Snart kommer oljelagertallene fra USA: – Dette blir viktig

Sjefanalytiker i Nordea mener markedet er klar for et fall i oljelagrene. Men amerikanerne kan stadig overraske, noe som er en utfordring for oljekartellet Opec.

DEN AMERIKANSKE OLJEINDUSTRIEN: Kan utvinne olje og gass fra skifer og andre harde bergarter. Amerikanske skiferprodusenter kan overraske ytterligere, med flere ubrukte brønner som står klare, viser ferske tall. Her fra en skiferoljebrønn utenfor Midland, Texas.
 • Ida Bing
Publisert:

Klokken 16.30 onsdag publiseres de ukentlige amerikanske oljelagertallene.

Nordeas oljeanalytiker, Thina Saltvedt, mener tallene kan ha stor betydning for oljeprisutviklingen.

– Ukentlige lagertall kan jo svinge litt, men det er jo det traderne ser på. Så dette blir viktig.

I slutten av november ble Opec-landene enige om å kutte produksjonen med 1,2 millioner fat om dagen. Men når skal dette slå ut i form av lavere oljelagre?

Markedet venter på fall

Oljelagrene har steget jevnt siden starten av 2017, men før påske viste pilene en endring i tendensen.

– Vi så jo før påske at lagertallene begynte å falle litt. Og vi venter at det vil fortsette, sier Saltvedt til E24.

Tallene vil gi en indikasjon på utviklingen mellom de månedlige rapportene, men tall på ukebasis vil kunne svinge en del.

– Det kan for eksempel være spesielle værforhold som hindrer leveranse av last, og andre forhold som kan påvirke tallene. Men det gir en indikasjon på trender, absolutt.

Fall i oljeprisen viser til perioder hvor produksjonen er skrudd ned. I vintersesongen har raffineriene lavere kjøring, og etterspør mindre råvareolje. Dette økte ekstra i år, forklarer Saltvedt.

Les også

Nektes havneadgang verden over: Denne oljetankeren måtte skrubbes ren med håndmakt

– USA har jo avtale med Saudi-Arabia om levering av olje, som ble skrevet før kuttavtalen i november i fjor. En del av leveringsavtalene kan utgå nå, og vi vil se at lagrene begynner å falle.

Hun mener markedet venter på dette, for at prisene ytterligere skal kunne stabilisere seg.

– Det er jo ekstremt mye olje i markedet. Lagrene må ned, og man venter på at signalene skal falle, slik de gjorde før påske.

MÅ NED: Sjefanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets mener markedet trenger et oljelager-fall.

Oljekampen

Samtidig som Opec har kuttet, har den amerikanske oljeproduksjonen skutt voldsomt fart.

Ved en økning i råvarelagrene vil det føre til tilsvarende fall i produktlagrene. Det peker Saltvedt på at ofte skjer på denne tiden av året.

– Jeg tror at raffineriene begynner å skru opp tempoet.

Les også

Tror gigantfunn kan gi oljeboom i Alaska

– Men hvem tror du vinner «oljekampen» mellom Opec og amerikansk produksjon?

– Det er ikke tvil om at den høyere oljeprisen bidrar til å sette i gang mer produksjon i USA. Vi vil se den fulle effekten senere i år, men se bare på antall rigger som leies ut til å produsere, de har økt bare siden 2016, sier Saltvedt.

Synker lagrene, vil vi raskt se at det kommer mer produksjon fra det amerikanske markedet. Og det mener Saltvedt kan forlenge prosessen med å balansere markedet ytterligere.

– Den dragkampen man holder på med nå, mellom Opec og amerikanske skiferprodusenter, overrasket oss gang på gang. Ingen hadde drømt om at de skulle skru opp produksjonen så mye, og være så robuste mot prisene, og kuttet kostnadene såpass.

– De kan godt overraske oss enda mer ved å få opp mer olje raskere enn vi tror. Og det blir en utfordring for Opec – ingen tvil, sier Saltvedt.

LITE OLJELØFT: Oljeprisen har tatt seg litt opp siden årsbunnen i midten av mars.

Ikke full effekt

IEA har hittil vist at Opec så langt har gjennomført oppimot 99 prosent av kuttene de har sagt de skal gjøre, ifølge Saltvedt. Og det mener oljeanalytikeren er jo historisk i seg selv. Og konsekvensene, de kommer. Et fall i lagrene er nettopp det som trengs for å stabilisere oljeprisen, tror Saltvedt.

– Men jeg tror at det vil svinge, og at det kan komme noen overraskelser. At hele markedet følger med, gjør også at det kan få litt bevegelser, legger hun til.

Den månedlige rapporten fra EIA, som viser til drill-aktivitet i det amerikanske oljemarkedet, kom ut for kun to dager siden. Den viser at det er mange brønner som står klare til å starte produksjon.

Derfor mener Saltvedt at vi ikke har sett den fulle effekten enda.

– Begynner vi å se at lagrene synker, vil vi begynne å se at det kommer mer produksjon fra det amerikanske markedet, noe som vil forlenge prosessen det tar for å få en balanse i markedet.

– Hva med Opecs neste møte 25. mai, vil vi se noen virkninger?

– Jeg tror de vil kutte hvert fall en gang til, så får vi se hva de klarer. Det har de hatt suksess med så langt, så det vil ikke være overraskende om de fortsetter.

Les også

Opec kutter som lovet, men jekker opp anslagene for amerikansk skiferproduksjon

Les også

– Et super-comeback

Les også

– Syria er viktig, men ikke det viktigste for høyere oljepris akkurat nå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Opec
 3. Thina Saltvedt
 4. USA

Flere artikler

 1. Markant oljeprisfall etter skuffende lagertall

 2. Råoljelagrene falt med én millioner fat forrige uke

 3. – Det strider mot all forstand

 4. Kraftig fall for oljeprisen etter nye lagertall:
  – Man tar innover seg at det vil ta lang tid å få balanse i markedet

 5. Nordea Markets drar ned oljeprisprognosene