Bloomberg: Saudi-Arabia tror ikke på ny oljefrysavtale
Oljeprisen faller kraftig etter nyheten.
Tidligere fredag ble det meldt at Saudi-Arabia skal være villig til å redusere sin egen oljeproduksjon mot at Iran går med på å fryse sin produksjon i år.
Nå ser det ut som at det likevel ikke blir tilfelle.
Fredag kveld melder Bloomberg at Saudi-Arabia ikke har forventninger om noen avtale på Opec-møtet som holdes neste uke.
Opplysningen skal komme i fra en Opec-delegat med nær kjennskap til Saudi-Arabias politikk, skriver Bloomberg.
Oljeprisen faller kraftig etter nyheten. Klokken 19.40 handles nordsjøolje for 45,88 dollar per fat, mens amerikansk lettolje handles for 44,48 dollar fatet.
Steg etter melding om oljeavtale
Bare timer tidligere var oljeprisen stigende – etter at nettopp nevnte oljefrysavtale ble kjent. Nordsjøolje steg med 70 cent og ble i 12-tiden handlet for like under 48 dollar fatet.
Den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes viste fredag kveld at antallet aktive oljerigger i USA steg med 2 fra forrige uke. Antallet aktive oljerigger er dermed 418.
Det er sannsynligvis likevel nyheten om Saudi-Arabia som får oljeprisen til å stupe:
– Det er dette markedet følger med på om dagen, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i
Nordea Markets til E24.
– Situasjonen virker fastlåst mellom Saudi-Arabia og Iran, sier hun, og forklarer at de to landene ikke blir enig om hvilket nivå Iran skal fryse oljeproduksjonen sin på.
– De har sagt at de nå vil ta møtet neste uke mer som en konsultasjon om fremtidig samarbeidsavtale. Det er fortsatt noen dager igjen, så de kan fortsatt ombestemme seg, men det virker som det er vanskelig for dem å bli enige, sier hun.
Store bevegelser
Oljeprisen har gått opp og ned siden et rally i august etter spekulasjoner om at Opec-landene og Russland vil klare å inngå en avtale som kan stabilisere markedet når de møtes i Algerie 26.-28. september.
Bakteppet er den voldsomme overproduksjonen av olje.
Ifølge oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto kan en avtale være innen rekkevidde dersom Saudi-Arabia, som er det mektigste Opec-landet, går med på kutt.
Også i april forsøkte Opec-landene å få til en avtale om frys i produksjonen under et møte i Doha. Men det møtet endte resultatløst.