Oljeprisutslagene

Brått oljeprisfall

Nedgangen kommer etter at prisen tidligere samme dag bikket 40 dollar for første gang på tre måneder.

Saudi Arabia's energiminister, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud.

SAUDI PRESS AGENCY / X80001
 • Eivind Bøe
 • Infront TDN Direkt
 • Ine Brunborg
Publisert:

Oppdatering ved 15.30-tiden: Fallet har bremset noe og ved åpningstider på USA-børsen er Nordsjøoljen ned 0,56 prosent for dagen.

Falt brått

Prisen på ett fat av nordsjøoljen Brent, som brukes som referanse for oljehandel globalt, ligger på 39 dollar ved lunsjtider onsdag. Det skjer etter at prisen samme dag bikket 40 dollar for første gang på tre måneder. Siden midnatt er prisen ned 1,29 prosent eller rundt en halv dollar, ifølge Infront.

Fallet onsdag startet rundt klokken 12, da prisen brått raste omtrent én dollar i løpet av fem minutter. Nedgangen kommer etter en melding som demper håpet om at oljegrupperingen Opec+ skal møtes denne uken.

Opec+ kommer ikke til å møtes torsdag 4. juni med mindre landene overholder avtalen om å kutte oljeproduksjonen, melder Bloomberg News og viser til kilder kjent med forhandlingene. Ifølge kildene er møtet 10. juni også avhengig av å løse problemene med å overholde avtalen.

Deretter henter prisen seg noe inn igjen og ligger på 39,3 dollar fatet.

Like etter meldingen om oljemøtet, kommer det en annen melding om at Saudi-Arabia og Russland angivelig er enige om en forlengelse av nåværende produksjonskutt med en måned. Det er Reuters som melder dette og viser til to Opec-kilder.

Bikket 40 dollar

Oljeprisen steg tidligere onsdag. Prisoppgangen kom etter rykter om at det kommende møtet, som i utgangspunktet var satt til 9. og 10. juni, vil bli flyttet til torsdag denne uken.

Dette var ikke bekreftet, men ryktene om at møtet var nært forestående bidro ifølge analyseselskapet Rystad Energy til å løfte prisen.

Samtidig har Kina, verdens nest største oljekonsument, vist tegn til bedring etter utbruddet av coronaviruset.

Hittil i år er oljeprisen ned mer enn 40 prosent. På sitt laveste nivå i løpet av året, som ble nådd den 22. april, ble ett fat med nordsjøolje omsatt for 15,97 dollar.

Siden har prisen hentet seg inn, og ifølge Rystad Energy kan ytterligere Opec-kutt bidra til å få enda mer fart i markedet.

– Det er tydelig at Opec+-kutt fungerer, med solid hjelp fra innhenting for etterspørselen etter råolje, spesielt i Asia, skriver analysebyrået.

– En utvidelse av dagens kuttnivå vil definitivt være et løft for markedet. Ikke bare vil markedet balanseres, men lagerbyggingen av olje vil også føle en viss lettelse. Prisene stiger på disse utsiktene og vil nå høyere nivåer dersom kuttene faktisk forlenges, heter det videre.

Færre rigger

I tillegg får prisøkningen støtte fra de ferskeste riggoppdateringene fra USA, mener analysebyrået.

Ifølge tall fra amerikanske Baker Hughes falt antall aktive olje- og gassrigger i USA med 17 til totalt 301 i uken endte den 29. mai. Det er det laveste antall aktive rigger som noensinne har blitt målt av selskapet, og det for fjerde uke på rad, ifølge Reuters.

Aktiviteten til riggene er en indikator på produksjonsnivået fremover.

Ifølge Rystad Energys analyse falt antall aktive amerikanske oljerigger alene til 204 samme uke, noe som vil bety at antall aktive oljerigger har falt med 67 prosent siden midten av mars.

Det som imidlertid vil bestemme de kortvarige utsiktene for USAs oljeproduksjon er hvor raskt operatørene vil få tilbake deler av det Rystad estimerer er 1,65 millioner daglige oljefat fra stengte brønner, skriver byrået.

– Det viktigste er at markedet er på bedringens vei. Dersom Opec utvider de kuttene i oljeproduksjonen på høyt nivå, vil bedringen øke fart og prisene vil ikke henge etter, skriver Rystad i sin analyse.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Aksjelive
 3. Nordsjøolje
 4. Oljeprisen

Flere artikler

 1. Oljeprisen bikker over 40 dollar for første gang på tre måneder

 2. Tror langvarig oljekutt kan øke prisen: Så mye skal landene kutte

 3. Massiv overkapasitet på olje kan fort snu: Frykter oljemangel om få år

 4. Annonsørinnhold

 5. Storbank venter kraftig oljeprishopp de neste månedene

 6. Kraftige oljeprisbevegelser: – Panikken letter