Sør-Australia med fireårsplan: 50.000 husholdninger skal få gratis solcellepanel og Tesla-batteri

Dette vil i praksis bli verdens største kraftverk, sier Sør-Australias delstatsminister Jay Weatherill. 

Delstatsminister Jay Weatherill og Tesla-sjef Elon Musk har allerede én suksess å vise til, da sistnevnte laget verdens største litium-batteri på under 100 dager. Nå vil de samarbeide på nytt.

Foto: Str AFP
Publisert:,

Sør-Australia har den siste tiden vist hvorfor delstaten regnes som verdensledende innen fornybar energi.

Mot slutten av fjoråret fikk de levert verdens største litium-batteri av Tesla på under 100 dager, et batteri som vil kunne levere strøm til 30.000 husstander i én time.

Og for noen uker siden ble det annonsert at de i år planlegger å igangsette byggingen av verdens største solcelle-anlegg.

Delstaten har et uttalt mål om å være drevet av 100 prosent fornybar energi innen 2030.

Det siste i denne planen er å få installert minst 50.000 solcelleanlegg i private hjem de neste fire årene.

– Omfanget er grunnen til at dette kommer til å bli en suksess, sa delstatsminister Jay Weatherill søndag, ifølgeBloomberg. Han bedriver for tiden valgkamp før delstatsvalget i mars.

Gratis for husholdningene

I første omgang vil prosjektet testes ut på 1100 husstander. De vil få 5 kilowatts solcellepanel og 13,5 kilowattimers Tesla Powerwall 2-batterier installert – helt gratis. Finansieringen skal skje gjennom salg av elektrisitet.

Etter planen vil ordningen så utvides til å omfatte 24.000 husholdninger før tilbudet gis til samtlige private hjem i delstaten. Planen er å få minst 50.000 til å delta i løpet av de neste fire årene.

– Det vi gjør er praktisk talt å få et ekstra kraftverk inn i Sør-Australias energimarked. Den økte konkurransen vil føre til lavere priser for alle, sier delstatsminister Jay Weatherill, ifølge Bloomberg.

Jakter ny suksess

Dette er ikke første gang Sør-Australia inngår et stort samarbeid med Elon Musk. For å løse problemer med omfattende strømbrudd på et ustabilt strømnett, fikk delstaten i fjor levert verdens største litium-batteri av Tesla.

Les også

Lovet megabatteri på 100 dager: Nå har Tesla levert

Prosjektet fikk stor oppmerksomhet da Musk lovet at batteriet ville bli gratis for Sør-Australia om det ikke var ferdig på 100 dager. Men det ble det. Og nå vil Weatherill gjenta suksessen.

– Vi skal samarbeide med et av verdens fremste teknologi-selskap og nok en gang vise at vi er verdensledende innen fornybar energi: verdens største batteri, verdens største solcelle-anlegg og nå i praksis verdens største kraftverk, sier Weatherill.

Sol- og vindkraft står i dag for omtrent 40 prosent av delstatens kraftproduksjon.