Så mye olje kan Opec produsere med kranene på vidt gap

Opec-landene har besluttet å øke sin oljeproduksjon. Det betyr at de har mindre å gå på ved et eventuelt sjokk i oljemarkedet.

TRØBBEL I TÅRNET: Opec-landene har besluttet å øke oljeproduksjonen, blant annet for å kompensere for bortfall av volumer fra den underinvesterte venezuelanske oljesektoren.

Foto: Fernando Llano AP
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Mitt basisscenario er at vi må ha høy nok oljepris til å kvele etterspørselsveksten. Det andre alternativet er at vi får en global resesjon som fikser problemet, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til E24.

Før helgen ble det kjent at Opec-landene og deres samarbeidspartnere de facto kommer til å øke oljeproduksjonen ved å kompensere for bortfall fra enkelte land i gruppen.

Bakgrunnen for beslutningen er å hindre at oljeprisen blir for høy. Men produksjonsøkningen innebærer at en god del av reservekapasiteten til verdens oljeproduserende land blir satt i arbeid, hvilket medfører at det er mindre å ta av dersom noe uforberedt skulle skje.

Kjus mente allerede ved starten av året at risikoen i oljeprisen var på oppsiden, og han mener fortsatt at den er skjevt fordelt.

– Det som skjer er at vi inn i neste år kommer til å stå med veldig lav reservekapasitet. Vi kan ikke fortsette med 1,6 millioner fat i etterspørselsvekst, for det vil ikke være nok produksjonsvekst til å matche dette. Man må da også dekke inn den naturlige produksjonsnedgangen først, sier oljeanalytikeren.

Kuttet én million

Ifølge en oversikt fra DNB Markets har Opec-landene, ikke inkludert Libya og Nigeria, kuttet 2,15 millioner fat per dag siden den opprinnelige oljeavtalen ble inngått høsten 2016.

Les på E24+ (for abonnenter)

Sanksjoner mot iransk råolje skaper bølger i oljemarkedet

Av disse har kjernelandene i Opec kuttet en drøy million, og disse fatene er ventet å kunne komme tilbake relativt enkelt. Men deretter er reservekapasiteten begrenset, ettersom Libya, Nigeria, Venezuela, Iran og Irak produserer på nær sin kortsiktige yteevne.

– Om man i det store og hele ser på det som er kuttet fra oktober 2016, er det 1,04 millioner fat fra kjerne-Opec, bestående av Saudi-Arabia, Emiratene og Kuwait. Det er det jeg tror kan komme tilbake i markedet igjen i løpet av de neste ni månedene, sier Kjus.

Et betydelig poeng er at Venezuela har mistet veldig mye produksjon. Samtidig virker det klart at mindre olje vil komme ut fra sanksjonsrammede Iran.

– Så er det slik at en del av Opec-landene, som Angola og Algerie, sliter med å holde produksjonen oppe.

Saken fortsetter under grafen ...

– Smart at de øker

Dersom ikke et utvidet Opec hadde kommet til enighet om produksjonsøkning nå, tror Kjus at oljeprisen ville kunne steget mye allerede i det inneværende året.

– Jeg synes det er smart at de øker produksjonen, ellers hadde de risikert hundre dollar fatet innen året var omme. Og jeg tror ikke Saudi ønsker å se hundre dollar. «Sweet spot» for dem ville vært om de kunne holdt den nåværende prisen de neste fem årene, men det klarer de mest sannsynlig ikke, sier han.

Les også

Kinesisk hevntoll kan ramme USAs energisektor

Nå venter han heller en mer begrenset oppgang mot 80 dollar i 2020, med mindre den gryende handelskrigen ender i en global resesjon.

Han er imidlertid åpen for at oljeprisen kan overskyte estimatene, ikke minst knyttet til risiko i land som Libya, Nigeria, Iran og Irak. Det er også en viss risiko i Saudi-Arabia – den er mindre, men effektene av eventuelle produksjonsforstyrrelser her vil bli enorme i oljemarkedet.

– Det som er skjæret i sjøen er hva som skjer med verdensøkonomien. Om vi ikke får en global resesjon nå, så mener jeg sjansen er veldig stor for at vi vil se hundre dollar fatet igjen innen to-tre år, sier Kjus.

To millioner i reserve

Oljeprisen har det siste døgnet blitt tynget av uttalelser fra Saudi-Arabia, der toppsjefen for statseide Saudi Aramco under en konferanse i New Delhi uttalte at de kan produsere rundt to millioner fat mer per dag enn i dag.

Dette gir et samlet produksjonsnivå på rundt 12 millioner fat.

– Vi har en sunn reservekapasitet som kan benyttes for å møte ytterligere etterspørsel og enhver forstyrrelse i produksjonen dersom det finner sted, sa Amin Nasser, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Torbjørn Kjus anslår den saudiske kapasiteten til rundt 11,8 millioner fat per dag, basert på toppnivået i 2008 og nye prosjekter som har kommet til siden den gang, fratrukket en standard reduksjonsrate.

Han understreker imidlertid at Saudi-Arabia aldri har produsert mer enn 10,6 millioner fat per dag tidligere.

Les også

Kanadisk krise tetter oljespriket

Les også

– Håper ikke oljeprisen tar av

Les også

Opec-enighet gir neppe lavere bensinpris: – Elendig for bilistene

Her kan du lese mer om

  1. Opec
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Disse to afrikanske landene kan få oljeprisen over 100 dollar

  2. – Et veldig politisk press

  3. Frykter Iran-sanksjoner spiser opp oljelandenes krisebuffer

  4. Annonsørinnhold

  5. – Dette mønsteret har vi ikke sett på lenge

  6. – Utrolig positivt for norske oljeaktører, norsk økonomi og norske kroner