Mener oljeaktivitet er en vinn-vinn-situasjon

Åpning i nord gagner både beredskapen og skaper arbeidsplasser, sier Høyre.

POSITIV: Nikolai Astrup i Høyre støtter regjeringens plan om å åpne for petroleumsvirksomhet i Barentshavet sørøst.

Espen Braata
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

- Dette er vi veldig positive til, sier Høyres energipolitiske talsmann, Nikolai Astrup til E24.

Mandag kunngjorde regjeringen at de denne uken legger fram forslag om å åpne Barentshavet sørøst for petroleumsvirksomhet.

I likhet med olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), mener Astrup at beslutningen er viktig fordi den vil skape aktivitet og arbeidsplasser i landsdelen. I tillegg mener han Norge må vise nærvær i regionen etter den såkalte delelinjeavtalen, som ble fremforhandlet med Russland i 2010.

Les også: Naboskap kan bli avgjørende for omstridt oljeleting

- Hvordan vi utvikler områdene på vår side tror jeg vil være viktig med tanke på hvordan russerne utvikler området på sin side av delelinjen, sier Astrup.

- Beredskapen blir bedre

Kritikerne mener at beredskapen ved eventuelle ulykker er for svak. Bellona-leder Frederic Hauge understreker blant annet at området er viktig for både sjøpattedyr og fiskerinæringen.

Astrup sier at bedre beredskap er en forutsetning som må på plass før drillene eventuelt stikkes i havbunnen, og utelukker ikke boreforbud i perioder der fisken gyter.

- Men kunnskapsinnhentingen viste at det er skipsfarten som utgjør den største risikoen. Med oljevirksomhet får vi en bedre oljevernberedskap som vil gagne skipstrafikken, sier Astrup.

- Jo mer oljeaktivitet man har i nord, jo mer oljevernberedskap kan man forsvare å ha på plass, legger han til.

Roser Ola Borten Moe

Også Fremskrittspartiet har støttet åpning. Stortingsrepresentant Kjetil Solvik-Olsen forteller at den sittende regjeringens linje har vært overraskende nær Frps i spørsmålet om Barentshavet sørøst, og roser olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

ROSER STATSRÅDEN: Ketil Solvik Olsen i Frp.

Krister Sørbø

- Dette er viktig fordi det forhåpentligvis blir et regjeringsskifte til høsten, og da blir det enklere for Frp å føre en fornuftig oljepolitikk. Man trenger ikke snu så mange steiner som før Ola Borten Moe tok over, men i større grad videreføre det arbeidet som er gjort, sier Solvik-Olsen.

Les også: Borten Moe vil bore i Lofoten allerede i år

- Ola Borten Moe har tatt kampen mot SV og vunnet, og han har tatt kampen mot eget parti. Dermed blir det lettere å lage lange linjer i oljepolitikken, som etter at Moe tok over har vært preget av stabilitet og en positiv tilnærming, sier Solvik-Olsen.

Han mener også at det er mulig å gjennomføre oljeboring i Barentshavet sørøst uten at det går utover sikkerheten.

- For oss handler ikke en konsekvensutredning om å åpne eller ikke, men om hvilke kriterier som må på plass for sikre strenge krav til sikkerhet og miljø.

Advarer

Venstre mener beredskapen i området må styrkes, og at det ikke bør tildeles lisenser før området er bedre kartlagt, og advarer regjeringen mot en rask igangsettelse av petroleumsvirksomhet i Barentshavet sørøst.

- Dette er et område med mye drivis, store endringer i værforholdene og lange mørketider. Regjeringen må legge frem et reelt faglig grunnlag før dette området blir vurdert åpnet for petroleumsvirksomhet, sier Terje Breivik, nestleder i Venstre.

Han peker på de miljøfaglige etatene sine høringsinnspill til konsekvensutredningen av området.

- Vi har tid til å få på plass en skikkelig oljevernberedskap, og kartlegge området slik at vi sikrer de fornybare fiskeriressursene ved en eventuell olje- og gassaktivitet, sier Breivik.

- Gledelig

Oljedirektoratets kartlegging viser at det kan være mer enn 300 millioner standard kubikkmeter med oljeekvivalenter som nå gjøres tilgjengelig. Dette vil i så fall tilsvare åtte Goliat-felt, og øke ressursestimatet for Barentshavet med 30 prosent.

- GLEDELIG: ...mener Gro Brækken, administrerende direktør i Norsk olje og gass

Anette Karlsen

Ikke overraskende jubler bransjeforeningen Norsk olje og gass.

- Det er gledelig at olje- og energiministeren i dag har varslet at regjeringen vil legge fram forslag om å åpne Barentshavet sørøst for petroleumsvirksomhet, sier administrerende direktør Gro Brækken.

Les også: - Propagandaen har bare vært tull og tøys

Hun mener at åpning kan sikre en langsiktig og kontinuerlig utvikling av petroleumsindustrien i Barentshavet, samt bidra til et mest mulig stabilt produksjonsnivå på norsk sokkel.

- Konsekvensutredningen dokumenterte at petroleumsvirksomhet i Barentshavet sørøst vil medføre betydelige positive ringvirkninger lokalt, regionalt og nasjonalt, blant annet i form av investeringer, verdiskaping og sysselsetting, sier Brækken.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Her er Solhjells argumenterfor Barents-boring

 2. Samarbeidsavtalen klar:Vil ikke åpne noennye oljeområder

 3. Vil åpne for oljeleting i Barentshavet sørøst

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Regjeringen tror velgerne vil straffe Ap for Lofoten-forslag

 6. Betalt innhold

  Kan skape verdier for 460 milliarder