OMV gjorde to gassfunn i Norskehavet: – Det er ganske stort

Østerrikske OMV har gjort lovende gass- og kondensatfunn i prospektene Iris og Hades noen kilometer unna Morvin-feltet i Norskehavet.

FANT GASS: Østerrikske OMV har ifølge Oljedirektoratet gjort to lovende gassfunn i Norskehavet, sammen med Statoil, Faroe Petroleum og Spirit Energy. Dette er produksjonsskipet på det Statoil-opererte Åsgard A-feltet, som ligger rundt 20 kilometer fra de to funnene.
Publisert:

Det kommer frem etter at selskapet har boret en undersøkingsbrønn i utvinningstillatelse 644 B i Norskehavet, 245 kilometer nordvest for Kristiansund.

Funnet Hades i Langeformasjonen er anslått til mellom 19 og 113 millioner fat oljeekvivalenter, mens funnet Iris i Garnformasjonen er anslått til mellom 19 og 132 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge Oljedirektoratet.

Til sammenligning er det største funnet på norsk sokkel i fjor, Filicudi i Barentshavet, anslått til opptil 125 millioner fat oljeekvivalenter.

– Dette er vår andre letesuksess som operatør etter Wisting-funnet, og den første letebrønnen med høy temperatur og høyt trykk vi har boret på norsk sokkel, sier Knut Mauseth, daglig leder for OMV Norge AS i en melding.

– Jeg er ekstremt fornøyd med resultatene fra brønnen, sier han.

Hvis videre boring bekrefter at funnene ligger i øvre del av intervallet, og hvis reservoarene er av god kvalitet, vil partnerne muligens kunne forsvare en selvstendig utbygging.

ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen påpeker at det fortsatt er mye usikkerhet knyttet til funnet, men sier at et funn i den øvre delen av intervallet vil være av en bra størrelse.

– Det er ganske stort, sier Olaisen til E24.

– Hundre millioner fat pluss er kjempebra, sier han.

FEIRER FUNN: Daglig leder Knut Mauseth i OMV Norge spiser kake sammen med de ansatte for å feire gass- og kondensatfunnene i prospektene Hades og Iris i Norskehavet. – Dette er en gledens dag for oss i OMV. Denne brønnen har vi jobbet med i flere år, og i dag så feirer vi et strålende resultat, sier Mauseth.

Fortsatt usikkert

Også Sparebank1 Markets-analytiker Teodor Sveen Nilsen påpeker usikkerheten rundt funnene, og sier at det store spennet i anslagene trolig kommer av at hele formasjonen ennå ikke er testet.

– I den nedre delen av intervallet (totalt 38 millioner fat oljeekvivalenter), antar vi at funnene knapt vil være lønnsomme, mens øvre del av intervallet trolig kan forsvare en egen utbygging, skriver Nilsen i et notat.

OMV er et av Østerrikes største børsnoterte selskaper og er operatør for utvinningstillatelse 644 B. Letebrønnen har fått betegnelsen 6506/11–10 og er den første brønnen som er boret i denne tillatelsen.

Les mer: DNO kjøper seg inn i Faroe Petroleum for 777 millioner

Zappa og Aerosmith

De to prospektene i Norskehavet er tidligere kjent som Aerosmith og Zappa. De ligger nær eksisterende infrastruktur, rundt 20 kilometer nordvest for Åsgard-feltet, påpeker Faroe Petroleum som er medeier i 644 B-lisensen.

Les også

DNO kjøper seg inn i Faroe Petroleum for 777 millioner

Det betyr trolig at gassen vil kunne utvinnes selv om funnet skulle ligge i nedre del av intervallet som er oppgitt så langt.

– Vi er veldig fornøyde med å kunngjøre betydelige funn både i Hades- og Iris-prospektet, begge er godt over anslagene før boring, sier Faroe Petroleum-sjef Graham Stewart i en melding.

Funnene føyer seg inn i en trend på norsk sokkel den siste tiden, hvor små og mellomstore selskaper har meldt seg på for alvor og står for mye aktivitet.

Dagens funnmelding får trolig mindre å si for giganten Statoil, som er medeier i lisensen, men for mindre selskaper som OMV og Faroe har de mye å si.

– For dem er det kjempeviktig, sier Olaisen.

Vil ta tid

Det vil trolig ta tid og kreve mer boring før partnerne bak feltet kan bekrefte størrelsen på funnene. Det samlede anslaget ligger mellom 38 millioner og 245 millioner fat oljeekvivalenter.

– De må sikkert bore avgrensningsbrønner i et par år til, sier Olaisen.

– Hvis funnene er i det øvre intervallet, tror du det blir en selvstendig utbygging?

– Det er et enormt intervall. Dette handler også om reservoarkvalitet og flere andre faktorer, så det er altfor tidlig å si, sier han.

Faroe-aksjen steg over 11 prosent i London etter nyheten, som kom samme dag som det Oslo-noterte og Kurdistan-fokuserte oljeselskapet DNO kjøpte israelske Delek Groups eierandel i Faroe Petroleum på 15,37 prosent.

Undersøkelsesbrønnen ble boret til et dyp på 4.513 meter under havflaten, og havdypet er 342 meter.

OMV er operatør for lisensen, med 30 prosent eierandel. Statoil eier 30 prosent, Faroe Petroleum 20 prosent og Spirit Energy Norge eier 20 prosent.

Les også

Kan kutte behovet for nye gasskraftverk: Spår britisk milliardboom i sol og vind

Les også

– Det er en myte at vi alltid går for laveste pris

Les også

Nyhetene som kan senke norske gass-inntekter

Publisert:
Gå til e24.no