Aker BP og Aker Solutions inngår ny allianse for modifikasjonsprosjekter

Oljeselskapet Aker BP fortsetter å satse for fullt på alliansemodellen. Nå blir Aker Solutions med i en ny allianse for modifikasjonsprosjekter. I første omgang skal selskapene samarbeide om ombygginger på tre felt.

SKAL BYGGES OM: Valhall-feltet er et av de tre feltene som inngår i modifikasjonsalliansen som operatøren Aker BP nå har inngått med Aker Solutions. Valhall-feltet har vært i produksjon siden 1982 og utvides nå med en ny satellitt, Valhall Vestflanken, i tillegg til en ombygging.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi har jobbet tett med Aker Solutions gjennom en årrekke og er stolte av å etablere alliansen – kanskje den første og største i sitt slag på norsk sokkel, sier prosjektdirektør i Aker BP Olav Henriksen, i en uttalelse fra selskapet.

Oljeselskapet har allerede inngått en plattformallianse, en subsea-allianse, samt allianser for boring og brønn, og nå har de altså signert en avtale om en allianse for modifikasjonsprosjekter.

Allianseavtalen baserer seg på den gamle rammeavtalen Aker Solutions signert med BP i 2015, året før BP Norge og Det norske annonserte at de skulle slå seg sammen til det som i dag er Aker BP.

Både Aker Solutions- og Aker BP-aksjene gjorde et byks på Oslo Børs da nyheten ble kjent.

Alliansen vil i første omgang omfatte alt modifikasjonsarbeid på Valhall-, Ula- og Skarv-feltene, og det sikrer blant annet arbeid til Aker Solutions' produksjonsverksteder i Egersund og Sandnessjøen.

– Målet vårt et å bli den ledende prosjektorganisasjonen for modifikasjoner på norsk sokkel. Med den kompetansen og erfaring disse to selskapene har opparbeidet seg ligge forholdene godt til rette for at vi sammen skal nå det målet, avslutter Henriksen.

Store ombygginger

Pressetalsmann Olje-Johan Faret i Aker BP sier at de ikke kan gå ut med en konkret sum for hvor mye arbeid kontrakten innebærer for Aker Solutions, og peker på at det nye er samarbeidsformen.

Under kapitalmarkedsdagen sin i januar skisserte Aker BP hva som skal gjøres på de tre feltene:

Til sammen er det trolig snakk om ombygginger i milliardklassen fordelt på disse prosjektene.

Prosjektdirektør Olav Henriksen (nede til venstre) i Aker BP signerer avtalen om en modifikasjonsallianse med Aker Solutions

Foto: Aker BP

500 personer og felles kontor

Alliansemodellen innebærer at oljeselskapet inngår langsiktige rammeavtaler som er ment til å sikre forutsigbarhet for leverandørselskapene og stimulere til at man utvikler effektive og gode prosjekter som også er mest mulig kostnadseffektive.

Ved å la partene jobbe tett sammen over tid og gjennom flere prosjekter, håper man å unngå for mye «anbudsbyråkrati» og dobbeltarbeid mellom oljeselskapet og de forskjellige leverandørene.

Aker Solutions er allerede en del av subsea- og plattformalliansene til Aker BP og er nå med i den felles organisasjonen som er satt opp for modifikasjonene. Den teller totalt 500 personer og er lokalisert i Stavanger.

̶ Vi vet at vi er avhengige av at både vi og våre leverandører utvikler oss for å kunne konkurrere i et fremtidig marked. Aker BP og Aker Solutions har de siste årene jobbet sammen for å effektivisere arbeidsprosesser. Det var likevel et sterkt ønske fra begge selskapene å klare å etablere en allianse for modifikasjonsarbeid, forklarer leder for modifikasjonsprosjekter Marie Ravnestad i Aker BP.

Les også

– Vi tror dette skal la seg gjøre

Les også

Mer enn doblet resultatet på ett år: Nå vil Aker BP bruke havvind i Nordsjøen

Les også

Tildeler nye lisenser i 24. konsesjonsrunde

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Aker Solutions

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Aker Solutions og Aker BP inngår storallianse

 2. Aker BP forlenger storkontrakt: Aker Solutions sikrer 1,7 mrd. i ordreboken

 3. Denne «felt-oppussingen» kan sikre Kværner ny plattformkontrakt

 4. Betalt innhold

  Aker BP nådde milepæl på Ærfugl-prosjektet

 5. Kværner håper på plattformkontrakt med Shell