Statoil avslutter Barentshavet for nå

Statoils letekampanje i Barentshavet har vært skuffende, «...og det er synd», sier aksjeanalytiker.

NAVET I BARENTSLETINGEN: Riggen Polar Pioneer var med å kartlegge Johan Castberg-feltet, som nå står sentralt i utviklingen av Barentshavet.

  • Jo Andre Aakvik
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

– Letekampanjen har gitt skuffende resultater, og det er synd, sier analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til E24.

TAR PAUSE: Statoils letesjef for nordområdene, Daniel Tuppen

Statoil

Etter to år med olje- og gassleting i Barentshavet, opplyser Statoil fredag morgen at de nå avslutter leteprogrammet. Nå skal Statoil bruke tid på å analysere de data de har skaffet seg gjennom boring av i alt 12 brønner.

– Vi har gjort færre kommersielt drivbare funn enn vi hadde håpet, og det er jo alltid hensikten med å bore. I så måte er resultatet skuffende, sier Statoils letesjef for nordområdene Dan Tuppen til E24.

– Men hensikten har også vært å bygge kunnskap om Barentshavet. Her har vi lært kolossalt mye. Vi prioriterte fem brønner i Johan Castberg-området for å avklare oljepotensialet. Dette er viktig for planlegging av utviklingen av Johan Castberg-feltet. Andre brønner ble boret i lite utforsket «frontier-områder», hvor nye data kan føre til nye muligheter, fortsetter han.

Mye leting gjenstår

Carnegie-analytikeren mener Barentshavet fortsatt er et relativt umodent område, og han tror mye leting gjenstår før man har klart å skape seg et bilde over både geologi og olje- og gassforekomster.

– Leting er et risikospill. Man kan se på det som en form for læringsprosess, der hver brønn man borer er en ny brikke i puslespillet. Derfor må man være tålmodig og ha et langsiktig perspektiv for å lykkes i slike områder, sier Bakken.

Han tror Statoil ønsker å fortsette letingen i Barentshavet. Han peker på at Statoil har funnet Johan Castberg, mens Lundin har funnet Gotha og Alta, i tillegg til at det er flere mindre funn som isolert sett er for små til å bygges ut.

Bakken tror at det kan bli såpass mange funn at det vil skape grunnlag for en infrastruktur som gjør at også mindre funn blir interessante å bygge ut.

– Da vil snøballen begynne å rulle, sier han.

Les også

Lundin gjorde storfunn i Barentshavet: - En «game changer»

Neppe nye brønner i 2015

Tuppen sier de nå skal tilbake til kontoret for å analysere de « ... enorme mengde data» de har skaffet seg.

– Disse vil vi bruke til å finne nye og vurdere nye muligheter. Det er tidlig å si ennå, men mest sannsynlig blir det ikke boret nye brønner i 2015. Det skjer nok mest sannsynlig i forbindelse med 23. konsesjonsrunde, kanskje i 2016 eller 2017, sier Tuppen.

Han vil av åpenbare konkurransegrunner ikke si hvor Statoil sikter i den neste konsesjonsrunden, men ...:

- Både Statoil og andre selskaper har brukt mye tid og penger på det nye området Barentshavet Sør-Øst, så det er jo naturlig at det blir et hovedområde for både oss og andre, sier Tuppen.

Bekreftet Castberg

Fem av brønnene – Kramsnø, Nunatak, Skavl, Drivis og Iskrystall – har vært boret opp mot Johan Castberg-feltet.

«Disse brønnene var avgjørende for å avklare oljepotensialet i området og planlegge utviklingen av Johan Castberg-feltet», skriver Statoil i en pressemelding fredag morgen.

Tuppen understreker at spesielt Drivis var vellykket.

– Drivis-funnet er et verdifullt olje funn som vil bli utviklet som en del av Johan Castberg-prosjektet, sier Tuppen.

Johan Castberg-feltet ligger 110 kilometer nord for Snøhvit. Opprinnelig skulle Statoil og partnerne Eni og Petoro velge en produksjonsløsning i år og med sikte på produksjonsstart i 2018. Før sommeren ble derimot utbyggingen utsatt, og skal nå først besluttes til neste sommer.

Statoils leteprogram i Barentshavet har også boret to andre brønner i Bjørnøya-bassenget, men litt lenger unna Castberg-feltet.

I det ene av disse to – Pingvin-prosjektet beliggende 65 kilometer nord for Johan Castberg – ble det påvvist gassfunn.

Les også

- Jeg er helt sikker på at «Johan Castberg» blir bygget ut

Stort uutforsket område

Statoil har boret tre brønner i Hoop-området – det nordligste stedet hvor det er boret på norsk sokkel.

«Vi har fått bekreftet et fungerende petroleumssystem i Hoop, men må arbeide videre for å forstå migrasjonen og hvor oljen har samlet seg», skriver Statoil i pressemeldingen.

Gjennom leteprogrammet har Statoil også boret en brønn – Saturn – i Nordkapp-bassenget, og en brønn – Ensis – på Finnmarksplattformen. Begge disse har vært tørrboringer.

Les også:

Rystad: Barents-oljen er lønnsom på 60 dollar fatetStatoil om Lundins kjempefunn: - PositivtStatoil har gjort gassfunn i BarentshavetAndre kan overta Johan CastbergLundin og Statoil vurderer samarbeid i Barentshavet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Statoil varsler stor kampanje i Barentshavet

  2. Statoil om funn i Barentshavet: – Ikke det resultatet vi hadde håpet på

  3. Domstolen stanset første brønn: I mellomtiden kastet Statoil seg rundt og fant olje et annet sted

  4. Statoil-topp: Barentshavet-kampanje har betalt for seg

  5. Betalt innhold

    Statoil lette etter olje – fant gass