Sør-Australia med fireårsplan: 50.000 husholdninger skal få gratis solcellepanel og Tesla-batteri

Dette vil i praksis bli verdens største kraftverk, sier Sør-Australias delstatsminister Jay Weatherill. 

Delstatsminister Jay Weatherill og Tesla-sjef Elon Musk har allerede én suksess å vise til, da sistnevnte laget verdens største litium-batteri på under 100 dager. Nå vil de samarbeide på nytt.

Foto: Str AFP
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Sør-Australia har den siste tiden vist hvorfor delstaten regnes som verdensledende innen fornybar energi.

Mot slutten av fjoråret fikk de levert verdens største litium-batteri av Tesla på under 100 dager, et batteri som vil kunne levere strøm til 30.000 husstander i én time.

Og for noen uker siden ble det annonsert at de i år planlegger å igangsette byggingen av verdens største solcelle-anlegg.

Delstaten har et uttalt mål om å være drevet av 100 prosent fornybar energi innen 2030.

Det siste i denne planen er å få installert minst 50.000 solcelleanlegg i private hjem de neste fire årene.

– Omfanget er grunnen til at dette kommer til å bli en suksess, sa delstatsminister Jay Weatherill søndag, ifølgeBloomberg. Han bedriver for tiden valgkamp før delstatsvalget i mars.

Gratis for husholdningene

I første omgang vil prosjektet testes ut på 1100 husstander. De vil få 5 kilowatts solcellepanel og 13,5 kilowattimers Tesla Powerwall 2-batterier installert – helt gratis. Finansieringen skal skje gjennom salg av elektrisitet.

Etter planen vil ordningen så utvides til å omfatte 24.000 husholdninger før tilbudet gis til samtlige private hjem i delstaten. Planen er å få minst 50.000 til å delta i løpet av de neste fire årene.

– Det vi gjør er praktisk talt å få et ekstra kraftverk inn i Sør-Australias energimarked. Den økte konkurransen vil føre til lavere priser for alle, sier delstatsminister Jay Weatherill, ifølge Bloomberg.

Jakter ny suksess

Dette er ikke første gang Sør-Australia inngår et stort samarbeid med Elon Musk. For å løse problemer med omfattende strømbrudd på et ustabilt strømnett, fikk delstaten i fjor levert verdens største litium-batteri av Tesla.

Les også

Lovet megabatteri på 100 dager: Nå har Tesla levert

Prosjektet fikk stor oppmerksomhet da Musk lovet at batteriet ville bli gratis for Sør-Australia om det ikke var ferdig på 100 dager. Men det ble det. Og nå vil Weatherill gjenta suksessen.

– Vi skal samarbeide med et av verdens fremste teknologi-selskap og nok en gang vise at vi er verdensledende innen fornybar energi: verdens største batteri, verdens største solcelle-anlegg og nå i praksis verdens største kraftverk, sier Weatherill.

Sol- og vindkraft står i dag for omtrent 40 prosent av delstatens kraftproduksjon.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Tesla Motors
 2. Solenergi
 3. Australia
 4. Elon Musk

Flere artikler

 1. Vipper Musk av tronen med nytt gigantbatteri

 2. Vestas inngår batterisamarbeid

 3. Tesla-prosjekt i California: Erstatter gasskraft med batterier

 4. Annonsørinnhold

 5. Bygger batterifabrikker i Norden: – Markedet vokser fortere enn produksjonen

 6. Tesla har startet produksjon av solcelletak