Oljeprisutslagene

Virus har ikke stanset Equinors Kina-eksport: – Påvirker det globale markedet

Equinor selger mye olje til Asia, og så langt er ikke lastene til Kina stanset av coronaviruset. – Men det er klart det påvirker det globale markedet, sier Equinor-direktør Irene Rummelhoff.

FØLGER VIRUSET: Ingen av Equinors oljelaster er stanset etter spredningen av coronaviruset i Kina, men viruset påvirker det globale markedet, ifølge Equinor-direktør Irene Rummelhoff. Her er hun på Equinors kapitalmarkedsdag i London i forrige uke.

Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Bekymringer rundt coronaviruset (2019-nCoV) og utsiktene for global vekst og oljeetterspørsel har bidratt til å senke oljeprisen fra 66 dollar fatet ved inngangen til året til 53,50 dollar fatet mandag kveld.

Oljekjempen Equinor følger nøye med på utviklingen. I det siste har nye og betydelige volumer med råolje fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen bidratt til å åpne opp det asiatiske markedet for selskapet.

Så langt er ingen av Equinors laster blitt omdirigert som følge av coronaviruset, ifølge Irene Rummelhoff, som er Equinors direktør for markedsføring, midtstrøm og prosessering.

– Hvilken effekt kan coronaviruset få på markedet og Equinor?

– Jeg tror det er veldig avhengig av hvor langvarig dette blir. Det er helt klart at vi ser en del etterspørsel som dropper ut av markedet nå, spesielt i Kina, sier Rummelhoff til E24.

For ordens skyld: intervjuet med Rummelhoff ble gjort under Equinors kapitalmarkedsdag i London i forrige uke.

MMP-virksomheten i Equinor driver blant annet med energihandel og raffinerier. Mens resultatene for den norske og internasjonale oljevirksomheten gikk kraftig ned i fjor, leverte MMP-segmentet et justert resultat på 1,54 milliarder dollar i fjor, bortimot uendret fra året før.

Les på E24+

Johan Sverdrup kan vinne på Saudi-Arabias ambisjoner

– Ikke påvirket enda

Uavhengige kinesiske raffinerier har fulle tanker, men får ikke transportert produktene sine inn i markedene på grunn av restriksjoner fra myndighetene, påpeker Rummelhoff. Fortsetter dette, vil de etter hvert måtte redusere oljeimporten.

– Det er helt klart en midlertidig effekt, så spørsmålet er egentlig hvor langvarig dette kommer til å bli, sier Rummelhoff.

– Det har ikke påvirket oss spesifikt enda, det er ingen av våre laster som er blitt omdirigert, men det er klart det påvirker det globale markedet, sier hun.

Les også

Equinor-sjefen har ingen planer om å splitte selskapet: – Det skal vi absolutt ikke

Les på E24+

Jo da, Sætre. Equinor kommer til å bli delt

Selger mer til Asia

Equinor har blitt mer aktive med salg til blant andre Kina etter at Johan Sverdrup-feltet startet opp i oktober. Rummelhoff påpeker at mer enn 75 prosent av volumene fra kjempefeltet går til Asia.

– Nå har vi faktisk giret opp salget vårt inn til Asia, etter at vi fikk Johan Sverdrup opp å gå. Så vi har ganske mye salg til Asia, sier hun.

Equinor selger mest olje til de uavhengige raffineriene, men har også solgt til nasjonale oljeselskaper.

– Foreløpig har vi ikke sett at noen har sagt nei til volumene våre. Men det er klart, det er noe vi må være obs på, sier Rummelhoff.

Les også

Equinor-sjefen etter milliardraset: – Vi tåler veldig lave oljepriser

Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

TOM LITTLE / AFP

– Åpnet det asiatiske markedet

Produksjonen ved Johan Sverdrup-feltet var ved årsskiftet oppe i 350.000 fat per dag, og dette skal øke til 440.000 fat per dag i sommer. Med slike volumer kan man fort fylle opp en supertanker.

– Johan Sverdrup har åpnet det asiatiske markedet betydelig for oss. På grunn av at Sverdrup-oljen kommer inn i rør til Mongstad og at vi har veldig gode kaianlegg på Mongstad, kan du fylle opp store båter og dermed være konkurransedyktig på frakt, sier Rummelhoff.

– Hvorfor har ikke det vært mulig med andre felt?

– Fordi vi ikke har hatt nok produksjon på én lokasjon til å fylle opp de store båtene. De er på to millioner fat, sier Rummelhoff.

Les også

Pareto: Oljesjokket vil gi «premium prising» på Nordsjøolje

Asiatiske land er også interessert i norsk olje som et alternativ til olje fra Midtøsten.

– Jeg var en tur i Asia første uken i januar, og det er betydelig interesse for Johan Sverdrup. Spesielt fordi det er så mye uro i Midtøsten. De fleste kundene i Asia får kanskje 85-90 prosent av oljen sin fra Midtøsten, så det å ha litt diversifiserte kilder har kommet litt høyere på agendaen, sier hun.

– Kan det gi bedre priser?

– Det kan gi litt bedre priser, ja, sier Rummelhoff.

Les også

Equinor rammet av lave priser: Gass-smell for Sætre

Får mer enn ventet

Det er flere faktorer som bidrar til at Equinor får mer for oljen fra Sverdrup-feltet enn det selskapet hadde forventet.

– Vi har jo fått atskillig bedre priser fra Johan Sverdrup enn det vi trodde da vi sanksjonerte prosjektet. Grunnen er hovedsakelig at på grunn av sanksjoner i Iran og Venezuela, som også har økonomiske problemer, så er mye tung olje tatt av markedet. Og Johan Sverdrup-oljen er faktisk ganske tung i forhold til andre felt, sier Rummelhoff.

– Mye raffinerikapasitet er bygget opp globalt for å håndtere olje fra Iran og Venezuela, og når den er ute så tar de gladelig imot Johan Sverdrup-olje. Vi har oppnådd to-tre dollar bedre priser enn vi hadde ventet, sier hun.

Les også

Tar ikke ansvar for kundenes utslipp: – Det er helt uaktuelt

Asia-salg har vært suksessformel

Equinor har ifølge Rummelhoff hatt gode resultater på handel med olje og oljeprodukter. Generelt forsøker selskapet å utnytte prisforskjellene mellom USA og Asia, ved å bruke supertankere med relativt lave kostnader til å frakte oljen til Asia.

– Det har vært en suksessformel for oss, så langt, sier MMP-sjefen.

I tillegg til å produsere egen olje i USA, kjøper Equinor også olje fra tredjeparter, påpeker hun.

– Igjen er det viktig å ha disse store båtene for å være konkurransedyktige. Du konkurrerer egentlig på transportkostnaden din, sier Rummelhoff.

Equinor eier ikke sine egne supertankere, men leier dem som regel inn i spotmarkedet.

Les også

Equinor øker utbyttet igjen og planlegger økte investeringer

Les også

Resultatfall for Equinor etter lavere priser

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Equinor
 3. Johan Sverdrup
 4. Bahamas
 5. Asia
 6. Kina
 7. Johan Sverdrup-feltet

Flere artikler

 1. Sverdrup-olje gir eksportrekord til Kina

 2. Equinor dropper oljeterminalen på Veidnes i Finnmark

 3. Sentralbanksjefen om coronaviruset: – Vi ser at dette allerede påvirker veksten

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor fulgte ikke opp avvik fra 2017

 6. Equinor om coronaviruset: – Forventes å påvirke Equinor i lang tid