OLJEPRISEN: 10 dollar på 16 dager

Spekulantene driver oljeprisen stadig høyere.

 • Tor Øyvind Andersen
Publisert:

Fredag morgen er det satt nok en oljeprisrekord.

I morgentimene ble nordsjøolje (brent) omsatt for 89,30 dollar per fat, mens den amerikanske lettolje har blitt handlet for over 92 dollar per fat.

Les også: Frykt for oljemangel

Prisoppgangen har vært voldsom i det siste. 10. oktober sto oljeprisen i "bare" 78 dollar per fat.

Lave lagre

Det er flere faktorer som har løftet prisen til høyder man aldri tidligere har sett - hvis man ikke justerer for inflasjon (se fakta).

- Prisen har økt med 10 dollar fatet på at par uker. Det nye er at lagertallene fra USA viser fall, men ellers er det ingen stor endring i de fundamentale forholdene, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til E24.

Det er tre forhold som har presset opp prisen i det siste. Lave lagre, politisk uro og spekulanter.

Lagertallene fra USA onsdag viste en overraskende nedgang for både råolje og oljeprodukter. Det har skapt en frykt i markedet om at det kan bli mangel på olje når vinteren etter hvert setter inn på den nordlige halvkule.

- Det er veldig stramme markeder. Det gjør at prisen blir veldig var for ting som kan påvirke tilbudssiden, sier analytikeren.

Les også: USA mangler olje i lagrene - oljeprisen til rekordnivåer

Tyrkisk pepper

Og det oljemarkedet frykter mest er at bråket mellom Tyrkia og kurderne skal utarte seg. Det har vært flere trefninger mellom tyrkiske soldater og kurdiske opprørere og trefningene har vært opp mot grensen til Irak.

Hvis det bryter ut en bredere konflikt som skader oljeproduksjonen i Midtøsten, vil det sende oljeprisen enda høyere.

- Det vil være fatalt siden 40 prosent av verdens oljeproduksjon skjer i Midtøsten. Da kan man få smell i oljeprisen, sier Saltvedt.

Spekulativ oppgang

Den seneste tiden er det også kommet flere spekulanter inn i oljemarkedet. Uroligheter i aksje- og kredittmarkedet har sendt investorer over i råvarer, og det bidrar også til prisoppgangen. Spørsmålet er hvor lenge de blir.

- Hvis en del risikofaktorer forsvinner ut av markedet og spekulantene trekker seg ut, kan oljeprisen fort falle 10 dollar, sier Saltvedt.

Dollaren gir støtte

Den høye oljeprisen burde i utgangspunktet demptet etterspørselen, men det er det få tegn til foreløpig.

- Til tross for disse prisene har etterspørselen holdt seg oppe. Det er en veldig sterk økonomisk vekst på over 10 prosent i Kina som de ønsker å opprettholde. Med en sånn vekst trenger de energien både til produksjon og for å holde forbruket i gang. Det er industrien har vært driveren til Kinas oljeforbruk, nå begynner forbrukerne å melde seg på.. Blant annet var det en dobling av bilsalg i fjor, sier Saltvedt.

Et annet poeng er at mange forbrukere ikke merker at oljeprisen stiger fordi mange land subsidierer oljebaserte produkter.

- I blant annet Kina, India og Midtøsten subsidierer de prisen på oljeprodukter. Det betyr at de selger bensin under markedspris, og dermed merker ikke forbrukerne den stigende oljeprisen, sier Saltvedt.

- En annen ting er dollar som er svak. Det gjør at den relative prisen på olje blir lavere, og derfor oppleves ikke prisoppgangen så sterk. Det er bortsett fra i USA, som fremdeles er verdens største forbruker av olje, sier Saltvedt.

- Ikke rush av ny olje

Hun tror at oljeprisen vil holde seg høy i årene som kommer. Spådommen er en snittpris på 70 dollar fatet i 2008 og to dollar høyere året etter.

- Sånn det ser ut nå, kan jeg ikke se rush av ny olje. Jeg tror at oljetilbudet vil være stramt og med høy etterspørsel bør oljeprisen være høy, sier Saltvedt.

- Den underliggende trenden er at oljeprisen stiger, sier Saltvedt.

Flere nyheter på E24.

Flere artikler

 1. Streikefaren over

 2. Truer med «baluba»

 3. Frykt for oljemangel

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Olje ned, aksjer opp

 6. Betalt innhold

  Avsluttet med svake tall