Mener det var «ekstremt mye daukjøtt» i oljebransjen: – Håper nesten at den lave oljeprisen varer litt lenger

LONDON (E24) Det var «ekstremt mye daukjøtt» i oljeservice, mener Morten E. Astrup i Storm Capital Management. Han har ikke vært like optimistisk siden 2009.

OPTIMIST: Forvalter Morten Astrup i Storm Capital mener den lave oljeprisen gir nødvendig opprydding innen oljeservice.
Publisert:

– Forholdene nå er akkurat det bransjen har trengt lenge: En skikkelig hestekur, i form av reduksjon av kostnadene, sier Astrup til E24.

Den London-baserte high yield-forvalterens «Storm bond fund»-portefølje inneholder obligasjoner utstedt av blant annet Petroleum Geo-Services og Polarcus – to av aktørene i et seismikkmarked som i lengre tid har slitt grunnet svak oljepris og påfølgende investeringskutt i oljesektoren.

Astrup ser positive effekter av de svake markedsforholdene.

– Flere selskaper innen oljeservice har klart å kutte kostnadene med 50 prosent, og da må man spørre seg hva de drev med før. Dette er veldig typisk for en slik tiårig supersyklus som har vært at man legger på ekstra lag med administrasjon og lignende, sier han.

Med drahjelp fra svak lokal valuta mot dollar har Astrup har sett eksempler på selskaper som har senket marginalkostnaden på produksjonen fra 60 dollar til 35 dollar det siste året.

– Det er galskap.

Les også

TGS kutter 130 ansatte

– Ekstremt mye daukjøtt

Storm Capital tror oljeprisen vil bedre seg noe til neste år, men Astrup mener at det ikke er noe hastverk, sett med obligasjonsinvestorøyne. Resonnementet er at lavere priser lenger vil gi større bærekraft på sikt.

– Om man skal håpe litt, så håper jeg nesten at de lave prisene varer litt lenger. Da får man ikke bare trimmet flåten, men også kostnadene såpass at virksomheten blir lønnsom også med en oljepris på 40 dollar, sier han.

Han beskriver den pågående kostnadsreduksjonsprosessen i oljeservice som «fantastisk».

– Det viser seg at det var ekstremt mye daukjøtt i hele oljeservicebransjen, og det ryddes det nå opp i. Jeg tror vi trenger et år til med lave priser for at alle i bransjen skal forstå at oljeprisen har falt og at det er nye tider.

Les også

– Saudi-Arabia vil foreslå betinget produksjonskutt

Forvalteren tror så at det er seismikksektoren som kommer først tilbake når det snur i oljemarkedet.

– Kapasiteten innen seismikk har gått ned 35 prosent de siste to-tre årene. Antall skip har gått ned med 50 prosent. Og det er ikke sånn at det bare er å ta skipene tilbake igjen, fordi de blir brukt som delelager, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet...

MINDRE Å GJØRE: Den såkalte «oljebremsen» har sendt flere skip i opplag. Bildet er fra Rosfjorden ved Agnefest i Lyngdal.

Venter restruktureringer

I en høyrenteportefølje, der gjelden har lav kredittrating, blir det naturlig nok fra tid til annen noen tøffe tak for selskapene som er involvert.

– Vi har foreløpig ikke sett mange konkurser i Norge. Er det noe du tror kommer?

– Jeg tror ikke vi vil få så mange rene konkurser, men det blir nok mange restruktureringer. Det er sjeldent at obligasjonseierne er best tjent med at selskapet forsvinner, og så lenge man kommer inn i fornuftige samtaler tidlig – og det har selskapene blitt mye flinkere til – så finner man løsninger. Typisk vil egenkapitaleierne måtte skyte inn mer kapital mot at obligasjonseieren gir lettelser på lånebetingelsene eller godtar lengre løpetid, sier Astrup.

Aktørene i seismikkbransjen har siden nedturen begynte snakket om at skip må ut for å få forholdet mellom tilbud og etterspørsel på rett kjøl. Astrup tror at vi nærmer oss.

– De som har klart å holde mesteparten av flåten på vannet, for eksempel Polarcus, klarer å oppfylle sine lånebetingelser. Gjelden handler på 15 prosent av pålydende, og det sier ganske mye, sier han.

Les også

– Det ser bedre ut i oljemarkedet enn mange er klar over

Vinn-vinn

Polarcus er blant aktørene som har høy gjeldsgrad. For Astrup inkluderer imidlertid regnestykket den nevnte rabatten.

– Når gjelden handler på 15 prosent må du ta vekk 85 prosent av obligasjonsgjelden før du regner på gjeldsgraden. Det er det jeg har kjøpt. Så kan det skje at jeg blir aksjonær ved at for eksempel 80 prosent av lånet blir konvertert til egenkapital. Da har jeg tjent rått på obligasjonslånet og i tillegg blitt aksjonær i bunnen av markedet, sier han.

– Er det et scenario som er realistisk?

– Det er «basecaset» i alle selskapene vi investerer i. Vi håper selvsagt at det kommer til en løsning der egenkapitaleierne tar regningen og vi får oppsiden i obligasjonen. Men skjer ikke det, så er vi åpne for gode løsninger, med konvertering eller lignende. Vi har alle verktøyene i boksen.

– Må finne løsninger

Flere av selskapene innenfor oljeservicesektoren har mer eller mindre nærstående behov for å hente penger. Dette kan skyldes at kassen tømmes, eller at det er låneforfall som er på vei.

Astrup mener at man må skille mellom disse to behovene.

– Det spørs om selskapet har et gjeldsproblem eller et kontantproblem. Dersom selskapet mangler kontanter er det veldig mye tøffere. For mange av selskapene handler det om et gjeldsforfall som kommer som en vegg, og den dagen det treffer veggen er det konkurs om det ikke betales tilbake. Men det er heldigvis ikke sånn at man er konkurs selv om man ikke kan betale ned boliglånet hver dag i året. Det gjelder å finne løsninger, sier han.

Høyrenteinvestoren mener at det viktigste er at egenkapitaleierne viser vilje til å ta grep. Da er det mer sannsynlig at gjelden kan rulleres.

Svært positiv

Det er ikke bare seismikk som får merke effekten av lavere investeringsvilje hos oljeselskapene. Blant annet rederiene som spesialiserer seg på å levere tjenester til oljeindustrien har møtt utfordringer.

Les også

Bergen Group-datter: – Markedet er totalt vekk

– Av supply er det eneste vi har DOF. De har veldig god kontraktsdekning, men et typisk gjeldsproblem. De har imidlertid en sterk eier som har andre ben å stå på, og jeg tror det skal mye til før de slipper flåten uten at de er helt nødt. Jeg tror også at obligasjonseieren vil at den familien skal drive DOF videre, sier Astrup.

Største aksjonær i DOF er Møgster-familiens Møgster offshore.

– I andre selskaper, som ikke har en like sterk driftsorganisasjon, vil nok obligasjonseierne i mange tilfeller ta kontrollen, og eventuelt selge til andre aktører. God drift og konsolidering er viktig, og det er nok ingen som vil konsolidere helt frivillig.

– De beste blir igjen?

– Ja, jeg har ikke vært så positiv til high yield siden 2009. Porteføljen stabiliserte seg for et halvt år siden, og vi kan nå investere i gjelden til topp selskaper. Dersom de ikke går konkurs, kan man gjøre langt over 15–20 prosent det neste året, sier Astrup.

Han ser stor oppside i forhold til nedsiden.

– Du kan velge nummer én-selskaper i hele bransjen. Det er helt unikt.

Les også

Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally

Les også

Nekter å jekke ned ambisjonene på norsk sokkel

Les også

One price to rule them all...

Publisert:
Gå til e24.no