Statoil avslutter Barentshavet for nå

Statoils letekampanje i Barentshavet har vært skuffende, «...og det er synd», sier aksjeanalytiker.

NAVET I BARENTSLETINGEN: Riggen Polar Pioneer var med å kartlegge Johan Castberg-feltet, som nå står sentralt i utviklingen av Barentshavet.

 • Jo Andre Aakvik
 • John Thomas Aarø
Publisert:

– Letekampanjen har gitt skuffende resultater, og det er synd, sier analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til E24.

TAR PAUSE: Statoils letesjef for nordområdene, Daniel Tuppen

Statoil

Etter to år med olje- og gassleting i Barentshavet, opplyser Statoil fredag morgen at de nå avslutter leteprogrammet. Nå skal Statoil bruke tid på å analysere de data de har skaffet seg gjennom boring av i alt 12 brønner.

– Vi har gjort færre kommersielt drivbare funn enn vi hadde håpet, og det er jo alltid hensikten med å bore. I så måte er resultatet skuffende, sier Statoils letesjef for nordområdene Dan Tuppen til E24.

– Men hensikten har også vært å bygge kunnskap om Barentshavet. Her har vi lært kolossalt mye. Vi prioriterte fem brønner i Johan Castberg-området for å avklare oljepotensialet. Dette er viktig for planlegging av utviklingen av Johan Castberg-feltet. Andre brønner ble boret i lite utforsket «frontier-områder», hvor nye data kan føre til nye muligheter, fortsetter han.

Mye leting gjenstår

Carnegie-analytikeren mener Barentshavet fortsatt er et relativt umodent område, og han tror mye leting gjenstår før man har klart å skape seg et bilde over både geologi og olje- og gassforekomster.

– Leting er et risikospill. Man kan se på det som en form for læringsprosess, der hver brønn man borer er en ny brikke i puslespillet. Derfor må man være tålmodig og ha et langsiktig perspektiv for å lykkes i slike områder, sier Bakken.

Han tror Statoil ønsker å fortsette letingen i Barentshavet. Han peker på at Statoil har funnet Johan Castberg, mens Lundin har funnet Gotha og Alta, i tillegg til at det er flere mindre funn som isolert sett er for små til å bygges ut.

Bakken tror at det kan bli såpass mange funn at det vil skape grunnlag for en infrastruktur som gjør at også mindre funn blir interessante å bygge ut.

– Da vil snøballen begynne å rulle, sier han.

Les også

Lundin gjorde storfunn i Barentshavet: - En «game changer»

Neppe nye brønner i 2015

Tuppen sier de nå skal tilbake til kontoret for å analysere de « ... enorme mengde data» de har skaffet seg.

– Disse vil vi bruke til å finne nye og vurdere nye muligheter. Det er tidlig å si ennå, men mest sannsynlig blir det ikke boret nye brønner i 2015. Det skjer nok mest sannsynlig i forbindelse med 23. konsesjonsrunde, kanskje i 2016 eller 2017, sier Tuppen.

Han vil av åpenbare konkurransegrunner ikke si hvor Statoil sikter i den neste konsesjonsrunden, men ...:

- Både Statoil og andre selskaper har brukt mye tid og penger på det nye området Barentshavet Sør-Øst, så det er jo naturlig at det blir et hovedområde for både oss og andre, sier Tuppen.

Bekreftet Castberg

Fem av brønnene – Kramsnø, Nunatak, Skavl, Drivis og Iskrystall – har vært boret opp mot Johan Castberg-feltet.

«Disse brønnene var avgjørende for å avklare oljepotensialet i området og planlegge utviklingen av Johan Castberg-feltet», skriver Statoil i en pressemelding fredag morgen.

Tuppen understreker at spesielt Drivis var vellykket.

– Drivis-funnet er et verdifullt olje funn som vil bli utviklet som en del av Johan Castberg-prosjektet, sier Tuppen.

Johan Castberg-feltet ligger 110 kilometer nord for Snøhvit. Opprinnelig skulle Statoil og partnerne Eni og Petoro velge en produksjonsløsning i år og med sikte på produksjonsstart i 2018. Før sommeren ble derimot utbyggingen utsatt, og skal nå først besluttes til neste sommer.

Statoils leteprogram i Barentshavet har også boret to andre brønner i Bjørnøya-bassenget, men litt lenger unna Castberg-feltet.

I det ene av disse to – Pingvin-prosjektet beliggende 65 kilometer nord for Johan Castberg – ble det påvvist gassfunn.

Les også

- Jeg er helt sikker på at «Johan Castberg» blir bygget ut

Stort uutforsket område

Statoil har boret tre brønner i Hoop-området – det nordligste stedet hvor det er boret på norsk sokkel.

«Vi har fått bekreftet et fungerende petroleumssystem i Hoop, men må arbeide videre for å forstå migrasjonen og hvor oljen har samlet seg», skriver Statoil i pressemeldingen.

Gjennom leteprogrammet har Statoil også boret en brønn – Saturn – i Nordkapp-bassenget, og en brønn – Ensis – på Finnmarksplattformen. Begge disse har vært tørrboringer.

Les også:

Rystad: Barents-oljen er lønnsom på 60 dollar fatetStatoil om Lundins kjempefunn: - PositivtStatoil har gjort gassfunn i BarentshavetAndre kan overta Johan CastbergLundin og Statoil vurderer samarbeid i Barentshavet

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Statoil om funn i Barentshavet: – Ikke det resultatet vi hadde håpet på

 2. Betalt innhold

  Statoil lette etter olje – fant gass

 3. Statoil varsler stor kampanje i Barentshavet

 4. Annonsørinnhold

 5. Statoil-topp: Barentshavet-kampanje har betalt for seg

 6. – Ikke det resultatet vi hadde håpet på