7 milliarder dollar i 2019 fra 1,5 milliarder i 2018 (det faktiske tallet endte på 1,4 milliarder)
 • Utbyttet foreslås økt fra 0,23 til 0,26 dollar per aksje per kvartal, en økning på 13 prosent
 • Produksjonen i 2018 endte på rekordhøye 2,11 millioner fat oljeekvivalenter per dag. I 2019 tror de at de skal produsere like mye
 • Produksjonsveksten er ventet å ligge på 3,0 prosent årlig i snitt i perioden 2019 til 2025. For ett år siden sa selskapet at de mellom 2017 og 2020 skulle ligge på 3–4 prosent produksjonsvekst.

– Vi styrker Brasil som et kjerneområde for Equinor. På norsk sokkel forventer vi å levere et rekordhøyt produksjonsnivå i 2025, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor, i en pressemelding og fortsetter:

– Equinor leverer allerede industriledende avkastning, og forventer å øke avkastningen og kontantstrømmen ytterligere fremover. Vi leverte rekordhøy produksjon i 2018 og vi er godt posisjonert for lønnsom vekst i årene fremover.

For ett år siden uttalte Equinor-ledelsen at de vurderte et tilbakekjøpsprogram for aksjer hvis selskapets gjeldsgrad fortsatte å falle.

Med en gjeldsgrad som nå har falt fra 29 til 22,2 prosent fra slutten av 2017 til slutten av 2018 ligger selskapet fortsatt innenfor sin langsiktige ramme på 15 til 30 prosent, og selskapet igangsetter derfor ikke noe tilbakekjøp ennå.

Les mer om resultatene for fjerde kvartal: Svakere enn ventet fra Equinor

Selskapet har også oppdatert disse prognosene:

 • Selskapet regner å kunne sitte igjen med 14 milliarder dollar i løpende kontantinntekter etter at drift, investeringer og utbytte er betalt i perioden 2019 til 2021 (fri kontantstrøm). Det er opp fra 12 milliarder i perioden 2018 til 2020, som de anslo i fjor (investeringer i Rosebank-, Roncador- og Carcará-feltene er blant annet ikke medregnet)
 • Gjennomsnittlig avkastning på sysselsatt kapital (ROACE) er ventet å bli 14 prosent i 2021 gitt en oljepris på 70 dollar per fat. I fjor anslo de 12 prosent i 2020.

Investeringsnivå som ventet

Meglerhuset Fearnley Securities hadde på forhånd ventet at Equinor skulle jekke opp investeringene sine til 11 milliarder dollar årlig over perioden 2019 og 2020, fordelt på 10,5 milliarder dollar i inneværende år og 11,5 milliarder dollar neste år.

Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen ventet et investeringsbudsjett på 11 milliarder dollar og at letebudsjettet skulle økes fra 1,5 til 1,6 milliarder dollar i 2019, blant annet fordi en del letebrønner i Barentshavet ble skjøvet til i år.

På samme tidspunkt i fjor ventet oljegiganten at investeringene i 2018 skulle havne på 11 milliarder dollar, men tallet ble i tredje kvartal i fjor nedjustert til 10 milliarder dollar.

Equinors investeringer har falt betydelig fra toppen i 2014, da man egentlig planla å investere 22,5 milliarder dollar før budsjettet ble kuttet tilbake til 20. I 2017 investerte Equinor 9,4 milliarder dollar.

Oljeprisnedturen som startet i 2014, og som kulminerte med en oljeprisbunn på 27 dollar per fat i starten av 2016, satte de internasjonale oljeselskapene under press. Mange måtte ta opp gjeld for å kunne fortsette å betale utbytte til aksjonærene og samtidig dekke investeringene sine.

Nå har oljeprisen tatt seg opp, samtidig som bransjen har kuttet kostnadene kraftig. Nå flommer pengene inn i kassen, og det skaper forventninger om økte investeringer, økte utbytter og om tilbakekjøp av aksjer.

Les også

Venter pengedryss til Equinors eiere: – Det blir et veldig sterkt resultat

Økte utbyttet i fjor

Mellom 2015 og 2017 sparte Equinor milliarder av kroner på å betale ut deler av utbyttet i form av aksjer i stedet for kontanter.

På fjorårets kapitalmarkedsdag varslet Equinor at utbyttet skulle øke til 23 cent per aksje, etter å ha vært uendret siden før oljeprisfallet i 2014.

Nå vil de altså øke til 26 cent.

Les også

Statoil dropper utbytteaksjene etter to år: Nå vil selskapet også investere mer igjen

Ifølge Fearnley Securities har Equinor stort rom for å tilbakeføre verdier til aksjonærene, for eksempel i form av tilbakekjøp av aksjer eller økte utbytter.

– Vi mener det er klart rom for tilbakekjøp av aksjer for en milliard dollar årlig, sa Trond Omdal i Fearnley Securities nylig til E24.

Equinor har ikke kommet med noe omfattende program for tilbakekjøp av aksjer siden 2006. På fjorårets kapitalmarkedsdag sa selskapet at tilbakekjøp av aksjer kunne være på trappene.

Les mer: Venter pengedryss til Equinors eiere: – Det blir et veldig sterkt resultat

Les også

Investerer 2,3 milliarder i Gullfaks

Les også

– Jeg ser ikke på dette som en ideologisk kamp

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Venter pengedryss til Equinors eiere: – Det blir et veldig sterkt resultat

 2. – Det sier litt om hva vi tror om butikken vår fremover

 3. Equinor øker utbyttet igjen og planlegger økte investeringer

 4. Betalt innhold

  Equinor bedrer resultatet. Analytikerne forventet mer.

 5. Betalt innhold

  Venter svakere Equinor-tall