DNO har sikret seg 43 prosent av Faroe Petroleum: Nå forlenger de tilbudsfristen

Maktkampen om Faroe Petroleum er ikke over. For andre gang på en dag forlenger DNO tilbudet sitt til Faroe-aksjonærene.

VIL SIKRE SEG FAROE: Bijan Mossavar-Rahmani, styreleder i DNO, avbildet på Pareto-konferansen i 2018.

Foto: Brian Cliff Olguin
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter at Faroe Petroleum onsdag gikk ut med en tredjeparts verdivurdering av selskapet, som Faroe selv mener viser at DNOs tilbud på selskapet undervurderer verdiene, har maktkampen om Faroe tatt nye vendinger torsdag.

Først kom DNO med en melding om at de utsatte tilbudsfristen med 14 dager til klokken 13:00 (London-tid) den 16. januar.

Like før klokken 10:00 kom det en ny melding fra DNO.

Der kommer det frem at DNO har kjøpt flere Faroe-aksjer i det åpne markedet, og at de som følge av dette forlenger svarfristen med ytterligere to dager til den 18. januar.

DNO har kjøpt ytterligere 372.890 aksjer i Faroe, tilsvarende 0,1 prosent, for mellom 1,47 og 1,48 pund per aksje i det åpne markedet. Dette øker DNOs eierandel marginalt til 30 prosent.

Økningen i eierandel endret den juridiske klassifiseringen av DNOs tilbud fra frivillig til pliktig etter britisk lov.

DNO meldte torsdag morgen at de har mottatt aksept for tilbudet sitt fra aksjonærer som sitter på 13 prosent av aksjene, noe som gjør at DNO har sikret seg 43 prosent av selskapet. Tidligere har DNO sagt at de krever minst 57,5 prosent av aksjene som tilbudsvilkår.

Les på E24+

Fem grunner til at DNO vil kjøpe Faroe Petroleum

Maktkamp om styreplasser og pris

Maktkampen om Faroe Petroleum har pågått siden i fjor vår. I april kjøpte DNO seg nemlig opp i Faroe, og i august var eierandelen oppe i 28,23 prosent. Da varslet styret i Faroe at de motsatte seg DNOs ønske om en styreplass i Faroe, blant annet fordi de mente det kunne oppstå interessekonflikter.

Siden den gang har konflikten pågått mellom de to selskapene.

DNO kom den 26. november med et tilbud på alle de gjenværende aksjene i Faroe på 1,52 britiske pund per Faroe-aksje, men Faroe mener verdivurderingen tilsier at selskapet er verdt mellom 1,86 og 2,25 pund.

I et tilsvar til verdivurderingen peker DNO på at verdivurderingen er basert på en oljepris på 70 dollar per fat, som altså er langt over dagens oljepris og under future-prisen for 2021 på 57 dollar per fat.

DNO peker også på at de ferske og skuffende leteresultatene til Faroe på Brasse Øst-prospektet, Rungne og Cassidy, er «bekymringsfullt».

De peker også på at Faroe blir mer avhengig av Brasse-utbyggingen sin etter at de byttet vekk Njord-lisensen sin med Equinor mot lisensandeler i modne felt som har produksjon i dag.

– Etter dagens annonsering er det klart at Faroes forsvar er oppbrukt. Verdivurderingen legger til grunn et historisk syn på selskapet og bruker oppblåste råvarepriser. Equinor-byttehandelen, igangsatt av selskapet uten å konsultere aksjonærene, er ikke reflektert i verdivurderingen og man har heller ikke vurdert en rekke kapital- og driftskostnader, sier Bijan Mossavar-Rahmani, styreleder i DNO om Faroes verdivurdering.

Les også

– Peshkabir er på steroider

Les også

Faroe-styret avviser DNO-bud: – Forsøker å utnytte oljeprisfallet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNO North Sea (tidl. Faroe Petroleum)
 2. DNO

Flere artikler

 1. Jekker opp Faroe-budet til 7 milliarder

 2. Faroe Petroleum slår tilbake etter DNO-meldinger

 3. DNO kritisk til Faroes avkastning

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  DNO: «Byttehandelen med Equinor viser Faroe-ledelsens manglende evner»

 6. Betalt innhold

  DNO gir Faroe-aksjonærene lenger betenkningstid